Na co waszym zdaniem warto wydac ciezkko uskrobane zlotowki, IS objektyw ze stabilizacja obrazu czy moze w zamian jasniejszy ale bez IS ??
Tylko nie mowcie ze najlepiej miec jasny IS. W zyciu nalezy nieraz podjac ciezka decyzje![]()
Na co waszym zdaniem warto wydac ciezkko uskrobane zlotowki, IS objektyw ze stabilizacja obrazu czy moze w zamian jasniejszy ale bez IS ??
Tylko nie mowcie ze najlepiej miec jasny IS. W zyciu nalezy nieraz podjac ciezka decyzje![]()
I co focisz... Co innego obiekty w ruchu, wtedy chyba jasny lepszy.
A co innego statyczne albo wolne... Wtedy to rownie dobrze moze byc IS.
...
ale to przecież zależy, do czego będziesz go używał. IS pomaga utrzymać długie czasy 'z ręki" ale nie pozwoli ci to zatrzymać ruchu, czyli jedynie stateczne tematy, żaden sport itp. Poza tym istotna jest informacja o ogniskowej. O ile przy ogniskowej do 100mm podarowałbym sobie IS o tyle dla dłuższych ogniskowych staje się niezwykle przydatny, bo już nie chodzi o zatrzymanie ruchu ale zasadę odwrotnej ogniskowej.
Czy IS to skrót od Iosef Stalin ?![]()
Neg, Imydż stabilajzer/stabilajzejszan![]()
Tez mialem taki dylemat. Wybralem to o czym piszesz "tylko nie mowcie mi" ...Zamieszczone przez Aux
Dlaczego?
Jak juz wydajesz kupe kasy na szklo ktore ma ci starczyc na wieeeeleee lat - to warto wydac raz a porzadnie a nie pozniej martwic sie "a moglem kupic cos innego" .
Popieram Viteza.
Ja rozważając za i przeciw najpierw kupiłem słaby zoom, póżniej dwie stałki, jeszcze później lepsze światło, jeszcze później "L" po to, aby w końcu kupić 2,8LIS.
A też na początku miałem podobny dylemat.
Warto - nie warto. Kupa nie kupa. Zależy jaka kupa i jakie szkło a i poprawkę na możliwości finansowe pytającego trzeba brać.Zamieszczone przez Vitez
Dla jednego taki wydatek jest faktycznie słuszny i może sobie na niego pozwolić. Ba jeszcze czasem na tym zarobi. Drugi po prostu nie ma takiej gotówki i nie wyda półrocznych zarobków na szkło choćby nie wiadomo jak dobrym ono by było.
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Moim zdaniem lepiej kupić dobre szkło, nawet na kredyt i być w 100% z niego zadowolonym, niż kupować jakiś szajs i później żałować.Drugi po prostu nie ma takiej gotówki i nie wyda półrocznych zarobków na szkło choćby nie wiadomo jak dobrym ono by było.
Jeśli się nie mylę, to np.: kolega Vitez kredytował coś ze swojego sprzętu, a przecież mógł kupić jakis tani szajs.
Kto kupuje tanio, ten kupuje dwa razy.