Odp: Nowy Canon EOS -1D X Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Nie widziałem fotografa który czy to na stadionie, hali czy na manifestacji korzysta z wi-fi, bo gdzie te pliki miałby przesłać skoro raw waży ok. 20mb a jpg ok.6. Przy serii 5-6 klatek to nie ma nawet o czym mówić. Studio? Tu sytuacja ma się podobnie. Trzy cztery klatki po 20mb w ciągu kilku sekund, i trzeba to przesłać do komputera.
Ja wysyłam :) Karta eye-fi w aparacie, router kieszonkowy w plecaku i mJPGi jadą prosto na WWW sponsorów/organizatorów z kilkunastosekundowym opóźnieniem. Selekcja kadrów na poziomie puszki "kluczykiem zabezpieczającym".
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Dokładnie tak pomyślałem ale nie miałem odwagi żeby to napisać.
Może test polegający na ocenie szumu po rozjaśnieniu o +6EV nie wypadnie powalająco ale ci co dosiądą taka maszynę pewnie nie przeczytają takiego testu.
Też tak myślę, ale mam nadzieję, że wreszcie nie będzie lipy przy rozjaśnianiu szumów. 2EV które da się wyciągnąć z RAWów 5D3 to stanowczo za mało jak na tą klasę sprzętu. Często z tego korzytsam przy zdjęciach ślubnych i pucha mocno mnie w tym względzie ogranicza. Pracuję z chłopakami z Nikonami D810 i Canon naprawdę mocno daje tu ciała. Może wreszcie to się skończy.
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Przecież nie powiesz, że Cię nie stać;P
Fajny sprzęt i zawsze jest na co odkładać;)
Gdybyśmy rozmawiali o jakimś super MF typu Hasselblad za cenę dobrego SUV...ale takich też nawet milionerzy pasjonaci fotografii nie kupują, bo za ciężkie. Ale to? Istotne jest, że mogę go nabyć choćby dziś, gdyby był dostępny i nie będę musiał się nikomu tłumaczyć ani zmienić diety z tego powodu 8-). A czy mnie stać, to już opinia - zależy kogo zapytać. Często kupuję rzeczy, na które mnie nie stać.
Co jest pewne, to to, że na pewno nigdy nie kupię nic znacznie większego niż 6d - cena to kwesta bardzo otwarta.
Fajnie by było, gdyby Canon zaoferował aparat wszystkomający i luksusowy w wersji mini.
Cytat:
Zamieszczone przez
eska
Studio? Tu sytuacja ma się podobnie. Trzy cztery klatki po 20mb w ciągu kilku sekund, i trzeba to przesłać do komputera. Jak napisał jas_r po co te dywagacje.
Eska to nie to, że się uparłem, ale przeoczyłem wątek o studio, napisałem tylko o reportażu, a chciałbym się jeszcze do niego odnieść. A przy okazji ukrócić głupie gadanie na temat ograniczeń w przesyłaniu raw/jpg przez wifi. Bo niby po co wymyślono wiele lat temu transmitery wifi? Po pierwsze mało kto robi w studio czy na sesji kilka zdjęć na sekundę. Po drugie w sesjach studyjnych zwykle bierze udział kilka osób (wizażystka, fryzjerka, modelka, oświetleniowiec, fotograf itd.) chcących na BIEŻĄCO oglądać (na ekranie laptopa czy tableta) efekty swojej pracy. Przesyłanie zdjęć przez wifi (nawet w rawach) jest standardem na profesjonalnych sesjach.
Też zgodzę się, że 1dx jest zbyt duży i ciężki. Pogląd taki reprezentuje też Maeda :lol: więc może kiedyś to się zmieni. Póki co musi taki być (zasilanie, rozpraszanie ciepła, tradycja i konkurencja). 6d wydaje się być optymalny.
