Z ostroscia 50-tki sie zgadzam, jednak z wlasnego doswiadczenia wiem, ze 85-tka ma lepszy tj. szybyszy AF. Moze to nie przepasc, ale zauwazalna roznica.
Zeby nie bylo to po za powyzszym spostrzezeniem do 50-tki nie mam zadnego "ale", mi pasuje.
Wersja do druku
Na 30D niewielka różnica w AF rzeczywiscie jest ala na 5D praktycznie jej nie ma tzn. ja nie widzę.
Po pierwsze masz powyżej odpowiedź Viteza, a po drugie zdjęcia z nowej piatki pomniejszone i tak są większe niż prosto z puszki z 30D czy 5D ;) - żeby wyrównać szanse.
Spino ma rację, delikatna beczka jest. Ale też w takiej kategorii nie ma co porównywać tych szkieł, przy większej ogniskowej efekt ten zanika.
Mylisz pojęcia, na tym zdjęciu nie ma żadnej dystorsji beczkowej. To co jest to widoczny skrót perspektywy przy fotografowaniu 50mm z bliska.
50mm to dobra ogniskowa do portretu, ale nie z takiej odległości. Przydaje się gdy 85mm z daleka zbyt spłaszcza perspektywę, wtedy 50mm daje bardziej naturalny dla oka obrazek.
ponieważ w Krakowie cały czas pada, nie mogę ze szkiełkiem pospacerować, ale próbowałem w domu. Efekt zamieściłem na http://canon-board.info/showthread.php?t=49028. Zapraszam. Na razie tylko 50/ f1.4 bo na 85/f1.8 brakuje mi pokoju :)
W takim razei albo trafiles wybitny egzemplarz 50tki albo jakis fatalny 85tki. Roznica w jakosci pracy AF (szybkosci i precyzyjnosci) zarowno na cropie jak i na FF jest bardzo duza na korzysc 85tki. Mnie 50tka nie raz doprowadza do szału czego nigdy nie powiem o 85tce.