Odp: Szukam fotografa który wykona mi zdjęcia za darmo
Wykonywanie czegoś, co się umie zrobić, na własne potrzeby, albo dla znajomego, który o to poprosi, to jest zupełnie coś innego, niż pozwalanie się wykorzystywać za frajer jakiejś kompletnie obcej osobie. Jakby mi przyszedł kierownik administracji, abym w czynie społecznym pozamiatał przed blokiem, bo się mu pracownik rozchorował, to bym mu kazał spier...ć na drzewo. Są ludzie- i to w większości- których nie stać na profesjonalne usługi w każdej dziedzinie, więc radzą sobie sami, albo szukają tanich usług, ale przecież nie zupełnie za darmo.
Ale to twój wybór, czy chcesz być frajerem. I nie zakazuj innym być frajerem, jeśli tego chcą, tylko dlatego że coś ci się nie udało. A ludzie robią rzeczy sami nie tylko dlatego, że to taniej - bo wcale tak nie musi być.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale to twój wybór, czy chcesz być frajerem. I nie zakazuj innym być frajerem, jeśli tego chcą, tylko dlatego że coś ci się nie udało. A ludzie robią rzeczy sami nie tylko dlatego, że to taniej - bo wcale tak nie musi być.
I tu się mylisz. W niedzielę pozbyłem się 15 letniego stacjonarnego roweru wartego 150 zł max (sprawdziłem ogłoszenia tego modelu na które nikt nie reagował). Dałem ogłoszenie w dziale "oddam za darmo" na FB i w przeciągu 10 minut miałem kilkanaście zapytań i od razu jedna Pani podjechała i go zabrała (dostałem jeszcze czekoladę :) Polski naród dostaje obłędu widząc darmową ofertę usług a jeszcze jak mu się wmówi, że dostanie coś od państwa z dykty za darmo to już da się za to pokroić.
I zepsułeś rynek producentów i handlarzy stacjonarnego sprzętu sportowego i rekreacyjnego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
I zepsułeś rynek producentów i handlarzy stacjonarnego sprzętu sportowego i rekreacyjnego.
Mylisz sprzedaż produktową 15-letniego złomu z usługami świadczonymi dla ludności xD
Watek dotyczy wykonywania usług :P
Candar kolego, odnoszę wrażenie, że bardzo generalizujesz. Nie polski naród, lecz niektórzy jego przedstawiciele. Zresztą ludzi polujących na tzw. okazję znajdziesz wszędzie. A generalizowanie jest bardzo krzywdzące.
Droga rozwoju zawodowego, którą przedstawiłeś, jest na pewno dobra i godna polecenia. Natomiast nie jest jedyną słuszną.
PS czy gdybym dał Ci reklamówkę jabłek z działki, to zepsuł bym rynek sadowniczy? Zapewne nie. Gdybym mógł sobie pozwolić na wysłanie darmowych próbek jabłek do znajomych, lub do mojej ulubionej rozgłośni radia 357, w celu polecenia tych jabłek, też bym nie zepsuł rynku sadowniczego. Ba powiedziałbym że inwestuje (to bardzo łopatologiczny przykład, bez zagłębienia się w merytorykę handlu owocami). Jeśli początkujący fotograf buduje bazę zdjęć i doświadczeń w "boju", traktując pracę za darmo, pół darmo lub w cenie kosztów własnych jako inwestycję (a inwestycja to zawsze wydatek a początku), to ma do tego prawo. A rynek zweryfikuje, czy jego usługi przetrwają.
Pzdr. Rysiek.
Trzeba odróżniać ubóstwo od cwaniactwa.
Od pokoleń jesteśmy ubodzy jako naród i jesteśmy nauczeni robienia wielu rzeczy psim swędem, ale kosztem własnego wolnego czasu, bo nie zarabiamy tyle, aby nam się nie opłacało tego wolnego czasu marnować, i zlecać wszystko profesjonalistom.
Kiedy zarabiałem dużo więcej na godzinę, niż płaciłem ludziom za robotę, to zatrudniłem ludzi do remontu kapitalnego, a sam się do niczego nawet palcem nie dotknąłem, bo nawet nie miałem na to czasu, ale gdy się karta odwróciła, to z tego typu problemami radzę sobie sam, ale nie oczekuję, że ktoś mi coś zrobi za mnie, i za friko.
