Odp: Filtry Cokin i Fader Nd
to co zamiescilem jest na maksymalnym skreceniu. bez tych dziwnych plam mozna robic zdjecia do mniej wiecej ostatniej kratki. ale to nie daje obiecywanego ndx400 tylko około ndx8, ndx10, nie chce mi sie teraz liczyc. w kazdym razie za nic nie idzie osiagnac wyliczanych parametrow 30s f/11 przy iso 100 w danych warunkach swietlnych. do tego dochodza lekkie przebarwienia i niezbyt rowne przyciemnienie obrazu w calym kadrze nawet na mniej skreconym filtrze.
- - - Updated - - -
raczej tylko do sprzedania bo cos podobnego zakupilem
- - - Updated - - -
tylko ze marki "LENSSO"
U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym. Nie wiem jak jest w wersji II tego obiektywu, teoretycznie większa średnica filtra powinna wyeliminować problem. Ja bym szedł raczej w Z Pro, sam zmieniłem system na Lee, zestaw Cokina pójdzie wkrótce do ludzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
matijaz
U mnie Cokin P na 16-35mm f/2.8 wersja I (filtr 77mm) nie dość, że winietował, to jeszcze na zdjęciach było widać brzegi holdera (prowadnice do filtrów) do filtrów, jeśli nie był w położeniu poziomym.
Nie miał prawa nie winietować:
"P Series
For larger diameter lenses up to 82mm.
Recomended for focal lenghts from 28mm onwards (35mm format).
Specially adapted to today's digital SLRs.
Filters are 84mm wide."
Tak to jest, jak się nie czyta specyfikacji produktu ;)
Pozdrówka!
E tam od razu nie czyta. Produkt kupiony został pod inne szkło i działał doskonale, później dokupiłem adapter na 77mm do 16-35, którego posiadaczem stałem się w międzyczasie. A specyfikacja specyfikacją, zawsze jednak lepiej zasięgnąć rady praktyków.
Bardzo dziękuję Koledze Hamtaro, o to mi chodziło, o opinie kogoś kto się tym bawił, a nie o odsyłanie do google lub szukajki.
Zapewniam, że umiem szukać w sieci, zwłaszcza że jak widać po ilości postów nie nadużywam cierpliwości forumowiczów. Nawet z tych linków które Kolega Dziobolek podesłał nie wynika odpowiedź na moje pytanie, proszę spojrzeć na tabelkę doboru systemu, teoretycznie przy szerokim kącie istnieje możliwość wykorzystania systemu P, co jak inni uczestnicy wątku stwierdzili jest to problematyczne z powodu winiety.
A od google zacząłem poszukiwania i przejrzałem pewnie większość sugerowanych wątków.
Dziękuję też za sugestie co do "uniwersalnych" filtrów, im więcej czytam tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu że od tego zacznę.
I taka sugestia na koniec, jeśli ktoś pyta o coś konkretnie, to może też warto konkretnie odpowiedzieć, albo nie odpowiadać wcale, a nie udzielać dobrych rad w stylu wpisania hasła w google ;)
Pozdrawiam
Smok
Cytat:
Zamieszczone przez
Smok
...proszę spojrzeć na tabelkę doboru systemu, teoretycznie przy szerokim kącie istnieje możliwość wykorzystania systemu P, co jak inni uczestnicy wątku stwierdzili jest to problematyczne z powodu winiety...
Oczywiście że istnieje możliwość zastosowania systemu P dla WA - czyli szerokiego kąta (od ok. 24mm wzwyż dla FF).
Natomiast nie za bardzo się da zastosować tenże system P dla szkieł UWA.
Ludziska często mylą UWA i WA ;)
Chociaż... tenże system P przy zastosowaniu jednoslotowego holdera slim, ponoć da się stosować
- dla FF od 17mm - http://www.canon-board.info/pozostal...tml#post953103
- dla cropa od 15mm - http://www.canon-board.info/pozostal...tml#post638215
Smoku, dpowiedź na Twoje pytania znajdziesz w wcześniej podanych linkach,
a że Tobie się nie chce szukać...
Cokin - http://www.canon-board.info/pozostal...a-pytan-11775/
Fader ND - http://www.canon-board.info/sprzet-v...ader-nd-77026/
Wystarczyło zadać pytanie w istniejących wątkach zamiast śmiecić.
"Szukajka" nie gryzie, a lenistwo nie jest mile odbierane.
Co do filtra kolegi Hamtaro - cena mówi sama za siebie - dał się wpuścić w tani "Fader ND".
Są ludzie, którzy z powodzeniem używają Faderów - prawdziwych Faderów ND,
a nie dwóch "sklejonych ze sobą" najtanszych polarów.
Inna sprawa, to zastosowanie takiego Fadera dla WA czy UWA - mocno upraszczając,
to są dwa polary spięte razem.
Jeśli ktoś próbował zakładać polar na WA czy UWA, to wie "o so chosi" ;)
Pozdrówka!
Odp: system filtrów COKIN - kilka pytań
Akurat te linki czytałem, ale odpowiedź na moje konkretne pytania nie była tam zawarta, przynajmniej niejednoznacznie (takie miałem wrażenie).
W każdym razie jeszcze raz dziękuję, póki co wymyśliłem redukcję na filtr o mniejszej średnicy i zakup 2 "uniwersalnych" filtrów i dzięki temu będę miał filtry do wszystkich posiadanych obiektywów, pobawię się i w zależności od wyników i zdobytego doświadczenia poczynię kolejne kroki.
Pozdrawiam
Smok
to co pokazal Hamtaro to nie jest kwestia chinskosci czy dziadostwa filtra, bo to ma kazdy Fader. tak po prostu dzialaja dwa polary w pozycji ortogonalnej (lub prawie ortogonalnej), nie ma bata po prostu.
na filtrze powinna byc naniesiona skala do ktorego momentu mozna filtr dokrecic, przynajmniej filtr LCW tak ma. bo tez nie wolno skrecac na maksa.
jesli takiego znaczka nie ma, to sobie trzeba samemu dorobic i przestrzegac. po prostu.
Poniżej 16-35 na ogniskowej 16mm przysłona 2.8 z holderem Cokin P (wersja "Wide") i filtrem Hitecha:
A tutaj bez holdera: