Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 73

Wątek: Przekonajcie mnie do lustrzanek Canona

Mieszany widok

Piotrek74
    Guest

Domyślnie Przekonajcie mnie do lustrzanek Canona

Pewnie było 100.000 razy ale spróbuję kolejny

Zaczynałem od Canona a510, teraz mam canona s2 i nadszedł czas na pierwsze lustro, którego nie zmienię zbyt szybko. Od kilku tygodni moje poszukiwania były skupione na Nikonach (d50 i d70s) z uwagi na spory spadek ich cen i na to, że (tak mi sie przynajmniej wydaje) mam niezłe rozeznanie w obiektywach do Nikonów i cos już sobie w nich upatrzyłem. Ale przypomniałem sobie, że są też Canony Dlatego proszę o podanie orgumentów za Canonami. Zastanawiam się nad 350D ale nie mam kompletnie wiedzy na temat obiektywów do niego. Znam tylko ogólną opinię, co do tego, że kitowe obiektywy Canona do najlepszych nie należą.

Z grubsza przedstawię moje priorytety :

- duży i jasny wizjer (nosze okulary)
    - dobra jakość zdjęć w formacie jpeg (na obrabianie RAWu brak czasu)
    - dostęp do dobrych (oczywiście w klasie amatorskiej) obiektywów za rozsądną cenę
    - czytelne menu ( ma jakieś podobieństwa do s2 ?, czy jest po polsku?)
    - solidność wykonania i awaryjność
    - jakość pracy serwisu Canona (Nikon ma kiepskie opinie i mam nadzieję, że u Canona jest lepiej)

i pytania:

- czy Canon ma jakieś szkło odpowiadające cenie/jakości mającego dobre opinie Nikora 18-70 ?
    - jakie argumenty przekonały Was do Canona a zniechęciły do Nikona ?

Nie bijcie zbyt mocno;-)
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

napisz najpierw co chcesz kupic u Nikona pozniej za ile kasy wtedy ci powiemy co za to kupisz u canona i co zyskasz a co stracisz

Piotrek74
    Guest

Domyślnie

Masz rację, juz zapodaję co u Nikona mnie interesuje:

Body:

Nikon d70s (cena ok. 1750 zł) lub Nikon d50 (ok. 1900 zł)

Obiektywy:

Nikkor AF 50f/1.8 (ok. 530 zł)
    Nikkor AF-S DX 18-70mm F 3,5-4,5 G IF-ED (ok. 1250 zł)
    Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro Super II (ok. 850 zł)

Ten ostatni ma również mocowanie do Canona więc proszę o zamienniki tych dwóch pierwszych. Chociaż stałka Canona 50mm tez jak mi sie zdaje jest ok i w podobnej cenie. Ewentualnie możecie podpowiedzieć coś stałego do portretu w cenie do 1000 zł. Obiektywy kitowe odpadają niestety.

Lampa SB 600 (ok. 800 zł)

P.S. Mała prośba, jesli będziecie pisali o obiektywach to podawajcie możliwie pełne nazwy bo tego szkła jest tyle, że laik sie nie połapie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotrek74 Zobacz posta
    Z grubsza przedstawię moje priorytety :

- duży i jasny wizjer (nosze okulary)
    - dobra jakość zdjęć w formacie jpeg (na obrabianie RAWu brak czasu)
    - dostęp do dobrych (oczywiście w klasie amatorskiej) obiektywów za rozsądną cenę
    - czytelne menu ( ma jakieś podobieństwa do s2 ?, czy jest po polsku?)
    - solidność wykonania i awaryjność
    - jakość pracy serwisu Canona (Nikon ma kiepskie opinie i mam nadzieję, że u Canona jest lepiej)

i pytania:
    - czy Canon ma jakieś szkło odpowiadające cenie/jakości mającego dobre opinie Nikora 18-70 ?
    - jakie argumenty przekonały Was do Canona a zniechęciły do Nikona ?

