ROTFL
Ja wziąłem na urlop 14 i 24-105, ale skoro pomijamy ogniskową :!: to bierz światło oczywiście :mrgreen:
Wersja do druku
Jesli bez ludzi to IS, jesli z ludzmi - f/2.8
jeszcze (oprócz wyjaśnień kolegów) wziąłbym pod uwagę czym robisz zdjęcia. Jeśli cropem, to w górnych ogniskowych 24-105 przydaje się już stabilizacja, bo 16-35 "uciągniesz" światłem. Ponadto dla cropa 16-35 będzie w miarę standardowym zakresem z dobrym światłem (choć niezbyt szerokim zakresem).
Dla FF raczej skontrowałbym twoją wypowiedź, że "ogniskowa nie ma znaczenia", bo właśnie że ma - zależy co focisz.
tak czytam.. dlaczego IS nie pozwoli "zamrozić" obrazu... i tam gdzie nie ma ludzi to IS ?
IS pozwili zrobic fotę z reki przy dłuższym czasie bez poruszenia obrazu, ale ten czas będzie za długi, aby zamrozić ruch.
Tak najprościej: IS zamrozi ruch ręki fotografa, ale nie zamrozi ruchu nóg fotografowanej idącej osoby :)
Z tych dwóch obiektywów 16-35 jest dużo lepszy, pomijając ogniskową, która jest zupełnie do innych celów... Ja jakoś wolę lepszą jasność, np wolę 70-200/2,8 niż 70-200/4 IS, ale tu zdania są podzielone (mniej więcej fifty-fifty)
Jakby były takie same to nie byłoby sensu ich porównywac ... chyba :mrgreen:?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no to moocne uproszczenie IMO. W statycznych sytuacjach (np. para młoda, gdy żadne z młodych nie ma chorób skóry ;)) , lub wsród sztywniaków :) IS może pomóc wiecej niz 2.8.
Takie troche roztrząsanie po próznicy - pytajacy powinien rozumieć jak działa IS i jaka jest różnica 2.8 vs 4 - jesli tego nie rozumie niech nie kupuje żadnego drogiego szkła (a takie są i te z IS i te jasne). Gdy zrozumie - sam sobie odpowie.