Jeśli chcesz faktycznie dobrej klasy sprzęt, proponuję zrobić tak: Wybierz jakikolwiek model Dell E1705 lub 9400 pasujący do Twojego budżetu z oferty www.4Point.pl. Rozejrzyj się. To solidni ludzie, mam z nimi dobry kontakt. Podaj mi później wybrany, ja sprawdzę wyświetlacz i może utarguję Ci dodatkowe parę procent. Kupuję za ich pośrednictwem sporo laptopów z US i chętnie pomogę Ci nabyć.
Pamiętaj, że decydując sie na droższy laptop z "wyższej półki", aby zmieścić się w budżecie, często trzeba robić to kosztem wyposażenia, czyli wielkością dysku, prędkością procesora etc. Przykładowo tania Toshiba, Acer czy FS bedzie wyposazony np w 2GHz procesor, 120GB dysk i furę bajerów, a Inspiron za te same pieniądze może być w wersji 1,8GHz, dyskiem 80GB i ze "słabą" grafiką. Coś za coś. Zaręczam jednak, że nawet, jeśli trzeba robić taki kompromis, opłaci sie w dwójnasób podczas późniejszej eksploatacji a komputer wcale nie będzie wolniejszy a często szybszy z mniejszym procesorem. Ponadto laptop to fatalna inwestycja. Jednorazówka z potworną utratą wartości. Używane, lepszej klasy komputery, mają znacznie większą wartosć niż tajwańskie i co ważniejsze dożywają wieku, kiedy można cokolwiek z nich odzyskać przy zmianie na nastepny.