Podobnie wygląda sprawa teleobiektywów. Sam fotografuję na codzień lufą ważącą prawie 4kg. I to jest zdecydowanie za dużo. Wagi pierwszej wersji 600/4 L IS nie byłem w stanie zaakceptować (ponad 5kg). Obecna waży znacznie mniej, a za chwilę będzie kolejna (BR DO) ok. 3kg. I w tym też się wyraża pewien postęp, który wcześniej czy później dotknie korpusy z najwyższej półki.
BartasPL. Profesjonalne sesje to się robi np. H2 a takie mniej profesjonalne po prostu po kablu albo najzwyczajniej wyciąga się kartę z aparatu wkłada do czytnika itd. przerywa się sesję i już. Ciekaw jestem ilu tu na forum jest zawodowych studyjnych i sportowych fotografów (Ciebie nie liczę) korzystających z wi-fi. Jeśli łaska z przyjemnością zobaczę zdjęcie Twojego sprzętu o którym piszesz wcześniej. Postaram się sprawdzić twoje rewelacje. Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
mmlolek
Zupełnie jak stare kamery ósemki :).
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Przecież nie powiesz, że Cię nie stać;P
Fajny sprzęt i zawsze jest na co odkładać;)
Pytanie tylko po co? ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale dlaczego nikt jeszcze nie powiedział, że do filmowania jast kamera, że nie trzeba mu filmików w sierioznym profesjonalnym sprzęcie i że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Bo niektórzy wolą filmować aparatem. Zwłaszcza takim jak 1Dc cz 1Dx mkII. Bo jak masz z jednej roboty przynieść i zdjęcia i film, to bierzesz taki aparat, który radzi sobie z jednym i z drugim. A ten radzi sobie świetnie. Jeżeli Ty czegoś nie potrzebujesz, to nie znaczy, że inni nie potrzebują. Ja np potrzebuję i nie kupiłbym w tej chwili aparatu bez dobrego filmowania. 1Dx mk II jest pod tym względem idealny.
Eska. Dowiedziałem się dziś od Ciebie, że wifi jest za wolne na transfer zdjęć i że Canonami nie robi się profesjonalnych sesji. Ciekawe.
Odnośnie zdjęć sprzętu o który pytasz to nie ma tak naprawdę czego fotografować - odpowiednio skonfigurowana karta eye-fi plus zwykły kieszonkowy router LTE ("mydelniczka" z wbudowana baterią). Kompletne rozwiązanie (software i konfigurację) dostarcza polski startup BWITH.US | Your event LIVE worldwide Polecam!
Pzdr!
BartasPL. Proszę Cię abyś pokazał co mam kupić i tylko tyle, przy okazji będę wiedział, że rozmawiam z praktykiem. Z moich obliczeń wynika, że na 45 minut meczu na robienie zdjęć pozostaje chyba z 10 minut bo resztę musiałbym poświęcić na przeglądanie zdjęć, zaznaczanie przesył (nie wierzę w ten kilkunastosekundowy przesył). Biorąc pod uwagę, że na boisku nie zawsze coś się dzieje to zostaje z 10 minut. Co do studia, mamy w kraju kilku dobrych zawodowych fotografów, który korzysta z wi-fi? Chętnie skontaktuje się z nim i podpytam o wrażenie związane z takim przesyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Bo niektórzy wolą filmować aparatem. Zwłaszcza takim jak 1Dc cz 1Dx mkII. Bo jak masz z jednej roboty przynieść i zdjęcia i film, to bierzesz taki aparat, który radzi sobie z jednym i z drugim. A ten radzi sobie świetnie. Jeżeli Ty czegoś nie potrzebujesz, to nie znaczy, że inni nie potrzebują. Ja np potrzebuję i nie kupiłbym w tej chwili aparatu bez dobrego filmowania. 1Dx mk II jest pod tym względem idealny.
To oczywiście kwestia potrzeb ale ja zamiast dx-a w tej cenie wziąłbym C300.
Ja rozumiem sens łączenia takich sprzętów w tanich aparatach ale na półce profi to bardziej pokaz .... tego co możemy (i nie jest to nasze ostatnie słowo ;)) niż spełnienie rzeczywistych potrzeb.