Nieznamy konstrukcji co jest pod przyciskiem ale raczej nie jest skaplikowane, ale jesli cos sie uszkodzilo to musisz czekac na czesc/i
Wersja do druku
No własnie w tym problem że coś tam modziłem paluchem i nic to nie dało a nie chcę używać narzędzi by nie porysować nić bo zaraz mi gwarancję anulują.Zastanawiam się tylko ile będą mi naprawiać takie coś
No muszą chyba rozkręcić korpus a wtedy i wymiana uszczelek się kłania.
Tam pod przyciskiem pewnie jest jakaś gumka która się rozerwała i nie odskakuje jak powinno. Z tydzień aparat pewnie poleży w serwisie (tak mi się zdaje).
Na szczęście zrobili od reki.Zaniosłem powiedział gość że chyba musi zostać poszedł na zaplecze i przyszedł po 2 minutkach ze zrobionym przyciskiem.Pewnie bym to sam jakoś zrobil ale nie chciałem ostrum narzędziem grzebać bo jak by coś sie pogorszyło to gwarancja poszła by do śmieci.
Jeżeli bym chciał podwarzyć czymś ostrym i by było to widać to by mogli napisać że była ( uciekło mi słowo-interwencja?) osób trzecich i mogli by ( tak mi się wydaje ) do czegoś się przyczepić.Kiedyś miałem tak z myszką też grzebałem przy guziku i była mała ryska od nozyka :) gdy wróciła z serwisu Logitech napisali że była próba naprawy i anulowali mi gwarancję dopiero po sprzeczce ze sprzedającym wymienił mi ją na nową.Może o tym guziku w7d piszę głupoty ale po co robić coś samemu jak ma się gwarancję.Tyle chyba w temacie.Pozdrawiam.
Nie porównywałbym serwisu Logitecha do Canona. Nie porównywałbym warunków w jakich używa się myszki do warunków w jakich używa się aparatu. Wystarczy położyć aparat na jakimś ostrym kamieniu i identyczna ryska gotowa. Albo na jakimś ogrodzeniu itd itp. Inna polityka wobec klienta i więcej zaufania ma serwis aparatów w takim przypadku - pisza "rysy na body" i mają z głowy, centrala i tak im zwróci za naprawę gwarancyjną.
To słowo to "INGERENCJA". Vitez ma rację. Aparat to nie jajko. Jeżeli nie ma ewidentnych śladów próby dostania sie do jego środka (uszkodzone fugi połączeń, podrapane śrubki, połamane zatrzaski) to nie widzę podstaw do odrzucenia gwarancji. Z własnej autopsji wiem, że nawet dość znaczne zewnętrzne zużycie sprzętu nie jest podstawą do jakichkolwiek ogrzaniczeń gwarancji.
Nie ma już o czym gadać.Aparat zrobiony.Po za tym po co grzebać jak jest gwarancja.Może i tak jest jak piszecie.
Tak z innej beczki w FJ jest dobra promocja na aparacik 7d.Kosztuje chyba ( przynajmniej tyle jest przez stronę fotojokera ) 4859 zł.Jak by kogoś interesowało.
Witam.
Czy ktoś z użytkowników zauważył zależnośc pomiędzy temperaturą otoczenia a celnością AF. Mam na myśli temperaturę minusową.
Pozdrawiam.
Smar na silniczku gęstnieje?
Nie, chodzi o elektronikę. O ile nie jest to mój wymysł.
skrajne temp czy to + czy - nigdy nie działały pozytywnie na elektronikę
Witam użytkowników 7D. Czy ktoś z forumowiczów udostępniłby RAWy z ISO 6400, 3200, 1600 oraz mRAWy w tych czułościach bez odszumiania. Będę wdzięczny, ponieważ zastanawiam się nad zmianą 40D na 7D.
Marek Kowal a może to Twoje trzęsące się coraz bardziej ręce na mrozie. Mówię całkiem poważnie.
Rawy i jpegi były prezentowane w tym wątku tylko dobrze poszukaj. Osobiście drukowałem do formatu A4 z iso 1600 do 6400 bez odszumiania i fotki poszły do klientów.
Jeśli zależy Ci na wysokich iso, skutecznym i szybkim AF to zapewniam że 7D Cię nie zawiedzie.
Foto z koncertu Lao Che - ISO 6400
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze raz...
[IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_13a48e51.jpg] [IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_7e6f9771.jpg] [IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_2a6898e7.jpg] [IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_c28213ee.jpg]
[IMG=http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_9c8bcbc3.jpg]
Marek Toż to już przy tej ogniskowej i czasach jak trzęsą się z zimna ręce poruszenie murowane :) Chyba że ze statywu.
arturof - ja niedawno miałem ten sam problem, jednak mimo nienajlepszej tutaj opinii na temat tego aparatu kupiłem właśnie 7D i nie żałuję, następny będzie 5DII lub jego następca jako drugie body, a póki co do moich robaczków i ptaszków jest ok. pozdrawiam.
