Odp: 7dm2 czy 80D - co kupić do ptaków jako dodatek do FF ?
Cytat:
Zamieszczone przez
szycho
A tak w temacie, przyglądam się temu 80D i przyglądam...
Zdecydowanie warto, gdyby nie to, że mam już 7D2, to teraz patrzyłbym zdecydowanie na 80D.
Głównie dla AF działającego od -3EV, bo wówczas 400/5,6+TC x1,4 działa AF.
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
@szycho @RobertON pozdrawiam kolegów z dalekiej okolicy
Tak bez żadnego trybu: jak robicie @ "małpki". No nie mogę wyklikać ich u siebie :(
Cytat:
Zamieszczone przez
fristajlor
Ja zmienilem jakis czas temu 40D na 80D i jestem zdecydowanie zadowolony.
Dzięki, zwłaszcza, że zrobiłeś taką przesiadkę jaka mi po głowie chodzi :)
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Mi się wydaje, że warto z 7D a z 40D to bez dwóch zdań. Masz 45 punktów AF i co ważne AF działa od -3ev a nie tak jak u Ciebie od chyba +1 ev. To przepaść. O pikselach nie wspominając oraz o takich ficzerach jak robienie zdjęć poprzez dotykanie ekranu lcd - do zdjęć statycznych petarda. Nie musisz przekadrowywać tylko dotykasz gdzie chcesz i tam masz ostrość i od razu fotę. To jedno z lepszych APS-C pod względem stosunku możliwości/cena.
No dzięki. Napisałeś mi tu o takich kosmosach... tak to jest jak sobie człowiek dłuższą przerwę od focenia zrobi.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Zdecydowanie warto, gdyby nie to, że mam już 7D2, to teraz patrzyłbym zdecydowanie na 80D.
Głównie dla AF działającego od -3EV, bo wówczas 400/5,6+TC x1,4 działa AF.
Kolejny głos "za". Dzięki :)
Ja zmieniłem 70D na 80D i uważam że było warto. Tym bardziej warto z 40D. Oprócz wyżej wymienionych zalet kluczowa jest przede wszystkim matryca w nowej technologii o większej dynamice i umożliwiająca bezproblemowe wyciąganie z cieni o 3-4EV. Gibany ekranik też się bardzo przydaje przy nietypowych ujęciach. 80D ma tez nowe bardzo wygodne i logiczne menu.
@szycho małpkę pisząc na telefonie daję "z klawiatury" ;-)
Jeśli się zdecyduję na 80d to będzie 7d do wzięcia. Mniej ficzerów ale cena też mniejsza będzie. Na razie biję się z myślami jeszcze bo w sumie 7d nie jest złe. Niestety ja mam problem z oczami i już ciężko mi w okularach progresywnych ogarniać i puszkę i przedpole. Myślę, że sprawne
LV nieco ułatwiłoby mi życie a to w 7d jest bo jest. Patol można obserwować ale już całe przedpole to tak średnio. Trzeba by MF używać a ja już za stary na to jestem ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
szycho
Zamieszczone przez miszak
Mi się wydaje, że warto z 7D a z 40D to bez dwóch zdań. Masz 45 punktów AF i co ważne AF działa od -3ev a nie tak jak u Ciebie od chyba +1 ev. To przepaść. O pikselach nie wspominając oraz o takich ficzerach jak robienie zdjęć poprzez dotykanie ekranu lcd - do zdjęć statycznych petarda. Nie musisz przekadrowywać tylko dotykasz gdzie chcesz i tam masz ostrość i od razu fotę. To jedno z lepszych APS-C pod względem stosunku możliwości/cena.
Kurcze zgubiłem się...to 7dmk2 ma ekran dotykowy? Bo ja byłem pewny że dodano te funkcje w 80d dopiero....Sam zastanawiam się już długo nad wyborem następcy mojego dogorywającego 20d na któryś z tych dwóch i jestem coraz bardziej skołowany...Chciałbym 7 ale rozum podpowiada ze jednak nawet 80 to za dużo...
Cytat:
Zamieszczone przez
ninken77.pl
Kurcze zgubiłem się...to 7dmk2 ma ekran dotykowy? Bo ja byłem pewny że dodano te funkcje w 80d dopiero....Sam zastanawiam się już długo nad wyborem następcy mojego dogorywającego 20d na któryś z tych dwóch i jestem coraz bardziej skołowany...Chciałbym 7 ale rozum podpowiada ze jednak nawet 80 to za dużo...
Mówimy o 80d :) 7D i 7D2 nie mają dotykowego ekranu.
Cytat:
Zamieszczone przez
ninken77.pl
.Chciałbym 7 ale rozum podpowiada ze jednak nawet 80 to za dużo...
80D jest wystarczająco zaawansowanym kropem !
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
@szycho małpkę pisząc na telefonie daję "z klawiatury" ;-)
No tak to ja sobie też mogę kliknąć :) Chodzi mi o "wspomnienie użytkownika": @miszak ?
Mam teraz przez was dylemat: body czy szkło? Heh...
Cytat:
Zamieszczone przez
szycho
Mam teraz przez was dylemat: body czy szkło? Heh...
Dobrze że rozmowa nie zaszła na inny sprzęt :) ale może pomyśl o kupnie dobrego statywu :)
Mnie korci Nikon 4 d plus 500 nikora ta nowsza, ale to dość duży wydatek.....
Cytat:
Zamieszczone przez
szycho
Dzięki, zwłaszcza, że zrobiłeś taką przesiadkę jaka mi po głowie chodzi :)
Oprócz tego co koledzy podali zwróciłbym też uwagę na: 24 vs 10 mpx, lepsze wyższe ISO, więcej można z RAWa wycisnąć, tryb auto ISO, 45 vs 9 punktów AF, lepiej działający AF w live view, skala na drabince ekspozycji do +/- 3 EV (możliwość ustawienia do +/- 5 EV korekty) vs +/- 2 EV i taka możliwość ustawienia maks korekty, pełna kompatybilność z najnowszymi lampami, możliwość ustawienia braketingu z 2, 3, 5 lub 7 klatkami vs z 3 klatkami, możliwość ustawienia skrajnych klatek w braketingu do ponad +/- 8 EV vs +/- 2 EV, 7 kl/sek vs 6,5, 25 RAW w serii vs 17, odchylany ekran oraz możliwość jego zamknięcia tak by się nie porysował, dotykowy ekran działa na prawdę fajnie, poziomnica w LV i pewnie sporo więcej. Część to drobiazgi ale ułatwiają życie :)