Wybaczcie, znów się poprawię...w zasadzie to nie była flara, tylko odbicie obiektywu (zwłaszcza tej srebrnej obwódki) na powierzchni filtra, jak myślę...nie wiem jaki wpływ na te odbicia ma zastosowanie innych filtrów.
Wersja do druku
Wybaczcie, znów się poprawię...w zasadzie to nie była flara, tylko odbicie obiektywu (zwłaszcza tej srebrnej obwódki) na powierzchni filtra, jak myślę...nie wiem jaki wpływ na te odbicia ma zastosowanie innych filtrów.
Mój kompakt to S5IS, a więc kupie z gwintem 58mm.
chciałbym zakupić jak w temacie na sam poczatek tulejke i osłone przeciwsłoneczną do Canona S5 IS a w pozniejszym czasie dodatkowo jakies filtry chyab ze beda w zestawie ale wiadomo ze jakosc ich nei porywa krótko mowiac... Jest kilka modeli na rynku osłon i tulejek, w sklepach i na aukcjach i nie wiem co wybrac... prosze o jakies rady... argumentacja wyboru byłaby bardzo mile widziana i pozwoliła by mi na lepszy wybór sprzetu...
z góry dziekuje za wszelka pomoc :)
Ja bym brał te tańsze. Prawdopodobnie jakością się znacznie nie różnią a każdy sprzedawca będzie wmawiał, że to właśnie jego są te najlepsze. W sumie to tylko kawałek plastyku/aluminium... A jak się lansować, to tylko firmowe Canon (o ile są...) :)
a co sadzicie o tych zestawach? :>
http://www.allegro.pl/item395193402_...edykowany.html
http://www.allegro.pl/item401812013_...mm_czarny.html
http://www.allegro.pl/item396239608_...ocja_8w1_.html
no i orginalny...
http://www.allegro.pl/item400828892_..._fotonlab.html
dodatkowe pytanie: jak dobrac osłone przeciwsłoneczna / tulipana do aparatu? jakie sa różnice pomiedzy nimi, czy dobranie zalezy tylko i wyłącznie od srednicy czy ma wpływ cos jeszcze?
Dokup jeszcze folie ochronną i osłonę przeciwsłoneczną na LCD, filtr UV oraz pokrowiec na aparat...
Wszystkie te rzeczy są do niczego nieprzydatne i to tylko pieniądze wyrzucone w błoto. Lepiej kup jakąś książkę o nauce fotografii, będziesz mieć zdecydowanie większy pożytek i zadowolenie z dobrych zdjęć niż z jakiś śmiesznych tulejek czy nieprzydatnych do niczego w cyfrowym aparacie filtrów UV.
polecam 2 i 3 link mam podobny zestaw do A630 i aluminiowa tulejka spisuje sie świetnie filtr hoya również
pozdro
Wszystkie te zestawy to strasznie dużo kasy... Nie sądzę żeby było warto "tuningować" aparat tymi gadżetami. Być może w tym co napisał MMM była odrobina sarkazmu ale uwierz yozz, że nie ma sensu kupować tego wszystkiego.
Jak już musisz mieć ”lepsze” S5 niż cała reszta, to kup filtr polaryzacyjny, żeby zobaczyć jakie to daje efekty. Ale pod warunkiem, że za rozsądne (czyt. niewielkie) pieniądze, bo IMHO nie będzie to patent, którego będziesz używać często…
Tulejka droższa o 10% nie będzie o 10% lepiej trzymać filtra a zdjęcie zrobione polarem droższym o 10% nie będzie się różnić od tego zrobionego tańszym. I bynajmniej nie namawiam Cię do kupienia polara za 500PLN :)
Jeśli chodzi o tulejki i filtry to mają one spełniać tylko jedną funkcję - ochronić obiektyw przed ewentualnymi uszkodzeniami. Tuleja to kawałek metalu lub tworzywa sztucznego ma umożliwić wkręcenie filtru i chronić przed urazami mechanicznymi. Filtr np. UV nawet jeśli w aparatach cyfrowych jest zbędny jako filtr to jest mile widziany jako ochrona przedniej soczewki obiektywu. Jeśli sobie porysujemy przednią soczewkę w aparacie kompaktowym (który ma niewymienne obiektywy) no to mamy problem. W lustrzankach zresztą podobnie tylko tam jednak istnieje możliwość wymiany obiektywu.
Podsumowując tulejka to tylko kawałek rurki i nie ma co szaleć, natomiast filtr to kupiłbym jakiś porządny, firmowy.
oj MMM
widać , że nie bawiłeś się takim sprzętem :)Cytat:
Dokup jeszcze folie ochronną i osłonę przeciwsłoneczną na LCD, filtr UV oraz pokrowiec na aparat...
Wszystkie te rzeczy są do niczego nieprzydatne i to tylko pieniądze wyrzucone w błoto. ... UV
Z wyjątkiem może folii na wyświetlacz (aczkolwiek w alfie miałem folię i w 40D tez mam- po prostu paluchy mniej widać niż na firmowych wyświetlaczach...-tu jest inny i nie ma tego problemu) wszystkie pozostałe pierdoły sa jak najbardziej wskazane.
Tuleja może być dowolna- jeśli będzie drobny luz na bagnecie, to daje się kawałek taśmy i trzyma sie dobrze - tuleja przydaje się bardzo- osłania obiektyw, który znacznie się wysuwa i jest podany na uderzenie itd oraz (ja tak używałem) lepiej się trzyma aparacik.
UVka- ja miałem jakąś tanią i nie psuła w widoczny sposób zdjęć, a jest bardzo przydatna w mżawce albo w szale robienia zdjęc makro (ten sprzęt robi od 0cm, więc łatwo szkło wpakować mrówce w kuper, albo w kamyczek)
Polarek warto lepszy, ale i jakiś starszy , nawet ruski zadziała spoko- zobacz jakąś hoyę bez przesady cenowej- sporo o tym było na forum, podobnie jak o UVkach.
Zależy ile chcesz i możesz wydać