Niedługo będzie USB 3.0 i dopiero się zacznie ;).
Wersja do druku
Niedługo będzie USB 3.0 i dopiero się zacznie ;).
koledzy mam pytanie. Czy to prawda, ze Photoshop nie widzi rawow z 5D II?
wersja CS3 nie widzi, Bridge CS3 tylko miniaturki i to nie wszystkie w folderze. Pozstaje konwersja przez Adobe DNG Converter
Dopiero CS4, ale w tej chwili warto poczekać na CS5 ma być w pierwszym kwartale 2010.
Właśnie sobie skopałem matówkę a nowej piątce. Często zmieniam szkła. Ale robię to bardzo uważnie. Niemniej dziś zauważyłem olbrzymi paproch na matówce .Wyjąłem wiec matówkę i przetarłem chusteczką i się zaczęło . Paprochów przybyło z dziesięć dodatkowo al już nie na matówce lecz chyba gdzieś na pryzmacie nie wiem jak je usunąć a na matówce nie wiem skąd pojawiła się ryska. wprawdzie niewielka ale jednak, mimo że obchodziłem się z nią bardzo ostrożnie. nie chcę dmuchać teraz na pryzmat żeby znowu jakieś kropelki śliny tam się nie dostały ale co z tym dalej robić ?
matówka jest strasznie delikatna... nawet palcem możesz ją popsuć
Też tak myślę. Na jakość zdjęć to żadnego wpływu nie ma. Ale się wkurzyłem.
nowa kosztuje 199,-
Macie jakieś sprawdzone zamienniki Canon LP-E6?
sprawdził ktoś taką http://www.allegro.pl/item831905653_..._5d_mk_ii.html
Zastanawiam się czy można faktycznie bezpiecznie ładować oryginalną - wyjeżdżam daleko na zdjęcia i nie mam ochoty zabierać dwóch ładowarek...
i czy można ładować inne zamienniki LP-E6?
Oryginalna ladowarka laduje wylacznie oryginalne akumulatory.
Aparat z zamiennikiem nie pokazuje stanu naladowania baterii, nie wiemy czy mamy 100% czy 10%.
Ja posiadam taki zestaw:http://www.allegro.pl/item831670960_...arka_w_wa.html
do tego dodatkowa bateria. Wole kupic trzy zamienniki niz oryginal za prawie 300PLN.
Oryginal za krotko trzyma by wydawac na niego $$$.
znalazłem coś takiego niby jest potwierdzenie stanu naładowania w aparacie
http://www.allegro.pl/item829893529_..._ii_2_lad.html
ciekawa propozycja, sprawdzał ktoś, jak z trwałością?
szkoda że i tak musi być osobna ładowarka...
To jest raczej mało prawdopodobne, żeby ten akumulator dawał informację o stanie naładowania, pewnie po prostu pomyłka w opisie aukcji. Nie ukrywam, że chciałbym się mylić.
Pisałem do sprzedawcy, twierdzi że podaje informację, ale ładować trzeba załączoną ładowarką.
jest w opisie coś takiego :
"Kompatybilny z oryginalnymi ładowarkami oraz zamiennikami" oraz "UWAGA AKUMULATOR można ładować tylko przy uzyciu dołączonej ładowarki" jak dla mnie jedno wyklucza drugie
też zwróciłem mu na to uwagę oto odpowiedź:
"Kompatybilny z oryginalnymi ładowarkami oraz zamiennikami"
Prawda
W zestawie jest ładowarka wiele osob chce kupic sam akumulator bez ładowarki ale zdarzały się przypadki ze oryginalna ladowarka nie ladowała i dlatego jest komplet
Dla mnie tez jest to dziwne ale tak podaje producent
dla mnie też absurd, ale nie znalazłem zamienników bez ładowarek.
już jeden mam, teraz kupię innego producenta i kolejna ładowarka, trochę to chore, szczególnie kiedy się dźwiga wszystko na plecach :)
no cóż, gdyby cena nie była aż 6 razy wyższa za oryginał, nie było by tematu
Nie rozumiem ludzi którzy wywalają 9k na samo body, drugie tyle na szklarnie, a potem jęczą, że bateryki za drogie. To jest dopiero absurd. Ja tam bym w życiu nie wpychał do 5-ki jakiegoś chińskiego syfu.
To nie tak. Jeżeli baterie działałyby podobnie jak do starej piątki, to nie widzę problemu. Jeżeli coś jest przecenione przez producenta to po prostu szkoda kasy.
Natomiast nowe LP-E6 jest naprawdę dobre, trzyma w nieskończoność, dokładnie pokazuje poziom, ładuje się b.szybko..więc imo warto za to zapłacić i nie szukać odpowiedników, które od 1,5 roku jakoś nie działają w pełni...
Ten "chinski syf" w 40D trzymal znacznie lepiej niz oryginal.
Seryjna bateria 5D trzyma mi srednio 300zdjec, zamiennik za 30PLN nie wiem ile bo jeszcze robie, ale 500 juz wykonal.
Mnie w 40stce też zamiennik wytrzymywał dłużej ale szybciej rozładowywał się samoistnie tzn. w oczekiwaniu na sezon. Tylko kwestia czasu kiedy wyjdą do nowej piątki zamienniki w pełni kompatybilne . Ale uwaga na opisy. To że bateria pokazuje stan naładowania , to może być prawda , tyle że na dołączonej ładowarce.
"Ten "chinski syf" w 40D trzymal znacznie lepiej niz oryginal.
Seryjna bateria 5D trzyma mi srednio 300zdjec, zamiennik za 30PLN nie wiem ile bo jeszcze robie, ale 500 juz wykonal."
Kolego jeśli nowy i oryginalny akumulator wytrzymywał Ci tylko 300 zdjęć, to należało go oddać do reklamacji.
Co do zamienników do 5D Mk II to raczej są marne szanse, aby się szybko ukazały i były w doberj cenie.
Technologię, którą zastosował Canon, od lat z powodzeniem stosuje Sony i dopiero od niedawna można kupić poprawnie działające zminniki, ale są one produkowane przez firmy, które płacą Sonemu za używnie ich technologii.
To ja nie zorientowany jestem ze LP-E6 ma jakie "udziwnienia", moge dostac jakiegos linka zeby sie oświecić?
A czy na akumulatorach AA do koszyczka do gripa da sie troche popracowac?
da sie ale niewiele zrobisz na tym fotek ... okolo 200-300 u mnie wyszło, co do oryginalnych aku do piątki to sa z prockiem w środku
Canon 5DmkII kręci filmy.
W EU obowiązuje standard PAL, w USA NTSC.
Czy 5DmkII ma możliwość wyboru w menu w jakim standardzie kręci film? Czy aparat kupiony w USA będzie przydatny w tym temacie w UE?
Czy każdy egzemplarz może zapisywać w PAL oraz NTSC, czy może egzemplarze z USA mają tylko NTSC, a te w UE tylko PAL?
Ktoś wie jak to wygląda? Czy (biorąc na razie pod uwagę tylko możliwości video) jest sens kupować aparat w USA?
Używacie może jakiś osłonek na LCD w 5DII, zauważyłem że ten ekran jest delikatniejszy niż w starej piątce.
Znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item831975986_...mk2_szklo.html
warto?
Ja to mam i jest super. Polecam
jarek
jest delikatniejszy o czym miałem okazje się już przekonać, nakleiłem możne nie tyle folie co szklana płytkę .. i po problemie :)
To oczywiscie kwestia sposobu uzywania aparatu. Ja czesto zabieram go w rozne miejsca bez torby i kupilem, bo w poprzednim porysowalem troche szybke tylnego wyswietlacza i wygladalo to niefajnie.
jarek
no tak ... u mnie trochę kurzu trochę wilgoci, za mocno potarłem chusteczka i ... porysowało się, możne nie makabrycznie mocno ale już sam fakt ze do tego doszło w tak prostacki sposób skłoniło mnie do zakupu ochrony
Używam 2 lata ( na róznych puszkach) folii z poliwęglanu (gruba) i jest bardzo ok.
zatem "zainwestuję" :)
pod tą wersję szklaną nie dostają się na krawędziach paprochy? - jak to mam miejsce z poliwęglanem na np. komórkach - niby fajnie, ale na rogach jest tendencja po odklejania i zaczyna się tam dostawać syf
...w starej po dwóch latach zero rysek, w nowej po pierwszym zleceniu małe otarcie, oj ale to bolało :)