Odp: Czy przeszlibyście na Nikona ?
Powiem szczerze, że co targi fotograficzne to myślę nad przejściem na Nikona... i za każdym razem biorę Nikona na targach i robię zdjęcia, bawię się nim... i ni HU... nie umiem się się do niego przekonać. Jakiś dziwny ten aparat :D Widzisz każdy potrzebuje coś innego, to tak jak z autem... albo napęd na przód albo na tył. No i napęd na tył jest faktycznie dla prawdziwych facetów :D hehehe...
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
Witam, mam do Was lekko kontrowersyjne pytanie jako użytkowników i fanów Canona :-)
Aktualnie posiadam: Canon 450d + Tamron 17-50 bez VC + Canon 55-250 II + 18-55 + do tego pilot, węzyk spustowy i wężyk z interwałometrem
Oprócz tego posiadam kompakty: Lumix Lx 7 (3 miesięczny) oraz nowy Sony a5000 + 16-50
Od kilku dni dosyć poważnie zastanawiam się nad sprzedażą tego wszystkiego i kupno jednego aparatu.
Co Wy byście zrobili ? Myślelibyście nad przejsciem na Nikona ? np d7100 + jakieś szkiełko do krajobrazów ? Czy np. zmienić puszke Canona na coś nowszego ? np. używka 60d ?
Właśnie z dniem dzisiejszym po długiej ekspansji (ponad 5 lat) zmieniam sprzęt na N. Ale zmieniam tylko z względów po prostu doboru szkieł jakie mogę mieć i nie muszę dokupywać. Więc aktualnie przymierzam się do półki pro czyli D3s + 24-70 nikkora.
5 lat to dla Ciebie długo? A ja jestem w C 16 lat (w cyfrze 11) i nie wydaje mi się to jakoś długo....
oj to takie droczenie jest
teraz idę do N ale pewnie za jakiś czas wrócę do C albo wybiorę zajefajny S
a można tez po prostu robić zdjęcia:mrgreen:
Wszędzie dobrże, gdzie nas nie ma (albo u sąsiada trawa bardziej zielona... skoro Canon ma czerwoną :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Zbyszko666
... Więc aktualnie przymierzam się do półki pro czyli D3s + 24-70 nikkora.
Napisz jakie masz wrażenia z użytkowania
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a można tez po prostu robić zdjęcia:mrgreen:
I jak zdjęcia wychodzą nie myśleć o zmianie systemu.
No ale jak na DxO "nasi" znowu przegrywają 12:14 to człowieka krew zalewa i żyć sie odechciewa a co dopiero focić :mrgreen:.
A co to za roznica - jak sie trafi dobry egzemplarz to prawie kazdym da sie zrobic dobre zdjecie, do kazdego systemu jest tez spory wybor szkiel. Troche latwiejszy w ewentualnym serwisowaniu jest Canon , a i rynek wtorny z czesciami jakos tak bardziej opanowany ( nie mowiac juz o serwisie autoryzowanym - mimo wszystko). Kwestia wyboru zupelnie nieistotna - co kupisz , to bedziesz mial - wazne jedynie, zeby dobrze wybrac (bron Boze kupowac kota w worku - na dystans, bez przetestowania).Mowimy , oczywiscie, o w miare nowym sprzecie, a nie np D30 Canona czy D40 Nikona - to juz troche zabytki i mozliwosci duzo mniejsze niz w nowych (choc i nimi mozna jeszcze fajne obrazy uzyskac :-) ).
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Powiem szczerze, że co targi fotograficzne to myślę nad przejściem na Nikona... i za każdym razem biorę Nikona na targach i robię zdjęcia, bawię się nim... i ni HU... nie umiem się się do niego przekonać. Jakiś dziwny ten aparat :D
:shock: :shock: :shock: mam dokładnie tak samo! co targi macam, strzelam, bawię sie, nawet czasami troche się uślinię... ale kurde jakoś nie mogę się przekonać :D
generalnie jakbym miał teraz wybierać od 0 nie posiadając tego co posiadam to brałbym nikona... bo canona już miałem :P A tak poważnie to cały czas myślę nad zmianą 6d na d750.
macałem właśnie ostatnio d750 w MM i jakoś mi nie podszedł - nijak intuicyjnie palcami trafić nie mogłem ani na kółka nastaw ani na spust migawki. ale cały czas mi chodzi po głowie...