Odp: Ruskie (i nie tylko) obiektywy
Mam heliosa mc 44m-4 ktory na F2 centralnie niesamowicie ostry, a zenitar jednak go przebil :)
m2s na F2
http://forum.mflenses.com/userpix/20...IMG_1358_1.jpg
44m-4 na F2
http://forum.mflenses.com/userpix/20...IMG_1352_1.jpg
Gdyby te szkla mialy lepsze brzegi.. :(
Zainteresowałem się tematem podpięcia obiektywów z systemu PSIX do mojego Canona 30D. Ciągle jednak trafiam na opisy pracy z Canonem 5D. Czy używanie obiektywów średnioformatowych (trafne określenie?) na sens tylko z pełna klatką? Nigdzie nie widzę przykładów pracy np z Canonem 30D. Co przeoczyłem?
Bardzo proszę o podpowiedź.
To sprawa "wyznania" i "przekonań" :D
Niektórzy są przekonani, że nie warto używać żadnych starych obiektywów, bo nowe, "projektowane dla cyfry" są lepsze i ustawiają same ostrość (jak już trafią w to miejsce, w które powinny...), inni są przekonani, że jak coś ma leżeć w szafie, to warto sprawdzić jakie da efekty.
W najgorszym razie (jak masz takie obiektywy) to kupisz adapter, zrobisz kilkaset zdjęć, i go sprzedasz tracąc niewielką kwotę, w najlepszym zaczniesz ćwiczyć, żeby sprawnie i lekko posługiwać się np. Sonnarem 180/2.8 ;)
Rozumiem. Interesuje mnie czy technicznie to będzie współgrać? Jak dotąd spotkałem się z wieloma pochlebnymi opiniami w pracy z EOS 5D.
Bokeh bedzie slabszy bo bedzie crop wycinal xd ale za to bedzie ostro :D mozesz sprobowac
Cytat:
Zamieszczone przez
rysy
Rozumiem. Interesuje mnie czy technicznie to będzie współgrać? Jak dotąd spotkałem się z wieloma pochlebnymi opiniami w pracy z EOS 5D.
Będzie działać, skoro obiektywy już masz to warto spróbować
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Będzie działać, skoro obiektywy już masz to warto spróbować
Tak, używam biometara i sonnara z pentaconem six. Dobrze rozumiem, że będzie występować złudzenie zmiany ogniskowej poprzez crop o którym wspominacie?
Przyłączę się. Coś łatwo dostępnego typowo macro na m42? Tylko scricte macro, a nie jak ef70-300 macro itd ;)
Ja do macro używam Pallasa 28mm/f2.8 z soczewką powiększającą x10. Daje radę. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Przyłączę się. Coś łatwo dostępnego typowo macro na m42? Tylko scricte macro, a nie jak ef70-300 macro itd ;)
każde 28mm z m42 i innych systemów (byle przysłona i ostrość ustawiane były manualnie) + pierścień odwrotnego mocowania.