Odp: Tabliczka "zakaz fotografowania" - planowane zmiany w prawie
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Już widzę skuteczność przy współczesnym sprzęcie, satelitach, AI itd
I mediach społecznosciowych.
jp
Skuteczność będzie względem zwykłego "Kowalskiego" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
Bangi
Niestety już w relau miałem w związku z tym przepisem bliskie spotkanie trzeciego stopnia z ochroniarzem, który usilnie udowadniał że od teraz nie można robić zdjęć przed hotelem bez zgody właściciela i zarządcy obiektu :roll:
Na takie przypadki to zazwyczaj żadne przepisy i argumenty nie działają - w sensie, że jak trafisz na nadgorliwca, który najczęściej jednocześnie uważa się za najważniejszego i najmądrzejszego ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
@
Bangi
Niestety już w relau miałem w związku z tym przepisem bliskie spotkanie trzeciego stopnia z ochroniarzem, który usilnie udowadniał że od teraz nie można robić zdjęć przed hotelem bez zgody właściciela i zarządcy obiektu :roll:
Czy ten hotel to obiekt szczególnie ważny dla bezpieczeństwa i obronności państwa?
Czy poprosiłeś ochronę o pokazanie zgody Ministra Obrony Narodowej na umieszczenie tego znaku określonego w rozporządzeniu MON?
Jeżeli to była samowola to za to są sankcje karne - mandat za bezprawne umieszczenie tabliczki. Mogłeś postraszyć wezwaniem policji.
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Czy ten hotel to obiekt szczególnie ważny dla bezpieczeństwa i obronności państwa?
Czy poprosiłeś ochronę o pokazanie zgody Ministra Obrony Narodowej na umieszczenie tego znaku określonego w rozporządzeniu MON?
Jeżeli to była samowola to za to są sankcje karne - mandat za bezprawne umieszczenie tabliczki. Mogłeś postraszyć wezwaniem policji.
Mimo różnych przygód i nadgorliwości ochrony, masz pełne prawo na swojej prywatnej własności przyczepić jakąkolwiek tabliczkę, także z zakazem fotografowania.
Tak samo hotel ma prawo sobie ustalić taki regulamin.
Nie możemy popadać w paranoję w żadną ze stron. Trzeba czasami zrozumieć i drugą stronę.
Tak tylko wtedy taka tabliczka to zwykłe życzenie, bez żadnej prawnej mocy sprawczej.
Dokładnie. Może powiesić sobie również tabliczkę, że nie można patrzeć na hotel/obiekt bez zezwolenia tylko nie ma to żadnego zastosowania. W takich przypadkach, na spokojnie, trzeba zaproponować wezwanie policji w celu wyjaśnienia. W 90% faja mięknie i odpuszczają.
Kiedyś próbowałem wieczorem focić rafinerię Gdańską bodaj 10 lat temu i już wówczas nie minęło 5 minut jak pojawiła się ochrona i kazała mi spadać z "terenu" rafinerii (droga dojazdowa :) 50 metrów dalej jest stacja benzynowa i tam już było im nie pod drodze. Ciekaw jestem co by się zadziało obecnie przy wizycie kilku foto ze statywami i dronami? :mrgreen:
Nawiasem pisząc w necie jest zylion zdjęć rafinerii: z przodu, z boku, z drona itp ;) https://www.google.com/search?q=rafi...dE&sclient=img
oraz https://galeria.trojmiasto.pl/Rozswi...222,88754.html Najczęściej udokumentowany fotograficznie z ziemi i z powietrza obiekt strategiczny w 3M ;)
BTW:
https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...iskata-sprzetu
No i dziennik ustaw: https://dziennikustaw.gov.pl/D2025000043201.pdf
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mimo różnych przygód i nadgorliwości ochrony, masz pełne prawo na swojej prywatnej własności przyczepić jakąkolwiek tabliczkę, także z zakazem fotografowania.
Tak samo hotel ma prawo sobie ustalić taki regulamin.
Nie możemy popadać w paranoję w żadną ze stron. Trzeba czasami zrozumieć i drugą stronę.
Onegdaj robiłem na dachu galerii sesję fitness z dwoma modelkami. (jeśli nie wiecie - to generalnie w każdej galerii w środku gonią za focenie :) Ochroniarz przydereptał na sam koniec jak się zwijaliśmy i przekonany jestem, że się przykleił wcześniej do ekranu i nie chcąc przeszkadzać to wyszedł na sam koniec z kantorka i zapytał, czy mamy zezwolenie administratora budynku :mrgreen:
Generalnie nie lubię się szarpać i wolę odpuścić, ale uprzednia częsta nadgorliwość może mieć teraz podstawę prawną i to jest niefajne :(
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Jak łatwo teraz będzie zrobić legitymowanie i kontrolę wraz z przeglądaniem tego co mamy zapisane w smartfonie praktycznie każdemu. Wystarczy jako powód podać podejrzenie nagrywania pobliskiego chronionego obiektu.
Wyobraźmy sobie teraz: Fotograf robi reportaż ślubny, staje na bramce zrobionej przez PSP (strażacy często sobie robią), robi zdjęcia i ucieka pod salę weselną gdzie podjeżdża Policja na bombach. Kują fotografa, spisują i po godzinie puszczają, ale zabierają sprzęt :D Okazuje się, że w tle był jakiś otabliczkowany obiekt i ochrona to zgłosiła. Może ta wymyślona na szybko historyjka jest zbyt kuriozalna, ale nadal możliwa. Z drugiej strony do większych głupot codziennie dochodzi.
Co teraz będzie z kamerkami w autach? Podczas przejeżdżania obok takiego obiektu muszę kamerkę wyłączyć?
To nie po to ma się immunitet? ;)
Gotują nas na twardo… Ciekawe jak w innych krajach unijnych. Będą równać do Polski ? Aż mam ochotę iść u siebie w Czechach na pobliski dworzec kolejowy i fotografować do upadłego ;) :D tutaj takich idiotyzmów brak !
Cytat:
Zamieszczone przez
BuRton
Gotują nas na twardo… Ciekawe jak w innych krajach unijnych. Będą równać do Polski ? Aż mam ochotę iść u siebie w Czechach na pobliski dworzec kolejowy i fotografować do upadłego ;) :D tutaj takich idiotyzmów brak !
Bo Czechy mają trochę gdzie indziej granicę jakbyś nie zauważył
Ten zakaz jest bez sensu, teraz łatwy do obejścia.
Byłem w wielu różnych miejscach (muzea, miejsca kultu, luksusowe sklepy, ...) gdzie obsługa pilnowala zakazu fotografowania.
I nie miałem żadnych rozterek robiąc zdjęcia, robiłem tylko dla siebie.
Smartfon wisi na szyi/na klatce, kąt szeroki, dużo Mpix, samowyzwalacz schowany w ręku, bez zatrzymywania
I tyle
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Tak tylko wtedy taka tabliczka to zwykłe życzenie, bez żadnej prawnej mocy sprawczej.
Ale wyprosić Cię z własnego terenu jednak mogą, szczególnie w sytuacji jeśli nie jesteś klientem.
Do tego dochodzą kwestie RODO, ochrony prywatności i jeszcze pewnie kilkA innych przepisów by się znalazło.
Nie jestem absolutnie żadnym fanatykiem, ale warto mieć świadomość, że nie zawsze to wszystko jest takie proste, szczególnie w naszej "fantastycznej" rzeczywistości prawnej.