Czym innym jest też sytuacja, gdy ktoś oferuje własną pracę za darmo- a właściwie niezupełnie za darmo, bo odnosi też jakaś korzyść z własnej promocji, a czym innym, gdy dostaje ofertę pracy za darmo w zamian za korzyść, która już w tym momencie jest bardzo iluzoryczna, skoro klient jakoś do niego trafił, a kieruje się czystym cwaniactwem.
Jak widać można zaczynać "za darmo" i jednak, gdzieś dojść ;)
https://thomasvoland.com/blog/nauczy...autobiografia/
Jak ze wszystkim.
@candar - w wielu aspektach powyżej się z Tobą zgadzam (choć nie podoba mi się Twoje generalizowanie), ale życie nie jest takie zerojedynkowe. Wolny rynek wszystko zweryfikuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
rysib
Candar kolego, odnoszę wrażenie, że bardzo generalizujesz. Nie polski naród, lecz niektórzy jego przedstawiciele. Zresztą ludzi polujących na tzw. okazję znajdziesz wszędzie. A generalizowanie jest bardzo krzywdzące.
Droga rozwoju zawodowego, którą przedstawiłeś, jest na pewno dobra i godna polecenia. Natomiast nie jest jedyną słuszną.
PS czy gdybym dał Ci reklamówkę jabłek z działki, to zepsuł bym rynek sadowniczy? Zapewne nie. Gdybym mógł sobie pozwolić na wysłanie darmowych próbek jabłek do znajomych, lub do mojej ulubionej rozgłośni radia 357, w celu polecenia tych jabłek, też bym nie zepsuł rynku sadowniczego. Ba powiedziałbym że inwestuje (to bardzo łopatologiczny przykład, bez zagłębienia się w merytorykę handlu owocami). Jeśli początkujący fotograf buduje bazę zdjęć i doświadczeń w "boju", traktując pracę za darmo, pół darmo lub w cenie kosztów własnych jako inwestycję (a inwestycja to zawsze wydatek a początku), to ma do tego prawo. A rynek zweryfikuje, czy jego usługi przetrwają.
Pzdr. Rysiek.
Generalizuję?
Ależ ja bym bardzo chciał żeby tak było. Załóżmy scenariusz: po lewej stronie ulicy początkujący fryzjer otwierający zakład fryzjerski strzygł wszystkich za darmo, następny nowo otwarty punkt obsługi samochodów wykonujący naprawy i obsługi gwarancyjne za darmo i 5 metrów dalej sadownik, który założył nowy sad z jabłkami i rozdaje je wszystkim za darmo. Analogicznie po prawej stronie ulicy również fryzjer , punkt obsługi samochodów i sadownik ALE! oni już za swoje usługi karzą płacić ze względu na: cenę paliwa, przewoźnika, czas za 1 rbg warsztat samochodowy), opłaty za punkt w miejscu miasta, opłaty za energię, opłaty za woreczki foliowe i kasjera oraz pracowników i podwykonawców oraz wyposażenie i doświadczenie zdobyte podczas wcześniejszej specjalizacji w danej dziedzinie.
Zgadnij, która strona ulicy będzie się cieszyć większym powdzniem?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Jak widać można zaczynać "za darmo" i jednak, gdzieś dojść ;)
https://thomasvoland.com/blog/nauczy...autobiografia/
Jak ze wszystkim.
@
candar - w wielu aspektach powyżej się z Tobą zgadzam (choć nie podoba mi się Twoje generalizowanie), ale życie nie jest takie zerojedynkowe. Wolny rynek wszystko zweryfikuje.
Pewnie tak. U mnie koleżanka z pracy siedząca naprzeciwko widząca moje foty pejzażowe zaproponowała mi wykonanie aktów bo mnie znała i nie chciała się przed kimś obcym rozbierać. Bakcyl chwycił i tyle. Żadnej górnolotnej filozofii o przesłaniu i palcu bożym ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
O tym własnie pisze. Szanujmy się oraz pracę innych osób działających w branży foto i nie piszmy kocopołów.
To nie pisz ;). Szansa że ludzie zmienią podejście przez machanie szabelką na forum jest najdelikatniej mówiąc naiwnością.