Nie bijcie zbyt mocno;-)
    pozdrawiam
    Cytat Zamieszczone przez Piotrek74 Zobacz posta
    Nikon d70s (cena ok. 1750 zł) lub Nikon d50 (ok. 1900 zł)
    Obiektywy:
    Nikkor AF 50f/1.8 (ok. 530 zł)
    Nikkor AF-S DX 18-70mm F 3,5-4,5 G IF-ED (ok. 1250 zł)
    Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro Super II (ok. 850 zł)
    Wg. Twoich kryteriów.
    - to o jasnym i dużym wizjerze w przypadku tych puszek zapomnij.
    - lepsze gotowe jpg-i produkuje D50.
    - u nikona jest ok.
    - nie ma po polsku (w D70/50), co do czytelności - rzecz gustu
    - podobna wszędzie
    - podobno lepsza nie miałem przyjemności

Mnie do Canona przekonało to, że niecałe 17 lat temu kupiłem sobie 650 - tkę dlatego ja mało wiarygodny jestem . Co nie zmienia faktu, że z Nikona też można czerpać masę radochy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

- 350d 1900-2100 zl
    - 50mm f1.8 canona 340 zl
    - Tamron 17-50 f2,8 1200 zl
    - Lampa 830 EX(900zl) lub sigma ef500 dg super(950zl), albo uzywane ex550, ex420, chociaz lamp uzywanych raczej nie polecam po moich przygodach.

Ceny zweryfikuj, bo niektore z pamieci bralem, wiec moze byc troche drozej lub taniej.

PS. A o co chodzi w tym nikonie ze (rownie stary/nowy) wyzszy model jest tanszy od nizszego?

PS2. Zaraz beda na mnie krzyczec, ale 350d jest imo nietrzymalny, przynajmniej ja tego pewnie nie moge chwycic, przed zakupem sugerowalbym jakas wizyte w mm zeby wziac do reki to cudo ergonomii...
    Ostatnio edytowane przez konradl ; 04-03-2007 o 02:31

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    - Lampa 830 EX(900zl) lub sigma ef500 dg super(950zl), albo uzywane ex550, ex420, chociaz lamp uzywanych raczej nie polecam po moich przygodach.
    430ex :-)
    Skasowali mi ;(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    430ex :-)
    no niech Ci bedzie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Niech będzie, że się narażę

Ergonomia jest lepsza u Nikona. I to jest jedyna lepsza rzecz, no może parę szkiełek Nikona (ale to te z bardzo górnej półki). Reszta to już C wymiata

Za 4-5k zł nie poszalejesz. Decydując się na C albo N wybierasz SYSTEM - to przywiązanie na długo, długo... Poszperaj po necie, porównaj ceny (nawet na www.pstryk.pl) będziesz miał jakieś relacje.

- jasny wizjer to masz od 5D w górę
    - dobre, amatorskie i tanie obiektywy nie istnieją w żadnym z systemów. Dobre i tanie to M42 - w obydwu systemach działają tak samo.
    - solidność wykonania jest podobna, serwis (polski) w obydwu systemach jest podobnie gówniany.

Postawienie tematu "...przekonajcie mnie..." pachnie mi wojną systemową i ma nieco pejoratywny wydźwięk. Sądzę, że nikt nie będzie Cię próbował przekonać. Twoja kasa, Twoje zmartwienia. Byłoby znacznie milej gdybyś najpierw sam spróbował odpowiedzieć na swoje pytania i pytał o szczegóły a nie w stylu "udowodnijcie mi"...

Z powodów j/w więcej się w tym wątku nie odezwę

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Dobre i tanie to M42 - w obydwu systemach działają tak samo.
    tu pozwole sobie się nie zgodzić i to bardzo na rzecz Canona :

po pierwsze : pomiar i potwierdzenie (taki mały dzyndzel na adapter za całe ok 100pln)

po drugie: adaptuje bez elementów optycznych prawie każdy system : M42, Pentax K, NIKON , OM, Contax/Yashica, Roleii, ostatnio nawet Praktica PB i wszystkie sredniaki ale to już każdy sytem para 35mm może ...

canon jest ZNACZNIE lepszy w tym temacie ... nikon nawet ma trudności z adaptowaniem niektórych swioich szkieł manualnych na bagnet N sic!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart Zobacz posta
    ...
    po pierwsze : pomiar i potwierdzenie (taki mały dzyndzel na adapter za całe ok 100pln)...
    canon jest ZNACZNIE lepszy w tym temacie ... nikon nawet ma trudności z adaptowaniem niektórych swioich szkieł manualnych na bagnet N sic!
    o, to, to nie wiedziałem - mam kolejny argument do rodzinnej "wojny systemowej"

Nikon ma "ogólny" problem z telecentrycznościa swojego starawego bagnetu. Canon zrobił ten krok dość dawno przechodząc na system EF.

Cholera miałem się nie odzywać

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów