A byłeś/jesteś pixelem ;) :lol:?
Wersja do druku
Dla fotografa w zakresie 100-400 nie ma różnic w jakości między Nikonem DX a Canonem APS. Jest różnica w cenie (dla zoomów 2.8 30% - 50% na niekorzyść Nikona). Jeśli jakiś fotograf może powiedzieć - nie potrzebuję ISO większegom jak 800 (???) - może wybierać. Ja, mimo że jestem amatorem mam 2 galerie, których bym nie zrobił nie mając w pełni użytecznego ISO 1600. Nie mam wyboru. Górna półka amatorska (5D) i segment profi niestety, u Nikona nie istnieje, co nie jest dobre także dla użytkowników Canona. Niestety, cena MIII będzie swobodna, niekontrolowana przez mechanizm konkurencyjny.
Edit:
http://www.pbase.com/slawi_3000/image/75161602
OK. To byl pierwszy lepszy przyklad jaki ostatnio znalazlem na forum, ale takie mozna dac na kazdej "polce" cenowej. Niskiej, sredniej i wysokiej. Cena aparatu nie wplywa na poziom szumow ale matryca tak. Wiec nie zgadzam sie z twierdzeniem kolegi ze nie widac roznic w obrazowaniu obydwu matryc C i N. Ostatnio ktos tez forsowal teorie ze w zasadzie foty z D80 i C400D (chyba ta sama polka cenowa) sa w zasadzie takie same i C szumi nawet bardziej. Hmmm... to takie teorie ja moge miedzy bajki wlozyc...
jeśli można wtrącić:
a po co mamy kogokolwiek przekonywać do kupna czegokolwiek???
Mnie osobiście w ogóle nie zależy na tym żebyś kupił canona, w ogóle nie zależy mi na tym żeby ktokolwiek kupował cokolwiek.
Może powinieneś się zgłosić do sprzedawcy aparatów marki Canon - jemu bedzie zależało na tym żeby cię przekonać.
PRZEKONAJ NAS ŻE POWINIŚMY CIĘ PRZEKONAĆ :)))
@ eko-mar
No fakt, dawno nie zaglądałem do cen i widzę, że Nikkory istotnie potaniały :D , chciałbym takiej obniżki u Canona. Choć 30% różnicy ciągle dotyczy niektórych obiektywów, np. AF-S 28-70 mm i EF 24-70.
1 to śrubokręt więc jego porównanie do C mija się z celem, raczej powinno się postawić 80-200 AF-S który juz kawał czasu nie jest robiony.
Podałeś bardzo lakoniczne porównanie, popatrz na ceny takiego 300/2.8 w C i N dodam tylko że w ce masz oczywiscie IS czego w N nie da się uświadczyć.
Pzdr.