Czy warto zmieniać obiektyw?
Nie ma to sensu. Ponieważ na ogół jest istotny rozrzut jakościowy w niższej półce tzw. kundli, opinie mogą dotyczyć egzemplarzy z jakichś ekstremów. I co Ci to da? Jeden zachwali swój egzemplarz, Ty kupisz akurat kiszkę. Albo vice versa. Myślę, że różnice będą i tak nieznaczące.
Polecam review szkieł np. na Optycznych. Tam masz opinie użytkowników i jak jest tych opinii wiele, to niemal w każdym obiektywie przeczytasz zarówno skrajny zachwyt, jak i totalną zjebę. Patrz na większość opinii i wspólne elementy best/worst.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Odp: Czy warto zmieniać obiektyw?
Cytat:
Zamieszczone przez
Drakoniq
A powiedzialby mi ktos, jak wypada ta sigma 17-50 albo 17-70 (2.8-4) w porownaniu do tego tamrona?
Tylko która Sigma, bo na rynku są dwie z tym światłem:
Porównanie obiektywów - Optyczne.pl
Nie miałem tamrona więc się nie wypowiem, ale miałem trzy sigmy Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM, 17-70 ( I serii) i 18-200 (III serii z czerwonym paskiem i szkłem FLD). Została tylko ta pierwsza, bo choć to był tani obiektyw, to generuje całkiem niezły obrazek. Jak się rozleci w pracy, to następna będzie chyba też Sigma, najpewniej nowej serii Sigma C 17â70 mm f/2.8â4.0 DC Macro OS HSM.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Tylko która Sigma, bo na rynku są dwie z tym światłem:
Porównanie obiektywów - Optyczne.pl
Nie miałem tamrona więc się nie wypowiem, ale miałem trzy sigmy Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 DC OS HSM, 17-70 ( I serii) i 18-200 (III serii z czerwonym paskiem i szkłem FLD). Została tylko ta pierwsza, bo choć to był tani obiektyw, to generuje całkiem niezły obrazek. Jak się rozleci w pracy, to następna będzie chyba też Sigma, najpewniej nowej serii Sigma C 17â70 mm f/2.8â4.0 DC Macro OS HSM.
Zdobylem calkowita nazwe tych obiektywow :D.
Sigma 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM
Sigma 17-70 f/2,8-4,0 DC MACRO OS HSM
Ktory wedlug Ciebie bedzie lepszy?
17-50/2,8 nowsza konstrukcja, i lepsze światło na całej rozpietości ogniskowej
Z testów na optycznych wynika, że nowa seria C w wersji 17-70 mm nie ustępuje mocno starszej EX do 50 mm. I właśnie w tą nowszą serię bym celował.
Skoro to Sigma Contemporary, to działa z nią USB DOCK i można skalibrować samemu jak będzie taka potrzeba.
Oczywiście stałe światło, to stałe światło :)
Poniżej wyniki rozdzielczości:
A weglug Was, jest zmiana mojego 13-135 na ta sigme, bedzie zauwazalna roznica i "skokiem" w porownaniu do tego co mam? Bo ogolnie nie wiem, czy jest warto teraz, czy nie odlozyc sobie np zakupu na przyszlo rok i nie kupic czegos w okolicach 2,5-3 tys :)?
Cytat:
Zamieszczone przez
Drakoniq
A weglug Was, jest zmiana mojego 13-135 na ta sigme, bedzie zauwazalna roznica i "skokiem" w porownaniu do tego co mam? Bo ogolnie nie wiem, czy jest warto teraz, czy nie odlozyc sobie np zakupu na przyszlo rok i nie kupic czegos w okolicach 2,5-3 tys
Nie będzie to żaden wielki skok, widzę że odczuwasz potrzebę wydania kasy na coś nowego.
Też tak mam od czasu do czasu. Lepiej kup stałkę 50-tkę STM, 80/1,8 czy 100/2,0. Kup używane, jak Ci się nie przyda, to niewiele stracisz :)
Ale skoro
Cytat:
Zamieszczone przez
Drakoniq
Zazwyczaj robie zdjecia krajobrazow, architektury albo raczej "zycie miasta" a nie same budynki, natury.
To kup jakieś UWA jakie Koledzy proponowali i sam zobacz przez wizjer - czy to jest właśnie to czego potrzebujesz.
Ze swej strony proponuję Tokina AT-X 124 PRO DX II AF 12-24 mm f/4, miałem i wiem, że jest świetny obiektyw do cropa.
Wydaj kasę, będzie Ci lżej w portfelu i na duszy :)
Ha ha xD, wcale lzej nie bedzie, bo ciazy mi potrzeba nowego komputera, poniewaz stary odmowil dzialania :p, potrzeba zaplacenia ubezpieczenia za auto i w sumie same dolegliwosci a z nikad pomocy xD.... Ogolnie wielkie dzieki wszystkim za pomoc :), jednak zrobie troche inaczej, moze nie kupie takiego drogiego za rok, ale jednak dam sobie jeszcze rok z tym co mam, pocwicze fotografie i moze jednak okaze sie, ze czegos innego tak naprawde oczekuje od sprzetu :), bo kupowac z lekka niepewnoscia, czego naprawde mi brakuje (chociaz i tak mysle, ze swiatlo i ostrosc xD) troche mija sie z celem :), a i tak moje marzenie to 5d mk2 + 24-104 f/4L :D, a to juz kupa hajsu xD.... Moze pomysle jeszce w trakcie o jakiejs lampie, chociaz raczej do mojego typu fotografi sie nie przydaje :p... Sam uzywam lampy raz na miesiac jak juz ekstremalnie potrzebuje, ale rzadko bardzo...
Ale "podobno" warto miec xd, zreszta kij tam wie :), na razie zajme sie cwiczeniami fotografii a kase dam nowe "etui" na aparacik xD, bo bo przesiadce z 18-55 na 18-135 nie chce sie dopiac i wyglada jakby wystrzelic mialo :D, macie moze przy okazji jakies polecic :)? Mi ogolnie podobal by sie plecak taki 1/3 sprzet a reszta to na jedzonko itd, taki typowo wycieczkowy xD, ale niestety to kosztuje piepsztylion zlotowek :)
za 500zyla świata nie zwojujesz, sigma 18-50/2.8 jest niczego sobie, chyba że wysupłasz więcej, to możesz się rzucić na canona 17-55/2.8. 50/1.8 to fajne i tanie szkło, ale pamiętaj, że to 50. Nie mniej i nie więcej.Generalnie - dozbieraj. Po co masz kupować coś, z czego możesz nie być zadowolonym. Pozdrawiam.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Darkoniq
Ale "podobno" warto miec xd,
Nie zgłębiaj tematu "rozpływania się nad plastyką obrazu" dopóki dobrze nie opanujesz podstaw i zasad w fotografii, bo będziesz gonił w piętkę. Warto wiedzieć jak wykorzystać to co się ma najlepiej jak można.
Sorka, ze tak zapytam, ale czy przeczytales moj ostatni i przedostatni post :D? Stwierdzilem, ze jednak teraz sie doucze, a za rok kupie sobie taki w cenie 2,5-3 tys :). Ale bardzo dzieki mimo wszystko kazdemu z osobna za pomoc, w zrozumieniu tego co naprawde chce i pomocy w chwilowym "zachowaniu" kasy :D.