Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia
Filtry UV koniecznie sciagnac z obiektywow
moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.
Wersja do druku
Jeszcze jedna uwaga moi panowie z wlasnego skromnego doswiadczenia
Filtry UV koniecznie sciagnac z obiektywow
moga one dac (mi dawaly) dziwne efekty przy zrodlach swiatla - flary, bliki itp.
Niekoniecznie ściągać. Wyżesz modele filtrów takich marek jak np. Heliopan lub B&W posiadają liczne powłoki (w niektórych modelach ich liczba dochodzi do kilkunastu) które bardzo skutecznie niwelują w/w "artefakty". Bardzo dużo zależy od tego z jakim filtrem się pracuje.
Ja używam Hoyi i to nie najprostszej a i tak czasem przy zdjęciach nocnych nie udaje się uniknąć odblasków. Lepiej zdjąć. Poza tym - statyw to podstawa, ale i pilot do zdalnego wyzwalania. Można ewentualnie ustawić wyzwolenie czasowe, ale masz wtedy dodatkowe sekundy przy robieniu zdjęcia.
Dokładnie. Zresztą zdjęcia nocne to piękne efekty, ale dużo pracy. Bardzo dużo pracy. I każdy kto próbuje musi być cierpliwy. Jednak efekty są czasem fantastyczne. Warto próbować :twisted:
Ustaw aparat na statywie. Tylko nie kieruj obiektywu w latarnie lub inne jasne miejsca. W ustawieniach aparatu na "P". Włącz samowyzwalacz, naciśnij spust. Jest na 80% pewne że zdjęcie dobre. Jak wyjdzie za ciemne to zobacz na parametry ile ustawił aparat. Dołóż śmiało cztery razy (czasem migawki, przysłony szkoda na ostrość). Musi być dobre.
Rozświetlona ulica i gwiazdy to wykluczone. Tego oko prawie nie widzi, więc nie wymagaj od aparatu. Po prostu HDR lub gwiazdy dołóż w programie.
Kurcze ostatnio nadużywam tego tekstu, ale fajnie by było, gdyby w dziale Szkoła pojawił sie jakiś tutorial nt fotografii nocnej, od ustawienia aparatu na statywie po przycisk Save w PSie... Osobiście zmagam się z tym tematem od jakiegoś czasu z marnym rezultatem... :(
Ja swoje zdjęcia nocne wykonuję bez PS.
Osobiście wykonuję je tak:
1. Rozstawiam statyw
2. Ustawiam aparat w tryb M
3. Ustawiam czas (zależy od sytuacji, od 1"-15")
4. Przesłona na 5.6-8
5. Wężyk
6. Najniższe ISO
7. Obiektyw w trybie AF - łapię ostrość gdzieś na np. budynku/latarni oświetlonej, później w MF i już nie ruszam
8. Robię zdjęcie
9. Dodaję ewentualne korekty w czasie (skracam/wydłużam).
10. Jak focę w JPEG - WB na żarowe (żarówka).
U mnie działa...