Ciekawi mnie jak inni uzytkownicy 7D, odbieraja nowe wyprofilowanie uchwytu, bo mnie narazie troche drazni. Za jakis czas pewnie reka sie przyswyczai i moze rzeczywiscie okaze sie to bardziej funkcjonalne.
Uchwyt jest OK, natomiast nie mogłem się przyzwyczaić do gripa. Z czasem się udało..
Wyprofilowanie uchwytu uwazam za genialne i o wiele wygodniejsze niz w 5D czy w serii 30/40/50D. Do moich sporych dloni jest super. Z uchywtem do zdjec w pionie nie uzywalem, ale jest na tyle wygodnie ze jest on w zasadzie zbedny, chyba ze ktos pracuje z ciezszymi szklami.
potwierdzam że 7D ma bardzo dobrze zrobiony uchwyt... w stosunku do xxD przeskok jest spory... oczywiście grip dale mile widziany :)
Zgadzam się z mgtan. Jest dużo wygodniej niż np. 50D.
Co do gripów - tak fatalne to ma chyba jedynie Olympus. Po przesiadce z zagrypionej A700, gdy z ciekawości gripa podpiąłem - porażka. Kołek ciosany z drewna, totalnie niewygodny. Na szczęście sam uchwyt 5d2 jest na tyle wygodny, że nie odczuwam żadnego dyskomfortu.
Nie jest tak źle, kwestia przyzwyczajenia. Natomiast wizualnie jest lepszy moim zdaniem od tego co dostajemy w serii xxD :-D
Mialem w reku jeden 7D i dziwnie dla mnie (wtedy posiadacza 40D) dzialo kolko przy spuscie, za ciezko.
W 5dmkII z kolei wkurza gumowy spust :)
A ja mam dwa body obok siebie i spusty 7 i 5d2 sa identyczne :)
W stosunku do 40D i 50D nie poczułem różnicy co do uchwytu. Natomiast jest duża różnica w działaniu spustu - jest jakby sprężynujący/gumowy i lżejszy, z mniej wyczuwalnym pierwszym oporem. Trzeba się przyzwyczaić do niego. Nie miałem w ręku 5Dmk2 ale jak nawet w tym wątku jest napisane spust jest tam taki sam jak w 7D.
Moje pytanie dotyczy tego, czy 7d ma nadal jakiś problem z AF, kiedy używa się jasnych szkieł z przedziału 1/8-1/2 ?
Swego czasu było trochę (wiele?) narzekań na ten temat.
Jezu jakie problemy?To nie jest zabawka za 100 zl gdzie wszystko sie zaraz rozwala.jak ktoś mial problem to widocznie nie umie uzytkować aparatu albo może bawil się przygłupimi linijkami
który został wyeliminowany.... ehs, co by Polakowi nie dać to zawsze coś mu nie pasuje. Pewnie jakby 1Ds MkIV w polsce sprzedawać w cenie 550D to i tak by była lawina narzekań, że a bo cos tam, a bo kolor pokretła nie taki, a bo klapka ma jedną uszczelke a nei dwie... etc.
A czy ja tu napisałem że coś mi nie pasuje czy za drogo czy narzekam na pokrętła jak sugerujesz? Z wypowiedzi wojtek_j można wywnioskować ze ten aparat nie ma prawa się mylić i źle działać za te pieniądze. To jest tylko urządzenie które może mieć wadę, może być gorszy egzemplarz niezależnie od tego czy kosztuje 1000zł czy 15tyś. i problemy niezależne od człowieka mogą się pojawić.
wojtku - problemy mogą być ze wszystkim - urządzeniem, człowiekiem, roślinami, zwierzętami.
A ponieważ również jestem zainteresowany 7D to również chciałbym wiedzieć:
czy osoby które narzekały na AF w 7d w dalszym ciągu mają z nim problem?
Czy może problem został rozwiązany - i w jaki sposób?
A może po prostu nie do końca jeszcze znały aparat w chwili pisania postów i po lepszym zapoznaniu się i bardziej umiejętnym wykorzystaniu aparatu wraz z jego funkcjami - problem znikł?
Ponieważ zamierzam zakupić 7d proszę narzekających o odpowiedź.
