Tak. Nie zgrywaj kabelkiem plikow bo windows widzi potem raw jako jpg. Skorzystaj z czytnika. BTW bylo duzo razy
Wersja do druku
Tak. Nie zgrywaj kabelkiem plikow bo windows widzi potem raw jako jpg. Skorzystaj z czytnika. BTW bylo duzo razy
Czyli muszę kupić jutro czytnik ;)
Przyznam że szukałem, ale widać algorytm moich pytań nie spełnił wymagań "szukaczki" :P
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przez kabelek zgrywałem, jak już zgadł kolega liquidsound i wiem że odpisałeś w tym samym czasie co ja ;)
Można zamknąć.
Różnie z tym szukaniem bywa. Z doswiadczenia wiem ,ze trzeba jednak z godzine na przegladniecie tego co Ci wypluje szukadelko ;-) jak zgrywasz kablem?? Przez eksplorera?? Sprobuj jeszcze softem dolaczonym (choc to jest koszmar, lepiej odzalowac 30zl na czytnik-szybkosc zgrywania x10)
Pewnie, że znajdę, tylko to kolejny element który trzeba zabrać. Używam Sony Vaio i ten niestety nie nie ma czytnika CF, choć Sony już też te karty produkuje więc pewnie i w laptopach niebawem pojawią się czytniki. A na poważnie focę, albo w zasadzie dopiero zacząłem robić fotki pod wodą. Nawet nie masz pojęcia ile dodatkowych pierdół trzeba ze sobą zabrać, a to kolejny element o którym trzeba pamiętać dodatkowo :sad: Wydaje się oczywistym, że poto się zadaje pytania na grupie aby uzyskać na nie interesującą nas odpowiedź
nie sądzę. :roll:
po kolei: to nie CS3 tylko system windows nie widzi plików RAW w aparacie podłączonym kablem - taki 'zwyczaj' canona i koniec. kup czytnik.
i nie musi to wcale być dodatkowy klamot - kup czytnik wbudowany PCMCIA, wsadź do lapka i zapomnij. więcej info masz w tym poście i całym wątku:
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=70
choć pewnie najnowszy sony vaio ma tylko gniazdo expresscard/34 (zamiast 54), z którego czytnik CF faktycznie będzie ciut wystawać, ale jak to się mówi.... było myśleć przed zakupem :wink:
ale dostałeś prawidłową odpowiedź już w pierwszym poście - więc o sssoo chodzi?
mlody jestes, widac cierpliwosc jeszcze nei umarla smiercia naturalna u Ciebei;)
Witam serdecznie!
Mój problem polega na tym, iż na kompie nie widzę plików RAW.
Zapisuję zdjęcia w formacie RAW+JPG najwyższej jakości. Kiedy sprawdzam na aparacie ilość zajętego miejsca na karcie to wszystko się zgadza, mniej więcej tyle powinno być, ale kiedy pliki otwieram na kompie to mam 2 jpg o tej samej wielkości, po RAWie zero śladu.
Czy ktoś wie, co mogę na to poradzić?
Mam firmware 1.0.8. i kartę SanDisk Extreme III 4GB
Z góry wielkie dzięki.
Odczytujesz kablem z aparatu? Nie zobaczysz, uzyj czytnika.