Odp: Sigma 35mm f/1.4 DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
We wszystkim innym (poza winietą i pracą pod światło) Canon leży i kwiczy.
W jakiej kategorii Canon 35L leży i kwiczy ?
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
no bez przesady.. przebieg skali ostrosci o 0,5 sek dluzej, to dla mnie zaden argument ze obiektyw odpada do repo ;]
bardziej bym sie martwil o AF w 5D dla zdjec w ruchu :lol:
ludzie teraz maja pierd..ca na punkcie ostrosci obiektywow i szybkosci AF
dochodzi do paranoi jak wlasnie w tej dyskusji.
ze pol sekundy roznicy w przebiegnieciu calej skali AF, to oznacza ze sigma 35/1.4 jest do bani (czyt. nie ma porownania do 35L)
uwazam, ze zamiast onanizowac sie nad szybkoscia AF (w ukladach USM badz odpowiedniki HSM itp), lepiej wycwiczyc w sobie "odwage", zeby nie miec oporow wejsc w centrum akcji tak - zeby zdjecie bylo jeszcze bardziej dynamiczne ;]
jestem przekonany, ze taka "solucja" wplynie na efekt koncowy materialu o niebo lepiej niz 0,5 sekudny roznicy w szybkosci dzialaniu AF'a.
denerwujace jest rowniez to, ze teoretykow fotografii i wlasnosci obiektywow jest cala masa, a jak poprosic o linka do galerii takiego foto-filozofa, to cisza jak makiem zasial, badz zdjecia tragedia (czyli w teorii master - w praktyce ****)
sa oczywiscie wyjatki, i tych forumowiczow ktorzy poza swoim zdaniem i opinia maja jakies poparcie we wlasnym portfolio (badz nie boja sie go pokazac - vide czacha) warto poczytac i z nimi podyskutowac.
cala reszta teoretycznych omnibusow wiedzy fotograficznej to po prostu tylko w wiekszosci sianie fermentu :D
zgadzam się w 100%, to samo było z Sigma 50/1,4 HSM :D na ktorej psy wieszają do dziś a ja sobie bardzo chwalę, zresztą nie tylko ja :)
Interesujaco prezentuje sie ta nowa Sigma i na pewno trafi do mojej torby .
Czytajac ten watek odnosze wrazenie , ze co niektore osoby szlag trafia z zazdrosci , ze Sigma stworzyla ostrzejsza 35-tke o swietle f/1.4 niz Canon .
I o to chodzi , bo konkurencja wyzwala potrzebe ulepszania produktow a to jest tylko z korzyscia dla nas .Brawo Sigma .
W przypadku Cwanona to jest on zachlanny i zadufany w sobie w swojej polityce cenowej nowych produktow podwajajac ich cene w porownaniu do poprzednikow , poprzez co przeszedlem bez jakiegokolwiek zalu do innej stajni .
Az strach sie bac ile sobie zazadaja za nowa 35/1.4L II .
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
W jakiej kategorii Canon 35L leży i kwiczy ?
Kwiczy, to może przesada. Ale z testów (np. Optyczne) wychodzi, że rozdzielczość na 1.4 jest sporo wyższa w Sigmie.
Co nie zmienia faktu, że fotografia to nie tylko rozdzielczość obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
rysib
Ale z testów (np. Optyczne) wychodzi (...)
No dobra, to już wszystko jasne :) Według Optycznych to Sigma 50 jest super ostra na 1.4. Miałem 35L przez ostatni sezon, optycznie idealne.
Jeżeli Canon jest optycznie idealny to Sigma jest nadidealna?
Gear for Image :: :)
Canon jest idealny oprócz, komy winiety i aberracji podłużnej no i nieciekawej rozdzielczości na brzegu kadru. :) Przysłonę też ma nie najlepszą, jakaś taka kanciasta na F2. Canon będzie miał motywację by wypuścić MK II. :) Bo Sigma pokazała, że da się lepiej. Wtedy będzie wypasiony AF i może nie będzie cebuli... :) A może będzie jak w 24 MK II. :D Wszyscy zyskali...
tu też ewidentnie widać jak ma się Sigma 35mm F1.4 do reszty. Nawet nowy canon 35mm F2.0 IS USM w centrum na F2 jest ciut lepszy niż 35L :)
Canon EF 35 f/2 IS Resolution Test Ť Canon Rumors
te wykresy mtf obiektywow kojarza mi sie z wykresami jitter'a w cyfrowych zagadnieniach audio :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
te wykresy mtf obiektywow kojarza mi sie z wykresami jitter'a w cyfrowych zagadnieniach audio :lol:
No i co w związku z tym szumem fazowym ?