Wiem i nie o to mi chodzi.Każdy kto używa 7d i go znam bardzo sobie chwali ten aparat i na nic praktycznie nie narzeka.Narzekacze moim zdaniem to osoby które weszły do FJ pooglądały aparat zrobili 1 fotkę i eeee tam szkoda kasy lub poszli na giełdę gdzie zrobili to samo.Inni fotografują linijki,miarki itd po czym analizują to u innych osobach na forach i się załamują.jak kupisz to gwarantuje ci że będziesz zadowolony w 100%.Ja w 95% przypadków używam środkowego punku i nie mam problemu ze zdjęciami.
jak już pisałem z AF nie ma najmniejszych problemów - przynajmniej w plenerze bo nie robiłem testów na cegłach/linijkach itp. Sam przede wszystkim używam środkowego pkt AF wraz z rozszerzonym zakresem o 4 sąsiadujące z nim pola AF (wszystko daje niejako kształt krzyża złożonego z 5 pól AF).
AF jest na serio wyjątkowo szybki a wiem co piszę bo robiłem uprzednio zdjęcia sportowe 30d, 40d, 1d mk2. Używam głównie szkieł F/2.8 lub jaśniejszych. Do tego dochodzi szybkostrzelność tej puszki - naprawdę trzeba się natrudzić żeby spudłować AF lub nie trafić w serii.
Przykłady z zeszłego tygodnia:
wyjście z ciasnego 90 stopni do lewego. AF złapałem na tylnej części autka:
kolejne- lewy przód fiata:
3.
4.
wszystkie zdjęcia to pomniejszone pełne kadry, 7d + 70-200 F/2.8 bez IS, robione w JPG. Uprzedzając pytania - zdjęcia wyostrzone tylko w puszce (ale na maksymalnym poziomie).
pozdr
wik
Bez przesadyzmu, wybierzcie się na jakiś sport typu: siatka, piłka ręczna, piłka nożna i tam już wcale nie jest tak kolorowo. Przy samochodach to AF tak bardzo nie ma pod górkę.
Większość ludzi i tak Ci powie "mi zawsze trafia", a jeszcze inni często nie widzą, że ostrość nie jest tam gdzie być powinna.
owszem może tak często bywa jak piszesz ale akurat słyszę to od ludzi którzy znają się "trochę" na fotografii - sorry za OT
pozdr
wik
Nie tylko 7D ale i 1D MIII czasami nie trafiają tam gdzie chcę. Wszystko zależy od ilości światła w danej chwili.
Ostatnio testowałem 1D MIV w przedszkolu na biegających dzieciakach i miałem kilka nie ostrych fotek, ale zaznaczam że dzieciaki mocno dokazywały.
Firmware 1.2.1
http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html
1.Extends the timing at which the high temperature warning indicator is displayed and the timing of automatic shut down of the camera due to a rise in internal temperature during Live View or EOS Movie functions.
2.Optimizes program shift when the ISO setting of the camera is set to AUTO.
3.Corrects a misspelling in the French-language menu.
4.Corrects a phenomenon in which vertical magenta-colored banding appears in still images taken in movie-shooting mode.
(This only occurs when in Manual exposure mode and when the ISO speed is set to "H". Note that this phenomenon only affects units with Firmware Version 1.2.0)
Ciekawe czy AutoISO (punkt 2) będzie miało możliwość ustawienia ograniczeń maksymalnego czasu, czy tylko zmodyfikowali algorytm...
Oskarowy jeśli pytasz o 7D to trzeba troszke pobawić się trybami autofokusa, bo jak zapewne wiesz, są one odmiene niż w 1DM III/IV.
Przeważnie korzystam z Af strefowego (recznego)lub jednego punktu AF. Czasami jeszcze przełaczam na rozszerzone punkty AF.
Co do tego przedszkola to na 57 fotek miałem 3 nieostre a kilkanaście było trafionych ale nie tam gdzie chciałem (za szybkie te brzdące)
Faktycznie czasami 7D pudłuje przy słabym świetle, gdzie autoiso wskakuje mi na 3200 z czasami 1/20 1/30.
Jeśli jednak robisz zdjęcia statyczne ten broblem nie występuje. Testowałem 7D na przedstawieniu teatralnym i koncercie muzyki klasycznej.
Af radził sobie bez problemów.Korzystałem z iso 3200 do 6400. Z tego iso można spokojnie drukować bez odszumiania.
Miłej zabawy z Af.
"Czasami pudłuje ... z czasami" 1/20, 1/30 :) Bez komentarza.
Mam pytanie dotyczące automatycznego regulowania jasności LCD w Canonie 7D, czy ta regulacja jest widoczna, a jeżeli tak, to w jakich warunkach? Czy zmiana natężenia oświetlenia musi być duża, żeby było to widać? Pytam, bo nie zauważyłem, żeby jasność zmieniała się wraz ze zmianą oświetlenia. Regulacja ręczna oczywiście działa i to w sporym zakresie.