Jakie jeszcze różnice na korzyść 30d dostrzegliscie w porównaniu do 350d???
Może szybszy AF?
Wersja do druku
Jakie jeszcze różnice na korzyść 30d dostrzegliscie w porównaniu do 350d???
Może szybszy AF?
Szybszy Af... wiekszy wizjer... o niebo lepsza ergonomia (trzeba sie tylko przyzwyczaic do klawiszologi), wypas ten duzy lcd... no ja jestem zadowolony ze zmiany.Cytat:
Zamieszczone przez alien
dzięki za szybką i precyzyjną odpowiedz!Cytat:
Szybszy Af... wiekszy wizjer... o niebo lepsza ergonomia (trzeba sie tylko przyzwyczaic do klawiszologi), wypas ten duzy lcd... no ja jestem zadowolony ze zmiany.
Dawno się przesiadłeś?Jakich szkieł używasz na codzień ze swoją 30-ką?
3 dni temu ;)
Szkla od 18 do 200mm ;)
30D - zwłaszcza przy gorszyn świetle np. kościół, koncert - ma lepszy balans bieli. Jest szybsza. Ma całkowicie użyteczne iso 3200. Ma bardziej precyzyjny AF i pomiar światła z tym, że na to trzeba uważać, bo dużo mniej wybacza błędy. Ma ciut miększy spust (może to przypadłość poszczególnych egzemplarzy). Jest większy, cięższy, zwłaszcza z gripem (z lampą błyskową i 70-200 to już potwór; ręka odpada po 5-ciu min.:mrgreen:). Ma dwukrotnie większy bufor w rawach i dużo bardziej wykorzystuje szybkość kart. Co do ergonomii, genialne jest to kółko z tyłu (zawsze mnie zastanawiało czemu nikon jeszcze na to nie wpadł?:-)). Natomiast z ergonomią to trochę jak z gustem jeden woli jabłka drugi śliwki. Dla mnie ta z 350D (mam małe łapy;) :-)) jest całkiem przyzwoita no i ta lekkość:-).
Fajny wyświetlacz. Przycisk "direct print" :mrgreen: :lol:! Lepiej zorganizowane menu, profile kolorystyczne, możliwość robienia RAW + small jpg itd. A jeszcze jedno: ten "jojstic" z tyłu do wyboru punktu ostrości - świetny patent. W ogóle dla mnie to pod względem obsługi to 30/20-tka, mają swoją specyfikę, ale to na prawdę wypas. Zresztą dla mnie to stoi w jawnej sprzeczności z utyskiwaniem na ergonomię canonów. Zwłaszcza że prawie w każdym modelu jest inna polityka:mrgreen:. Nawiasem mówiąc kolejna różnica w porównaniu z nikonami:-). Jak sobie coś jeszcze przypomnę to dopiszę:-).
no to gratuluje zakupu =) Tym bardziej ,że jak piszesz warto było się przesiąść :)Cytat:
3 dni temu
Szkla od 18 do 200mm
Kolekcjoner dzięki za wyczerpująca odpowiedz!Jednym słowem w tej cenie nie ma nic lepszego....
ja się właśnie zamierzam przesiąść. Nurtuje mnie tylko, czy puchę da się utrzymać bez gripa. Ja 350-tkę mogłem z najwyższym trudem, aż kupiłem BG E3. 30-tka jest dużo poręczniejsza?
Ja uzywam 30D i nie widze specjalnego problemu. Przy normalnym foceniu jest ok, choc z gripem bedzie napewno lepiej. Do kadrow pionowych napewno byloby milej miec grip.
Pozdrawiam
Paweł
Nie wiem jak duże masz dłonie, ale mi 30D idealnie w łapie leży. Do tego palce same trafiają na przyciski i koła nastaw praktycznie bez odrywania oka od wizjera.
Miałem ostatnio przez chwilę w rękach 350D i była dla mnie za mała,a poza tym przez chwilę ciężko mi się było połapać w mrowiu przycisków (kółko z tyłu jest niesamowicie funkcjonalne).
30D bez gripu jest bardzo wygodny. Z gripem (jak już zresztą pisałem) robi się spora kolubryna. Ja mam dość małe dłonie także bez grip-a jest co najmniej dobrze. Używałem z gripem, bo pożyczony i nie miałem klapki od baterii ale nie wiem czy gdybym miał dłużej to bym go nie odpiął. Moja małżonka ile razy coś nim robiła to stwierdzała, że: "to bardzo fajny aparat tylko gdyby nie to coś co mu się przyczepiło u dołu" :mrgreen:.