Odp: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
No i? RS jest znacznie poprawiony a ten cały film Jareda już widziałem i może odnieś się do jego wniosków i do innych testów.
Jeśli dla Ciebie jest RS jest znacząco poprawiony to nie ma co dalej ciągnąć tematu - dla mnie 40 fps przy takim RS i szatkowaniu krawędzi jest bezużyteczne.
Druga sprawa jak patrzę(w porównaniu do mojego R5 którego 1,5 roku już używam) na pracę AF np. tutaj https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=1091 gdzie było to robione w dobrych warunkach (mocne światło, dobry nowy obiektyw - wysokie czasu i niskie przysłony, przewidywalny ruch) to na razie nie widzę żadnego efektu "whoaaa muszę biec wydać $$". Może z czasem coś wprowadzą co będzie mnie interesować aby wziąć jako drugą puszkę ale sam Jared stwierdził, że jeśli nie żyjesz tylko z foto i nie kręcisz video to wymiana R6 na R6II nie ma sensu. Więc pewnie się skończy że poczekam na serię mk3 R5 albo R6.
Z tą zmianą matrycy Canona to też jestem ciekawy czy nie zmienili bo trzeba było jakoś klientom wytłumaczyć potrzebę wymiany sprzętu. Z tego co piszą procesor został ten sam więc większość zmian jest w oprogramowaniu. Nikon jak zmieniał Z6/Z7 na Z6 II /Z7 II dołożył drugi procesor i się tłumaczył że lepszy AF dzięki temu będzie - tutaj coś czuję będą opowieści o lepszej matrycy. Takie moje gdybania ale gdyby załadować oprogramowanie z R6 mk II do jedynki to wcale nie zdziwiłbym się gdyby stary model byłby równie szybki jak nie lepszy (mniejsza matryca - mniej ma do przeliczenia przy tych samych zasobach sprzętowych) - oczywiście pewnie się tego nigdy nie dowiemy bo Canon nie będzie strzelał sobie w kolano.
Wejdzie R6 II na rynek - ludzie zaczną używać masowo to wtedy się okaże, być może będzie lepiej.
ps. Szturm wyprzedażowy używanych R6 mk1 chyba się rozpoczął jak widzę po ogłoszeniach - dla polujących na niezły używany aparat może być ciekawie, dla sprzedających gorzej o ile Canon nie podniesienie znacząco ceny nowego modelu.
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Jakiekolwiek zabezpieczenie antykradzieżowe. Tak samo GPS, nadajnik prawie w każdym aparacie wiec dlaczego nie można śledzić położenia jak w przypadku telefonów? Banalne rozwiązanie a jakże pomocne czy to przy kradzieży czy po zgubieniu.
Widocznie uznali że odsetek kradzieży czy zgubienia aparatu jest ultra niski. Dwa nie ma tam żadnych danych wrażliwych, w przeciwieństwie do smarthona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Jeśli dla Ciebie jest RS jest znacząco poprawiony to nie ma co dalej ciągnąć tematu - dla mnie 40 fps przy takim RS i szatkowaniu krawędzi jest bezużyteczne.
Druga sprawa jak patrzę(w porównaniu do mojego R5 którego 1,5 roku już używam) na pracę AF np. tutaj
https://youtu.be/fgyJAtCrZ1o?t=1091 gdzie było to robione w dobrych warunkach (mocne światło, dobry nowy obiektyw - wysokie czasu i niskie przysłony, przewidywalny ruch) to na razie nie widzę żadnego efektu "whoaaa muszę biec wydać $$". Może z czasem coś wprowadzą co będzie mnie interesować aby wziąć jako drugą puszkę ale sam Jared stwierdził, że jeśli nie żyjesz tylko z foto i nie kręcisz video to wymiana R6 na R6II nie ma sensu. Więc pewnie się skończy że poczekam na serię mk3 R5 albo R6.
Z tą zmianą matrycy Canona to też jestem ciekawy czy nie zmienili bo trzeba było jakoś klientom wytłumaczyć potrzebę wymiany sprzętu. Z tego co piszą procesor został ten sam więc większość zmian jest w oprogramowaniu. Nikon jak zmieniał Z6/Z7 na Z6 II /Z7 II dołożył drugi procesor i się tłumaczył że lepszy AF dzięki temu będzie - tutaj coś czuję będą opowieści o lepszej matrycy. Takie moje gdybania ale gdyby załadować oprogramowanie z R6 mk II do jedynki to wcale nie zdziwiłbym się gdyby stary model byłby równie szybki jak nie lepszy (mniejsza matryca - mniej ma do przeliczenia przy tych samych zasobach sprzętowych) - oczywiście pewnie się tego nigdy nie dowiemy bo Canon nie będzie strzelał sobie w kolano.
