Odp: Sigma zapowiada nowe obiektywy EF-M
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Tak jeszcze mnie naszło, prawdopodobnie mylisz 55-250 stm z wersją II - bo to co piszesz to niemal dokładnie wady tego drugiego szkła.
nie, STM. mialem obie, STM jest zdecydowanie lepszy. ale nadal powyzej 200mm jest zauwazalnie mniej ostry niz ponizej. w wersji IS II na ile pamietam bylo gorzej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wersja STM jest ostrzejsza od eLki 70-200/4 na 200.
ja jestem raczej ostrozny z takimi stwierdzeniami. np. w roznych pomiarach wychodzi, ze 70-300 USM II jest praktycznie tak samo ostry jak 70-300 L na podobnych ogniskowych. ogladajac realne zdjecia... nijak tego nie widze. zupelnie nie ten mikrokontrast, przez co fotki z L sa wyraznie lepsze. nawet jesli teoretycznie ilosc szczegolow moze i jest podobna...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Od eMki zresztą też. Przy czym ja nie twierdzę że to jest jakieś niewiadomoco ale za 7 stówek to raczej takie must have ;)...
zgoda. jakby EFM 55-200 kosztowal podobnie to bylby to sensowny wybor miedzy rozmiarem a jakoscia (bo EFS jest jedkan duuuuzo wiekszy od EFM). tak to EFM kupuje sie wylacznie jesli chodzi o gabaryt.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
To teraz zagadka, czemu nie ma wersji pod M? Bo z przejściówką to rozmiarowo i wagowo inna liga niż EF-M 55-200 i tylko dlatego go jeszcze nie mam. Btw. gdzie go widziałeś za 7 stówek, może się jednak skuszę.
Ja używam z m100 i ta wielkość nie stanowi jakiegoś większego problemu. Trzeba jeszcze brać pod uwagę że to szkło jest bardzo lekkie więc całość trzyma się całkiem dobrze. Co do ceny to trzeba szukać, znajomy trafił w polskim sklepie za tyle nówkę.
Tu jest porównanie wielkościowe:
http://j.mp/38PkkvY
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wow! różnica jest naprawdę spora... nie wiem o ile i czy w ogóle lepszy jest ten 55-250 ale ja mam ef-m 55-200 i jest ok., więc nie wiem czy skusiłabym się na ten z przejściówką przy takiej równicy w wielkości...
3 załącznik(ów)
Nowe sigmy na M6II:
Załącznik 4078
56 mm F/1.4
Załącznik 4079
30 mm F/1.4
Załącznik 4080
16 mm F/1.4
Szkoda że takie słoje. Trochę dla mnie zaprzeczenie idei tego systemu.
Re: Sigma zapowiada nowe obiektywy EF-M
Rozmiar 56 mm nie jest zły, ale ogniskowa troszkę za krótka na mój gust. Ja bym chciał do jakiegoś systemu ML APS-C jakieś kompaktowe 75/2, ale szans na to na razie nie widać...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ten system jest zaprzeczeniem jakiejkolwiek idei. Ideę to tu się naciąga do systemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
55-200 mm to nie jest 55-250 mm, a 6,3/200 mm to nie jest 5,6/250 mm. Porównanie jest do bani.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Sigma 56 1.4 jest prawie identyczna z kitem 18-55 https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1059&add1=1571