Odp: zmiana Nikona na Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
No i jeszcze dodaj, że w FF nie ma magii. FF bez obiektywu robi lepsze zdjęcia niż crop z kitem
Wiesz...
Nie chce mi się powtarzać, ale wiem co potrafi FF i wiem też co można zrobić Fujikiem z dobrym szkłem w APS-C
Fuji X-T1 35PHOTO - Andrzej Car - Monique
X-T1 + manualny Canon FD 50 f/1.4 [http://forum.fujiklub.pl/gallery/ima...&view=no_count i dalej http://forum.fujiklub.pl/gallery/ima...&view=no_count
też X-T1https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...2d33938798c2ec
Magia i plastyka to pojęcie względne ;BPD Cały czas wiele osób myśli, że wyłacznie FF pozwoli na wykonanie dobrych "plastycznych" zdjęć. A kompakty i bezlustra to zabawki dla amatorów, bo lustro FF to +100 pkt do profesjonalizmu.
Osobiście to mam trochę inne zdanie w tym temacie ;) Mnie lustra przestały kręcić - no może poza analogowymi puszkami typu Canon F1N, A1 itp. :)
Ale z pewnością Ty wiesz lepiej :) no bo niby jakim cudem można wyciągnąć magię znaną z FF w cropie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Dzięki za przedstawienie mi Fujifilm X-T1, teraz mam poważny zgryz.
Fuji X-T1 Review
Co do wspomnianej wcześniej plastyki, nic o niej nie napisałem. Chodziło mi bardziej o głębie ostrości, ale jak widać z odpowiednio jasnym obiektywem, można to osiągnąć również na tym fuji.
Jedyny wada dla mnie to cena tych odpowiedników 35 i 85. Używanych nie ma, a kosztują po 3k :)... No i brak podwójnych slotów na karty SD.
używane szkła Fuji to są na forum Fuji i nie zabijają ceną :) FujiKlub ⢠Zobacz dział - Sprzedam
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Magia i plastyka to pojęcie względne ;BPD Cały czas wiele osób myśli, że wyłacznie FF pozwoli na wykonanie dobrych "plastycznych" zdjęć. A kompakty i bezlustra to zabawki dla amatorów, bo lustro FF to +100 pkt do profesjonalizmu.
To przekonanie nie wzięło się tak całkiem z powietrza, wynikało ono m.in. z braku możliwości "podrabiania" plastyki (pod tym pojęciem rozumiem połączenie małej GO z szerokim kątem widzenia) np. obiektywu 24/1.4 na FF.
XF 16/1.4 mamy na rynku dopiero z 8 miesięcy.
Niestety, nie wiem czy są odpowiedniki do innych systemów bezlusterkowych (nie śledzę ich na bieżąco).
Z obiektywami portretowymi zawsze było trochę łatwiej...
nie ma tak wesoło z ekwiwalentem - żeby był ekwiwalent odnośnie głębi ostrości, a tylko nie jasności to niestety trzeba jasność (minimalną f) podzielić/przemnożyć (zależnie od której strony się patrzyć) przez cropa - i to da ekwiwalent.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nie ma tak wesoło z ekwiwalentem - żeby był ekwiwalent odnośnie głębi ostrości, a tylko nie jasności to niestety trzeba jasność (minimalną f) podzielić/przemnożyć (zależnie od której strony się patrzyć) przez cropa - i to da ekwiwalent.
Zdaję sobie z tego sprawę, XF 16/1.4 to nie jest stuprocentowy odpowiednik 24/1.4 na FF, ale jak do tej pory nie ma nic bardziej zbliżonego.
Wcześniej w Canonie namiastką być mogło co najwyżej 15/2.8 ustawione na zoomie UWA. W Fujiku mamy 2 działki jaśniej i to za w miarę rozsądne pieniądze.
Przykłady u "żółtych" np. tutaj: Fujifilm X (bezlusterkowce) - Strona 1137
Inne systemy znam słabiej, więc nie będę się wypowiadał.
A ja nie polecę x-t1, miałem, aparacik ładny, szkiełka OK, ale obróbka RAW z niego to dla mnie była mordęga (w porównaniu z 5dIII) pliki są nie elastyczne, mocniej szumią i brakuje przejść tonalnych, owszem mają jakieś swoje zalety ale jednak w obróbce zdecydowanie wole FF. Z nikonem będzie pewnie podobnie a może i lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mikol
A ja nie polecę x-t1, miałem, aparacik ładny, szkiełka OK, ale obróbka RAW z niego to dla mnie była mordęga (w porównaniu z 5dIII) pliki są nie elastyczne, mocniej szumią i brakuje przejść tonalnych, owszem mają jakieś swoje zalety ale jednak w obróbce zdecydowanie wole FF. Z nikonem będzie pewnie podobnie a może i lepiej.
I nie przyszło ci do głowy, że te "wady" które wymieniasz mogą być spowodowane przez program którym wołasz rawy?
Trzeba naprawdę sporej odwagi by powiedzieć że pliki z Fujików są nieelastyczne w porównaniu do Canona :-)
Niestety Fuji nie było łaskawe zrobić własnej wywoływarki a w LR6 nie jestem w stanie dojść do ładu z rawami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mikol
Niestety Fuji nie było łaskawe zrobić własnej wywoływarki a w LR6 nie jestem w stanie dojść do ładu z rawami.
U mnie na LR5 pliki RAF z X-M1 bez problemu się obrabia, jestem pozytywnie zaskoczony obróbką, zdecydowanie szybsza niż z Canona, ale dopiero po przełamaniu przyzwyczajeń ;) Niektóre suwaki reagują inaczej :)