Wejdzie R6 II na rynek - ludzie zaczną używać masowo to wtedy się okaże, być może będzie lepiej.
ps. Szturm wyprzedażowy używanych R6 mk1 chyba się rozpoczął jak widzę po ogłoszeniach - dla polujących na niezły używany aparat może być ciekawie, dla sprzedających gorzej o ile Canon nie podniesienie znacząco ceny nowego modelu.
Nie będę polemizował, swoje zdanie opisałem wyżej i tyle. Dla każdego będzie to inna wartość dodana, natomiast jeśli oglądałeś film Jareda, który sam podesłałeś to wyciągnij obiektywnie z niego wnioski a nie tylko subiektywne odczucia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
I to jest dobra okazja na wymianę R na R6. Mnóstwo tych aparatów r6 było kupionych w promocji z 3 letnią GW. Kupno nowego r6mk2 za 14 koła przy cenie nowego r6 za 11K ?:)? No jak ktoś ma kase to czemu nie, bo argumenty jutuberów czy innych recenzentów są tak naciąąąąąągane, że szkoda słów. Zresztą widać po ilości komentarzy na forach, że ten lifting R6 nie zrobił na nikim wrażenia. Może wreszcie Canon dogonił osiągami matrycę sony a7III :) Się okaże jak wyjdą updaty do LR i C1
A używkę r6 pewnie kupię bo mam dwie eRki i przy sprzedaży jednej i zakupie używki r6 to będzie mega dobry deal.
P.S Sprawdziłem allegro i nie ma ani jednej sztuki używki r6. hmmmm
Ja jedna znalazłem..za 9499.. :) wyjscie mk2 daje nadzieje na potanienie mk1 i to największy plus tej premiery :)
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Nie będę polemizował, swoje zdanie opisałem wyżej i tyle. Dla każdego będzie to inna wartość dodana, natomiast jeśli oglądałeś film Jareda, który sam podesłałeś to wyciągnij obiektywnie z niego wnioski a nie tylko subiektywne odczucia.
Jak można wyciągnąć obiektywne wnioski z subiektywnego testu :)? Wyciągam wnioski z tego co widać na zdjęciach i video - dla mnie 40 fps przy takim RS to marketing. Z całą pewnością fajnie będzie wyglądać w reklamach te 40 fps i większa matryca. Tobie do Twojej fotografii pasuje, mi nie pasuje i to jest piękne każdy zagłosuje portfelem. Gdyby nowy R6 II miał 20 fps ale brak RS to bym stał w kolejce za nim a tak poczekam kolejne rewizje R6 albo R5.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A używkę r6 pewnie kupię bo mam dwie eRki i przy sprzedaży jednej i zakupie używki r6 to będzie mega dobry deal.
P.S Sprawdziłem allegro i nie ma ani jednej sztuki używki r6. hmmmm
Na allegro nie patrzyłem tylko na grupach foto widziałem że zaczęły pojawiać się ogłoszenia używek ...
Hmm, Canon mógłby się ustabilizować w wymyślaniu co premierę nowych interfejsów. O ile przełącznik foto/wideo wydaje się być obecnie istotny, to umieszczanie go w miejscu, w którym od lat jest włącznik, jest chyba wkurzające.
Ciekawe jak wyglądać będzie realnie to nieprzegrzewanie się. Pofilmowałem troszkę r6 w cieplejszych warunkach i nawet 4K/24fps szybko go przegrzało. 60fps pewnie by stopiło matrycę :) R6 nie nadaje się do filmowania w ciepłych krajach czegoś więcej, niż jakieś okazjonalne kilka minut co jakiś stosunkowo dłuższy czas.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ketchup
Na allegro nie patrzyłem tylko na grupach foto widziałem że zaczęły pojawiać się ogłoszenia używek ...
Sprzedają bo sezon weselny się skończył.
Ciekawy jestem czy Canon wreszcie poprawił i pomiar punktowy światła pobiera tam gdzie ostrzy a cały czas na środek kadru - sprawdził ktoś to już ?
ja tam czekam na testy matrycy, bo znając tych czopków to wrzucą tam matrycę jakościowo gorszą niż w R61 vide canon 6D->6D2, nie zdziwię się jak będzie bardziej szumeć na hi iso i mieć mniejszy DR XD