Dziękuję Ci bardzo ... :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Leprekan
Wersja do druku
Dziękuję Ci bardzo ... :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Leprekan
No to voila, oto moje powody, dla których używam gripa (w kolejności ważności):Cytat:
Zamieszczone przez easyrider
- pewność uchwytu i lepsze wyważenie aparatu (bardzo ważne)
- zasilanie (wygodne, choć niekonieczne, bez tego równiez bym go kupił)
- drugi zestaw guzików - dla mnie dodatkowa funkcjonalność. Ja w razie potrzeby nie mam problemu z odkręceniem ręki (jeszcze się tak nie zestarzałem ;-)). Poza tym, mając rękę włożoną w E-1 często nie chce się jej wyciągać, żeby skorzystać z gripa przy pionowym strzale.
Powiem inaczej: 20D jest bardzo fajnym aparatem, ale dopóki nie mam do niego gripa (jaki by nie był), to robienie nim zdjęć nie sprawia mi takiej przyjemności jak dziesiątką+BG-ED3. Abstrahując oczywiście od jakości, szybkostrzelności itp.
Z moim eos 300v uzywam gripa i jestem do niego tak przyzwyczajony, ze jak jakis czas temu go odkrecilem celem wyczyszczenia szczelin grip-aparat, to sam eos 300v w swoim leciuchnym wygladzie i feelingu wydal mi sie - jak mawia to zaprzyjazniony ze dziennikarz - jak mala plastikowa kaczuszka do puszczania po stawie. Poza tym bez gripa eos wyglada jak nieco przerosniety kompakt. A na serio to grip nie tylko powazna pomoc w zasilaniu (u mnie aparat leci na zwyklych akumulatorkach), ale pewny chwyt w poziomie i pionie (z przeniesieniem spustu). No i moj gabaryt przy gripie jakos ze sprzetem stal sie bardziej kompatybilny funkcjonalnie ;-)
o gripie juz rozmawialismy na forum.. nie bardzo mam teraz jak poszukac.. ale polecam to tobie
I wlasnie dlatego nie kupilem E-1 , tylko jeszcze o tym nie wiedzialem ;) . Bardzo czesto zmieniam poziom na pion... tez by mi sie nie chcialo wyplatywac. A gdy chce miec pewniejszy chwyt to oplatuje reke paskiem - mozna z tym oplataniem bez problemu zmieniac orientacje body.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Khem. Ja mam takie głupie pytanie. Czy BG-E2 i BG-E3 są metalowe?
(Zakładam, że masz na mysli BG-ED3) Hmm.. ciężko wyczuć.. po wadze bez baterii zaryzykowałbym twierdzenie, że raczej nie, a przynajmniej nie w większości.Cytat:
Zamieszczone przez sal
Ktoś rozbierał? ;-)
Tak oczywiście. Zjadłem literkę :) Zastanawiam się skąd różnica w cenie. Ten od 300D jest jak najbardziej plastikowy (chyba z jakimś metalowym usztywnieniem w slocie baterii). Dlatego pytam o pozostałe dwa.
Mi sie moj BG-ED3 wydaje plastikowy :roll: ale nie rozbieralem ;)
czuc plastikiem.. niestety