Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Podoba mi sie ze co niektórzy piszą negatywnie na temat 6d, a nie mieli go nawet w rece. Porównują af jak z niego nie korzystali to jest tak jak w temacie sigmy 35mm najpierw pisali ze slaby ze af nie celny inne rzeczy ,a okazalo sie ze jedno z lepszych szkieł w tej ogniskowej.
Zamiast pisac bezsensu wezcie sobie ta puszkę na jeden dzien i wtedy oceniajcie.
Niektórzy pisza ze bez sensu cicha migawka i auto iso ale jak to oceniac kiedy klepia lustrem z 5dmkii w ktorym tego nie ma tak jak auto iso które tam nie działa. Zamiast pisac bez sensu wejscie aparat pouzywajcie i wtedy dajcie madre porównanie. ...
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
iso jakie uzywam vez odszumiania jest to 12800 i daje rade ....
Tak się zastanawiam czy jestem jakis inny ale ja osobiscie nie ma zleceń na których uderzam body zeby sprawdzić jego wytrzymałość ... trakruje sprzet jako narzedzie pracy i wole miec go w stanie nienagannym wiec to ze 6d ma tylko w 75% magnezowa obudowę mi kompletnie nie robi...a ilu z was uderza mocno puszka ?
Wysłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale znowu 5d3 ma synchro lampy do 1/200 a 6d tylko do 1/180
Synchro 1/200s z 5D3 to nie jest jakaś rewelacja. Już dawno temu co przyzwoitsze puszki miały 1/250, a czasem i 1/300s.
Różnica między 1/200 i 1/180s jest moim zdaniem, na tyle mała, że w praktyce można by rzec - pomijalna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Synchro 1/200s z 5D3 to nie jest jakaś rewelacja. Już dawno temu co przyzwoitsze puszki miały 1/250, a czasem i 1/300s.
Różnica między 1/200 i 1/180s jest moim zdaniem, na tyle mała, że w praktyce można by rzec - pomijalna.
To właśnie miałem na myśli. Nawet podejrzewam, że Canon to 180 zrobił celowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Nawet podejrzewam, że Canon to 180 zrobił celowo.
Raczej chyba nie. O ile w 6D przy najkrótszym czasie 1/4000s, synchro na 1/180 jest zrozumiałe i do przyjęcia, o tyle w 5D3 czas synchro jest za długi w stosunku do osiągów migawki i kto wie, może właśnie w tym przypadku sztucznie zaniżony.
Być może w 5D4 osiągnie on swoją optymalną wartość ;)
Patrząc na "brak gwarancji na migawkę" mozna przypuszczać że jest maechanicznie "gorsza" od 5-tek i dlatego kurtyny śmigają wolniej.
Ja jakoś nie moge wyobrazić sobie sytuacji gdzie rożnica w czasie synchro 1/1800 (1/200 - 1/180) może być problemem. Prosiłbym o jakieś przykłady dlaczego jest to taka wazna cecha.
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
Podoba mi sie ze co niektórzy piszą negatywnie na temat 6d, a nie mieli go nawet w rece.
Poczytaj wątek o 6D i wtedy rzucaj takie osądy. Tam większość opisała swoje doświadczenia, bynajmniej nie teoretyczne. Dość długo miałem go okazję nawet nie testować a mieć ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
To jakie ISO wg Was jest jeszcze używalne na 6D a już nieużywalne na 5D3 :confused:
Zależy na ile jesteś w stanie to zaakceptować. Dla mnie 5D3 do ISO6400 daje akceptowalny obrazek. W 6D jest lepiej o 1/3 do 2/3 EV. Szum owszem jest, ale inny, taki bardziej nikonowski ;).
6D nie może być lepszy od 5D3, bo canon w ten sposób strzeliłby sobie w kolano. Różnice muszą być widoczne w każdym aspekcie. 6D to bardzo dobre body i świetny ruch canona dla tych, co chcieli tańsze FF. Ale nie piszcie proszę, że nie warto mieć 5D3 czy nawet 5D2!
Jako były posiadacz Mk2 z całą stanowczością twierdzę, że zamiana na 6D była krokiem w dobrym kierunku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
6D nie może być lepszy od 5D3, bo canon w ten sposób strzeliłby sobie w kolano. Różnice muszą być widoczne w każdym aspekcie. 6D to bardzo dobre body i świetny ruch canona dla tych, co chcieli tańsze FF. Ale nie piszcie proszę, że nie warto mieć 5D3 czy nawet 5D2!
Już nie raz pisano że 5DmkIII że to świetny aparat i tak naprawdę nie można go porównywać z 6D ani 5dMkII gdyż ma dużo więcej przydatnych i lepszych ficzerów i nawet cenowo to inna klasa.
To oczywiste że jeżeli ktoś ma do wydania budżet między 6d a 5dmkii to nie wybierze mkiii gdyż nie dorzuci jeszcze raz tyle do aparatu.
Już rozwodziłem się nie raz i dalej potrzymuje że za mkII za dużo nie przemawia gdyż to że ma migawkę gwarantowaną czy całą obudowę magnezową to nie ułatwi fotografowania bo dalej zostaje słabsze iso ficzery typu auto iso i wifi itp
I to że niby 6D ma słabszą obudowę ale czy naprawdę rzucacie tymi puszkami ? bo co się przegląda giełdę i allegro to każdy sprzedaje idealny stan jedyna ostre sztuki itp
Cytat:
Zamieszczone przez
lysy1980
Już rozwodziłem się nie raz i dalej potrzymuje że za mkII za dużo nie przemawia gdyż to że ma migawkę gwarantowaną czy całą obudowę magnezową to nie ułatwi fotografowania bo dalej zostaje słabsze iso ficzery typu auto iso i wifi itp
jesli uzywasz tych ficzerow to moga miec znaczenie...
znaczenie moze miec np. joystick do wyboru punktow AF, ktorego 6D nie ma. nie zeby to byly modele wymagajace bog wie jakiej reakcji uzytkownika (bo powolnosc ukladu AF zabije wszelkie korzysci), ale to moze byc roznica uzytkowa dla kogos z przyzwyczajeniami.
aczkolwiek podstawowa roznica jest nieodmiennie taka, ze 5D mkII mozna sobie kupic uzywane w swietnym stanie, za zauwazalnie mniejsza kwote niz 6D.