Odp: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?
A to sa inne firmy produkujace sprzet foto?
Odp: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
przeczytałem jeszcze raz pierwszego posta - zwykle ludzie kupujący lustrzankę po kompakciku (aż musiałem doczytać co to za wspaniały aparat bo jestem cienki w kompaktach - nigdy nie miałem - no może raz - smienę symbol to był aparat :mrgreen:) są roczarowani, a to jakość zdjęć za słaba myśleli że będzie łatwiej, a to ciężko, a to aparat za duży, a to obiektywy mało uniwersalne, a to pomyśleć trzeba bo inaczej tylko zielony kwadracik działa, a to ostrość ustawić - autor wątku nie będzie wyjątkiem - życzę wytrwałości na nowej (krętej i długiej) drodze..
Ponieważ RX100 ma wszystkie funkcje, które chlelibyśmy znaleźć w "normalnym" aparacie fotograficznym, wiec myślę że autor wątku, zakładając nawet,że ten kompakt Sony jest jego pierwszym aparatem, nie powinien mieć kłopotu z używaniem lustrzanki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Ponieważ RX100 ma wszystkie funkcje, które chlelibyśmy znaleźć w "normalnym" aparacie fotograficznym, wiec myślę że autor wątku, zakładając nawet,że ten kompakt Sony jest jego pierwszym aparatem, nie powinien mieć kłopotu z używaniem lustrzanki.
myślę że lustrzankę bez kłopotu można używać jako pierwszy aparat bez żadnego wcześniejszego doświadczenia (i obciążeń z kompakta) - wystarczy krótka lektura instrukcji obsługi - jest tylko jeden drobny problem - nikt instrukcji nie czyta :mrgreen: może z wyjątkiem tych co nie potrzebują jej czytać :mrgreen:
autor powinien nabyć przede wszystkim aplikacje excel
wtedy będzie mógł sobie na spokojnie wszystko podsumować a na wiosnę nas poinformuje co postanowił
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Ja spać po nocach nie mogę, prawie osiwiałem, a wy sobie jaja robicie. A to przecież nie Wielkanoc ;)
A wy czemu wybraliście Canona?
Ja ze względu na teleobiektywy i tańszą FF (5D Mark 1). No i nie chciało mi się robić tabelki z porównaniem do Nikona
Jakoś zawsze był Canon. Najpierw analogowy, potem długo 400D. Teraz 6D i 700D.
Miałem przez chwilę Nexa 5N , później Nexa 6. Bardzo fajny obrazek z cropowej matrycy - ostrzej niż Canona 400D i super jpegi więc spróbowałem Nikona D5100 dla żony - bodajże ta sama matryca co Nex-5N. Wrażenia - matryca dawała ostry obrazek ale kolory były nie do przyjęcia. Szczególnie ludzka skóra. Ja to widziałem chociaż orłem w kolorach nie jestem ale jak efekt zobaczyła małżonka (prawie 10 lat pracy przy obróbce zdjęć) powiedziała NO WAY. Sprzedałem po 2 m-cach.
Wniosek: dobrze by było gdybyś mógł spróbować i Canona i Nikona. Jeżeli nie masz takiej możliwości kup używane body z jednym szkiełkiem - przy odsprzedaży i kupnie aparatu z drugiego systemu niewiele stracisz.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
zwykle ludzie kupujący lustrzankę po kompakciku [...] są roczarowani, a to jakość zdjęć za słaba myśleli że będzie łatwiej, a to ciężko, a to aparat za duży, a to obiektywy mało uniwersalne
Całkiem możliwe że tak będzie - lubię na lekko. Albo okaże się, że jestem **** fotograf i zdjęcia wcale lepsze nie będą. No to sprzedam w cholerę. Jestem na to przygotowany psychicznie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Ponieważ RX100 ma wszystkie funkcje, które chlelibyśmy znaleźć w "normalnym" aparacie fotograficznym
A nawet takie o których właściciele (większości?) lustrzanek tylko marzą: poziomica i "pionowica", timelapsy, filmy, slowmotion, focus peaking, stabilizację w body, pewnie coś by się jeszcze znalazło. Ba, tutaj RX100 dostał 77 punktów a 60D 47 ;)
(żartuję sobie tylko)
Cytat:
Zamieszczone przez
Stafford
Wniosek: dobrze by było gdybyś mógł spróbować i Canona i Nikona. Jeżeli nie masz takiej możliwości kup używane body z jednym szkiełkiem - przy odsprzedaży i kupnie aparatu z drugiego systemu niewiele stracisz.
Chyba tak zrobię.
W Saturnie sprzedawca powiedział (zaproponował!) że u nich można oddać aparat do 30 dni po zakupie...
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
I to nie jest entry level tak przy okazji ;)
Ha! Wiedziałem, że miałem rację. To aparat "zaawansowany" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Całkiem możliwe że tak będzie - lubię na lekko. Albo okaże się, że jestem **** fotograf i zdjęcia wcale lepsze nie będą. No to sprzedam w cholerę. Jestem na to przygotowany psychicznie ;)
A nawet takie o których właściciele (większości?) lustrzanek tylko marzą: poziomica i "pionowica", timelapsy, filmy, slowmotion, focus peaking, stabilizację w body, pewnie coś by się jeszcze znalazło. Ba,
tutaj RX100 dostał 77 punktów a 60D 47 ;)
(żartuję sobie tylko)
Chyba tak zrobię.
W Saturnie sprzedawca powiedział (zaproponował!) że u nich można oddać aparat do 30 dni po zakupie...
Ha! Wiedziałem, że miałem rację. To aparat "zaawansowany" ;)
https://lh3.googleusercontent.com/-L...026_184504.jpg
Zostały im etykiety z paskiem zaawansowany, sam widzisz że ją odwrócili :)
lol 77 pkt dostal
niesamowite
a 60d tylko 47
chlopaku i takie cudo odstawiasz?
a na ten przykład jakbyś poszedł do parku, takiego dużego ze zwierzątkami biegającymi i ptaszkami latającymi to co wtedy zrobisz?
sony nie wyjdzie chyba z plecaka bo do 60d możesz przypiąć zooma
patrząc na takie porównania to nie jestem pewien kto by wygrał w zestawieniu canon60d vs kosiarka do trawy
pewnie kosiarka;)
Oczywiście też się "dziwię" na swój sposob. Jakby ktoś chciał to jest tam napisane skąd taki wynik. Pewnie za możliwość wymiany obiektywów nie dają punktów