Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Zdobywając drugą 50STM, po sprawdzeniu AF w terenie, nieśmiało wysuwam tezę, że wina leży po stronie puchy. Taki jej urok?
Ma problem z ustawieniem ostrości na obiekt, który jest blisko albo jest w nieskończoności - dziwnie to brzmi, chyba wiecie o co mi chodzi 8-)
Lubi też się gubić jeżeli obiekt nie wystaje wyraźnie poza kwadracik AF w wizjerze, np obiekt jest ustawiony pionowo ale grubością miesci się w kwadracie, a za nim jest jeszcze coś innego - wówczas potrafi ustawić ostrość gdzieś pomiędzy.
Odnoszę wrażenie, że druga pięćdziesiątka gubi się mniej niż pierwsza, ale ręki za to uciąć sobie nie dam :)
witam,
czy ja mógłbym kogoś prosić o sample cr2 z 6d - test z deklem (bez obiektywu, zakrecony dekiel na body) na hoty.
30 sec iso 6400
30 sec iso 3200
30 sec iso 1600
dzięki :)
Stwierdzam, że około 30% zdjęć mam nietrafionych. Na obu 50 STM, na 16-35/4 tak tego nie widać bo inny rozkład głębi ostrości.
Czy to już powód do niepokoju i słać puchę na Żytnią? Tylko co zrobią, była już raz kalibrowana do wzorca.
Pytanie, czy to normalne że tak "działa" AF w warunkach zachodzącego słońca? Zrobiłem 8 zdjęć jak poniżej, z czego tylko jedno było prawie trafione :? Na centralnym.
LINK
Cytat:
Zamieszczone przez
wd40
Stwierdzam, że około 30% zdjęć mam nietrafionych. Na obu 50 STM, na 16-35/4 tak tego nie widać bo inny rozkład głębi ostrości.
Czy to już powód do niepokoju i słać puchę na Żytnią? Tylko co zrobią, była już raz kalibrowana do wzorca.
Pytanie, czy to normalne że tak "działa" AF w warunkach zachodzącego słońca? Zrobiłem 8 zdjęć jak poniżej, z czego tylko jedno było prawie trafione :? Na centralnym.
LINK
Człowieku, zostaniesz zlinczowany za krytykę najbardziej idealnego i najczulszego punktu na Af na świecie. :) A tak serio, to pewnie masz zasyfione czujniki Af
Wyślij raz jeszcze. Na celność 50 STM nie mogę złego słowa powiedzieć, 90-95% w punkt.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
A tak serio, to pewnie masz zasyfione czujniki Af
Czyli podnieść lustro i przedmuchać dolną część komory gruszką? Zrobię tak, ale z tego co pamiętam pierwsze oznaki, że coś jest nie tak zauważyłem kilka dni po zakupie, również przy zachodzącym słońcu.
Dlatego pytam: czy takie światło ma negatywny wpływ na pracę AF?
Cytat:
Zamieszczone przez
wd40
LINK
Na tym zdjęciu AF nie powinien nigdzie trafić, bo ustawiony był punkt centralny dokładnie na niebo po lewej przed postaciami, więc dziwne, ze w ogóle cokolwiek widać. Coś przekadrowywałeś pewnie.
Jest taki film na youtube o tym jak działa AF od użytkownika dr5000 chyba się przyda obejrzeć
Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Tak jak piszesz, przekadrowałem po celowaniu w osobę na zdjęciu. Bez przekadrowania w innym ujęciu efekty podobne.
Cytat:
Zamieszczone przez
wd40
Tak jak piszesz, przekadrowałem po celowaniu w osobę na zdjęciu. Bez przekadrowania w innym ujęciu efekty podobne.
A możesz wstawić link ? Czy mamy tylko opierać się na słowu ?