Odp: Canon 5DS R czy A7R II
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Autorka postu jak mniemam ma właśnie wersję bez filtra AA, zresztą w tych porównaniach wszystkie aparaty są bez AA. 5DS ma za to starą matrycę, która nie ma ulepszeń co do DR jak nowa.
Wydawało mi się, że 5Dmk4 ma AA i stąd wynika jego brak fałszywego koloru, o którym pisał pan.kolega. Jeśli nie ma to świetnie sobie radzi programowo i tu faktycznie Sony, 5DS R i D810 wymiękają.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Autorka postu jak mniemam ma właśnie wersję bez filtra AA, zresztą w tych porównaniach wszystkie aparaty są bez AA. 5DS ma za to starą matrycę, która nie ma ulepszeń co do DR jak nowa.
Wydawało mi się, że 5Dmk4 ma AA i stąd wynika jego brak fałszywego koloru, o którym pisał pan.kolega. Jeśli nie ma to świetnie sobie radzi programowo i tu faktycznie Sony, 5DS R i D810 wymiękają.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Twierdzi że obrazek z Sony łatwiej mu się obrabia niż z Canona (5D mkIV) tylko jest jedno ale. Nie ogarnął odcienia twarzy. Mówi że nawet jpg prosto z puszki Canona leży mu bardziej niż z Sony z PS-a. Nie twierdzi też że jest gigantem obróbki i być może ktoś kto lepiej to ogarnia uzyska zadowalający efekt. Natomiast on nie ma zamiaru siedzieć nocami nad tym co z Canona ma od ręki.
Czy tego nie da rady bez problemu załatwić profilem w LR? Też nie jestem gigantem obróbki, ale zagadnienia typu: ten aparat daje za żółty, a tamten za czerwony odcień jakoś udawało mi się poskramiać właśnie profilem. Wiadomo, że nie otrzyma się identycznych kolorów, tu jak rozumiem rozchodzi się tylko o kolory skóry.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
No to nie jest prawda, 5DS i DSR mają lepsze matryce pod względem DR od 5d Mark III.
Prawda jest taka, że d810 wymiata. Ma lepsze DR od a7r II. Minusem jest oczywiście tylko 36 mpix (kto ma 5ds czy 5dsr ten wie o co chodzi). Canon miał tyle lat, żeby dorównać Nikonowi i 5d Mark IV to śmiech na sali - alternatywa jedynie dla tych co wykupili szklarni w pytę, że nie opłaca się zmieniać. Inna sprawa to kto podnosi o 5EV??? Zamiast robić na ISO 100 i potem podnosić, lepiej zrobić na ISO 400.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Oczywiscie 5d4 ma AA. Nie wiem jak ale 5d4 przeczytalem jako k1. Moj blad.
To jest dyskusja typu : o wyższości jednych świąt na drugimi
Aparatów o EV pomiędzy 14,8 EV a 13,8 EV jest w tej chwili 27 typów.
Czy da się zobaczyć na wydruku tą różnicę ?
jp
Czy w ogóle da się zobaczyć różnicę ??
Trolo- temat. Dlaczego ? Moda plus oko blend i lamp bo nie naturalnie ( phiiiii) do tego brak filtra AA do ubrań. Skąd się tacy ludzie biorą...
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Trolo- temat. Dlaczego ? Moda plus oko blend i lamp bo nie naturalnie ( phiiiii) do tego brak filtra AA do ubrań. Skąd się tacy ludzie biorą...
Tutaj jest porównanie DR (log2) w zależności od ISO dla cytowanych w wątku aparatów.
Dla ISO 100 (od góry) D810 (zielone), A7R2 (pomarańcz), 5D4(niebieskie) mają różnicę mniejszą od 0,5 EV, odstaje jedynie 5DS R.
Przy większych ISO te różnicę pomiędzy 5D4 a A7R2 są na poziomie 0,25EV
Też nie wiem skąd tacy ludzie się biorą co piszą a nie wiedzą o czym piszą.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Może nazbyt lakonicznie ale sedno sprawy ruszone. Tak samo pomyślałem ale jako, że to nie moja dziedzina zmilczałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Ambasador Sony Polska ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Może nazbyt lakonicznie ale sedno sprawy ruszone
Wrażliwość nigdy nie była moją mocną stroną :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Prawda jest taka, że d810 wymiata. Ma lepsze DR od a7r II. Minusem jest oczywiście tylko 36 mpix (kto ma 5ds czy 5dsr ten wie o co chodzi). Canon miał tyle lat, żeby dorównać Nikonowi i 5d Mark IV to śmiech na sali - alternatywa jedynie dla tych co wykupili szklarni w pytę, że nie opłaca się zmieniać. Inna sprawa to kto podnosi o 5EV??? Zamiast robić na ISO 100 i potem podnosić, lepiej zrobić na ISO 400.
D810 wymiata bo ma emejzing DR, co do tego nikt nie ma wątpliwości. 8-) Szkoda że w porównaniu z C5d4 to jakoś nie bije w oczy w takim lamerskim umiarkowanym teście z wyciąganiem o te marne +5EV.
Dopiero prawdziwie hardkorowy test +7 albo i +10 EV pokazałby kto naprawdę rządzi w departamencie DR.:mrgreen: