sa chyba ze 3 watki na tym forum, gdzie jest info o tej tokinie :)
Wersja do druku
sa chyba ze 3 watki na tym forum, gdzie jest info o tej tokinie :)
ok, sorry przyznaję rację.
Ja ze swojego zenitara jestem bardzo zadowolony.Już na 20D daje ciekawe efekty, na 5D to jest dopiero jazda. Co do jakości optycznej byłem pozytywnie zdziwiony, to moje najlepsze szkło na M42. Domykam zawsze na minimum 5.6. Staram się najczęściej robić na f/11. Wtedy wszystko wyjdzie mi ostre to co ma wyjść ostre ;) Kolorystyka i kontrasty bardzo ok. Jestem z tego szkła bardzo zadowolony. Zakupiłem je od razu z dedykowaną przejściówką do Canona choć miałem już wcześniej coś takiego. Ta dedykowana jest troszkę inna i sprzedawca bardzo ją polecał mając na uwadze jakość zdjęć. Ponoć nie z każdą przejściówką da się osiągnąć dobry efekt. A szkiełko mam "nowiutkie", kupione na wschodzie w tym roku. Wszystkim je gorąco polecam.
majac 5d, to fatycznie nie ma sensu szukac innych rozwiazan niz zenitar :)
mam zenitara, nie szukam zadnych innych rozwiazan niz 5d .... tylko niech cena spadnie do 5tys... :)
Witam. Kontynuuje wątek. Szukam jakiegoś Fisha pod 5D mark II. Podpinał ktoś tego Zenitara? .. bo mam go na celowniku.
si, si ;)
podpinalem i jak za te pieniadze, to nic tylko polecic :D
wady w tym zenitarze sa, jak najbardziej.. szczegolnie to slaba praca pod swiatlo, duze mydlo na f/2.8 (ostro jest dopiero od f/4.0)
ale jak nie chcesz tych wad, to albo przynajmniej 2x drozsza uzywka fish C15/2.8, albo nowy fiszaj eLka za piec tysiakow ;]
ja dla doslownie dla kilku ujec z repo slubnego i paru strzalow z pleneru nie widzialem sensu pakowania sie w lepsze rybie oka pod pelna klatke.
Potwierdzam. Używam z 5D, często ze słońcem w kadrze i bardzo dobrze się spisuje.
Miałem kilka razy pożyczonego Zenka od Maca, ostry od 2,8 i żadnych problemów pod światło, kolega nie polosował sztuki ewidentnie...