czy ktokolwiek miał jakieś problemy z baterrypackami quantuum?
Wersja do druku
czy ktokolwiek miał jakieś problemy z baterrypackami quantuum?
mnie jak na razie działą jak należy... ost zrobiłem jakieś 50-100 zdjęć na nim w plenerze i nic nie wskazywało na to żeby się skończyła bateria.
Kupiłem Quantuum 600Ws z dwoma baterypackami i obydwa zakończyły swój żywot podczas pierwszej sesji....Nowy typ.Czekam na naprawę gwarancyjną...Wydaje mi się że problem wystąpił podczas ładowania akumulatorów w baterrypacu.Bezpieczniej jest chyba wyjąć akumulator i ładować bez baterrypaca.A może ładowarka jest nieodpowiednia?Nie wiem.Lampa jest wykonana bardzo solidnie i bardzo szybko się ładuje.Mam porównanie bo mam zbieraninę różnych lamp innych producentów,w sumie 9 szt.To co udało mi się zrobić podczas testów lampy:
http://www.koperty.waw.pl/test/test2.jpg
Jerzy
A ja w sumie chciałbym powiedzieć że da się uzyskać płytka głebie bez użycia HSSa i np filtrów ND... Ja przynajmniej przypadkowo uzyskalem efekt małej głebi przy uzyciu mojej 300tki w studio... wszystko zasluga hmmm plastra miodu i dyfuzora na Beauty dishu. Załozyłem wsio i na 1/32 światło błyskowe jest na tyle słabe że można otworzyć nawet do f/2.2 spokojnie!! Aczkolwiek nie mam ładnego sampla jeszcze bo moja 50tka lubi mydlić poniżej f2.5. Jak tylko coś obrobię to pokażę na dniach:)
no dobrze przy pełnym słońcu to wiadomo, ja tu mowie o warunkach stricte studyjnych i w miare ciemnych. Przy ostrym słońcu raczej bez hssa nie polece na dużej dziurze i to akurat wiem;]
to tak zwana "oczywista oczywistosc" ;) z tym, ze ostatnich kilka stron tego tematu traktuje wlasnie o hss w odniesieniu do fotografii w plenerze, wiec przytoczenie podstaw fotografii w odniesieniu do warunkow studyjnych jest troszke z czapki ;)
nie to zebym sie czepial, ale czasem mozna sie pogubic w tak "poprzeplatanych" postach ;)
peace :)
Na akumulatorze i chyba w instrukcji jest napisane, że nie wolno ładować aku w BP.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. sprawdziłem, napisane jest tylko na dodatkowym akumulatorze, w instrukcji jest napisane, że "można ładować bezpośrednio przez ładowarkę" a na akumulatorze, że "nie wolno ładować w batterypacku" :/
Cichy- troche nie kumam tego co napisałeś. Jak nie możesz ładować akumulatorwa w BP? przecież logicznie rzecz biorąc akumulator masz w BP i wg intrukcji pisze że podpina się do niego kabel i się ładuje i tyle ? ja tak ładowałem, wprawdzie tylko 2 razy ale nie zauważyłem żadnych zmian... no chyba że coś źle zrozumialem w tym co napisałeś.