Odp: 7d mk2 zaprezentowany
Czy ktoś z kolegów posiada już nowe 7D? Interesuje mnie ten aparat do filmowania ze względu na 50p w fullHD i AF i odsłuch w słuchawkach. Nie wiem tylko jak działa joistik podczas filmowania. Czy po wybraniu punktu af można przejść na kolejny ale zatwierdzić go później gdy będzie potrzebny?
Punkt AF (właściwie pole, bo jest spooore) możesz przesuwać sobie joyem. Ostrość jest ustawiana natychmiast jeśli masz włączone Servo. W przeciwnym razie w ostrość w nowym położeniu zostanie ustawiona gdy naciśniesz np. AF-ON.
P.S. Jeśli chodzi o samo video, to na Twoim miejscu zaczekałbym jeszcze miesiąc czy dwa na nowe puszki entry level (Rebel, EOS M) i zobaczył w jakim kierunku to pójdzie u Canona. Możliwe, że wszystkie nowe będą już na DIGiC'u 6 i dostaną też 50/60 fps.
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
no niestety w pewnych typach fotografii jest to kluczowe. Szybkość 12kl/s była powdoem dla którego kupiłem 1Dx... i nie ma tu nic do rzeczy przewidywanie fotografa ;) po prostu w twojej fotografii to jest bez znaczenia, a w mojej jest kluczowe dla uzyskania tego jedynego zdjęcia ;)
12kl/s to marzenie w fotografii sportowej. Mam teraz 8kl/s i już mniej jest ujęć spóźnionych. Gdy miałem 650D (5kl/s) sporo było serii, minimalnie przed i po, a tego właściwego już nie miałem zarejestrowanego.
Jak sobie pomyślę, że znowu wrócę do 5kl/s, to nie napawa to optymizmem. Przewidywanie jest dobre, ale bywa, że mimo serii zdjęć tylko 3 są ostre z 6 wykonanych.
Widziałem serię chyba 15 zdjęć startującej kaczki z wody. Robi wrażenie. Gdyby ich było 6 w tym samym czasie już wygląda to kulawo. Canon 1Dx ma jeszcze ten malutki plusik w postaci 3 procków z czego 1 do obsługi AF.
Nie pozostaje nic innego jak dać ogłoszenie "nerkę tanio sprzedam". Może wystarczy :).
Albo kupić bezlusterkowca robiącego 15, 30 czy nawet 60 RAW'ów na sekundę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Albo kupić bezlusterkowca robiącego 15, 30 czy nawet 60 RAW'ów na sekundę
tylko w bezlusterkowcu AF nie da rady - niestety klatki to nie wszystko. Jeszcze długo w tego typu fotografii bezlusterkowce nie zastąpią porządnego DLSR-a. Do krajobrazów spoko, ale do sportu droga daleka
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Albo kupić bezlusterkowca robiącego 15, 30 czy nawet 60 RAW'ów na sekundę ;)
...ja mam sprzęt co kręci 60p, 50p, ale potrzebuje tego w lustrzance canona. Chodzi mi również o AF który jest niezbędny dla mnie przy floatcamie. Mam nadzieję, że nowa 6d będzie miała aktywny AF w trybie filmowym....ale kiedy wejdzie na rynek?
Cytat:
Zamieszczone przez
chrislab
w twojej fotografii to jest bez znaczenia, a w mojej jest kluczowe dla uzyskania tego jedynego zdjęcia ;)
dokładnie wszystko o to się tutaj rozbija, miała być pucha do sportu ale co z tego, że ma dobrą serie jak ma lichą matryce? zakładam, że nie widziałeś hal z oświetleniem jak w piwnicy, albo stadionów gdzie w 1 miejscu mieścisz się w ''tych'' widełkach a w innych brakuje ci dość sporo (np wyższego iso), nie stać mnie na 1dX które rozwiązałoby wszystkie problemy, lekiem na całe (albo chociaz większosć :D) zło miało byćwłaśnie nowe 7d ale wsadzili do niego taka a nie inna matryce i robi sie kicha
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
dokładnie wszystko o to się tutaj rozbija, miała być pucha do sportu ale co z tego, że ma dobrą serie jak ma lichą matryce? zakładam, że nie widziałeś hal z oświetleniem jak w piwnicy, albo stadionów gdzie w 1 miejscu mieścisz się w ''tych'' widełkach a w innych brakuje ci dość sporo (np wyższego iso), nie stać mnie na 1dX które rozwiązałoby wszystkie problemy, lekiem na całe (albo chociaz większosć :D) zło miało byćwłaśnie nowe 7d ale wsadzili do niego taka a nie inna matryce i robi sie kicha
Gdyby 7d2 miało ten AF który ma i ta szybkostrzelność i uszczelnienia i magnez i megapiksele i jeszcze jakość obrazka FF to by było naprawdę 1dx mini i kosztowałoby trzy razy tyle. Albo więcej, za miniaturyzację.:roll:
który to już watek ,udawadniajacy,ze wychodząca właśnie pucha jest do d##y
i ze gdyby miała to,to,to,to i to byłoby super i można by ja ewentualnie kupić
a tak szkoda gadac...
tylko na świecie są debile ,którzy te wybrakowane półprodukty kupują jak świeże bułeczki
nuuuda panie