dobrze gadasz ale zbyt radykalnie i krytycznie do 450D. jak pojawi sie na rynku to zobaczymy dopiero na ile ta matryca jest "gorsza"
Wersja do druku
oczywiście nie. Marzy o nowoczesnym sprzęcie. Nie zauważy różnicy, najmniejszej w porównaniu do 20D.
nie kupuje się samej matrycy tylko cały zestaw funkcji. Amator nie bada zdjęć cegieł oraz szumów. robi fotki i odbija 10x15 w Media Markcie. Amator na większej ilości pikseli na pewno nie straci (zawsze może zmniejszyć rozdzielczość jpga) Zyska natomiast wieloma innymi przydatnymi funkcjami 450D o których już pisałem.Cytat:
Być może i masz rację ale to właśnie świadczy o delikatnie mówiąc niewielkiej wiedzy jakie te 12mpix na matrycy takiego formatu pociąga za sobą skutki.
niezauważalnie dla 99% amatorów. W praktyce niezauważalnie dla jakiś 80% fotografujących w ogóle.Cytat:
Skutek tego taki że przesiadkowicze na 450D nie będą chcieli lustrzanki z 8mpix chociaż obiektywnie da ona lepszą jakość obrazu
piszesz to już któryś raz, a ciekaw jestem na jakiej podstawie. Większa ilość megapikseli jeszcze nigdy sama z siebie nie uczyniła obrazu mniej ostrym. To fałszywy argument.Cytat:
większą ostrość
tylko teoretycznie. Aparat o którym mówisz jest tworem wyobraźni i jedynie wedle ciebie jest najlepszy. Człowiek który idzie do sklepu przed urodzinami syna zapyta sprzedawcę o parametry i na ich podstawie dokona jednorazowego zakupu. Jeśli nie straci - dla swoich zastosowań - jakości, to producent musi dać mu najnowszy produkt. Póki co bez żadnej praktycznej szkody mu się to udaje. BTW, po co komu szybszy zapis w puszce dającej 3,5 klatki i kilkadziesiąt jpg w serii? Obróbki? Dla amatora? Podglądu? O ile, o 0.001 sek szybszego? Gdy focisz kumpla na tle Wieży Eiffela? Dlaczego kompakty sie w takim razie w ogóle sprzedają? Całe to gadanie to czysta teoria oderwana od praktyki amatora.Cytat:
niższe szumy, mniejsze pliki, większą prędkość zapisu, podglądu, obróbki itd.
Nota bene, trochę o owej świetlistej świadomości amatorów i pstrykaczy - lub jej braku. Bodajże na Optycznych w teście 40D w konkluzjach stoi jak byk, że aparat ten oferuje jedynie przeciętną rozdzielczość, nie wnosi w tym zakresie nic nowego, a jedynie goni konkurencję. Na serwisie foto-ptaki ta sama puszka zbiera w recenzji krytykę za "tylko 10mln pikseli" w porównaniu do Nikona D300 który ma 12mln pikseli. Czyżby oba wymienione portale nie posiadały podstawowej świadomości fotograficznej? A mowa jest o zupełnie innej puszce dla zasadniczo innego odbiorcy.
Dobrze powiedziane i z większością sądów się zgadzam.Cytat:
Mój głos w dyskusji: jeśli nie wiesz co kupić kup 450D
swnw.
to inny segment, nie ma co porównywać ...
Skoro robi 10x15 to na co 12mpix? Ja Ci powiem że większość amatorów wogóle nie robi żadnych odbitek a zdjęcia ogląda na ekranie komputera o rozdzielczości zwykle nie większej niż 1280x1024px.
Myślę że trochę źle odbierasz to co piszę na temat nowego 450D. Chodzi mi o to że gdyby wsadzić do niego matrycę np. z 20D to byłby to lepszy aparat, co do pozostałych zmian to są to na ogół zmiany na lepsze, a ogólny wniosek mój jest taki że marketing wciska ludziom rzeczy które nie są im potrzebne.
Skutki naprawdę mogą być niekorzystne dla wszystkich bo za jakiś czas będziesz chciał kupić następcę 40D z matrycą formatu APS-C a tu Canon Ci zaserwuje w najnowszym modelu np. 24 szumiących mpix bo wstyd będzie włożyć mniej skoro najtańsze zabawki 550D będą tyle miały.
Dalej nie rozumiesz - supermarketowego klienta nie obchodzi jakosc tylko bajery i ladne liczby a canona nie obchodzi 0.1% rynku tylko konkretne zyski.
a eks-user kompaktowego aparaciku skuszony "profesjonalnościa" lustrzanki, kupi takie 450D i pierwsze na co sie skrzywi (pomijajac pytania w stylu ile to ma Mpix) to fakt ze nie cale zdjecie wyszlo ostro :D . w pewnym sensie to ublizajace, ale nieraz spotkalem sie z sytuacja jak osoby biorac moj aparat do reki i robiac zdjecia oczekiwalo zdjec niczym z reklam (jak najbardziej do osiagniecia), a zamiast tego mialy nie do konca ladny bokeh(niewykorzystana poprawnie GO).
nie ma co dywagowac na temat user'ow kompaktow, ich celem jest cykniecie foty a nie zrobienie zdjecia. Do lustrzanek z drugiej strony sie dorasta.