zainstalujesz, tylko czemu do porzadnie wykonanego statywu chcesz zakladac ordynarnie kute Manfrotto?
Wersja do druku
ja mam w malym statywie Triopo RS-2. to jest zdecydowanie lzejsze niz ww MF i do ww nog (w moim przypadku T-1004x) wystarczajace.
raczej stawiam na tym 600D + 15-85, ale jak potrzeba 5DmkII + 24-105 tez jakos da rade...
na polytke mocujaca moze byc Sirui C10 albo Benro N0. oba maja ta zalete, ze sa zgodne ze standardem Arca-Swiss, wiec nie tylko
aparat ma sztywny zaczep ale tez jest cala masa i swobodny wybor alternatyw i akcesoriow.
Witam, szukam statywu do 600 zł ( z głowicą), głównie reportaż i sport, miłoby było gdyby mógł transformować się w monopod. Sprzęt maksymalnie do uniesienia to 5dm3 z gripem+300mm 2.8 (a maksymalnie niemożliwie to jeszcze lampa).
Czy mogę liczyć na jakąs pomoc?
Czy w głowicy Triopo RS-1 można regulować stopniowo opór ruchu, czy jest to raczej regulacja zerojedynkowa luźno-sztywno?
A czy mógłbyś polecić coś podobnego, ale bardziej wysublimowanego? Do tej pory używałem tylko głowic gimbalowych (uwielbiam to słowo :D ) i trzyosiowych, o kulowych nic nie wiem.
Potrzebna mi prosta, nieduża, niezbyt droga i bez płytki głowica do monopodu. Jeżeli wszystkie są zerojedynkowe, to taka, w której można regulować opór ruchu. Typowe tzw. monopodowe nie podobają mi się.
szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi w następującej kwestii.
chodzi mi o ogłowice (widze że wątek statywów nieodzownie łaczy się jednak z głowicami)
szukam głowicy "przenośnej" czyli w teren do zestawu: Manfrotto 055CXPRO4 + MKI + 24-105 (docelowo pewnie takze wieksze obiektywy)
wybór wstępnie jakiś czas temu padł na Benro B-2 ale właśnie widze że Benro ma różne serje: B, BH, KJ, KS, KB (BH raczej odpada). Gdzieś przeczytałem
że warte uwagi są tylko B i KJ ale nie wiem, poza tym jak przeglądam to odpowiednikem (przynajmniej jesli chodzi o średnice kuli)
dla B-2 jest KJ-1. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi modelami i który warto wybrać (ważne waga, stabilność w terenie, jakość, obsługa, cena mniej).
Widze, że jest także sporo nowych? modeli z Manftotto (seria 055 - raczej chyba za ciężka, seria 054), może więc tutaj się coś poprawiło
(wcześniej raczej każdy pisał że B jest lepszy od M) a jeśli tak to który model ? (M jak widze ma np. poziomice)
Czy ktoś może napisać, jaka jest wysokość statywu Fotopro MGA-684 bez wysuniętej kolumny centralnej (i - dla uściślenia - bez głowicy)?
do monopodu? IMHO to RS-1 jest w zupelnosci wystarczajace. male, lekkie i spelnia swoja funkcje, a w przypadku monopodu brak precyzyjnej regulacji nie wydaje mi sie wielkim problemem...
ewentualnie mozesz popatrzyc na Benro N-1 albo cos podobnego...
tak naprawde to w tym wypadku nogi sa dosc nudnym tematem. dopiero glowice sa sexy w tym temacie ;)
o ile wiem KJ juz nie jest produkowane
na chwile obecna Benro klepie 4 serie glowic (w kolejnosci "wypasu"):
BH - tanie, proste glowice z wlasna plytka
N - najtansza seria zgodna z mocowanie arkowym. design zblizony do MF 49x, ale na normalna plytke Arca-Swiss, ograniczona ilosc galek (brak regulacji tarcia i obrotu w plaszczyznie horyzontalnej)
G - jak N, z tym ze osobna galka do regulacji sily tarcia kulki
B - jak G ale dodatkowo galka do obrotu calosci w plaszczyznie horyzontalnej
z tym ze z G bodajze sie wycofuja, bo nie jest konieczne.
osobiscie mam doswiadczenie tylko z B-1, ktorego uzywalem prawie 2 lata. fajna glowica, ale mechanicznie nie jest idealna. przynajmniej w moim B-1, kupionym jakos w czerwcu 2011, widac bylo wyraznie wycieranie sie kulki na spodzie. inna sprawa, ze uzytkownikiem statywu jestem dosc... intensywnym... to nie lezy i nie kurzy sie u mnie ;)
Manfrotto jest pod wzgledem jakosci wykonania bardzo kiepskie. ogladajac obok siebie kulke Benro i Manfrotto to zdecydowanie to drugie wyglada jak tani Chinczyk.
co do wyboru glowicy w tym przypadku - do 5D + 24-105 glowica pokroju Benro N-1 bedzie na pewno wystarczajaca. mozna lepsza (bardziej funkcjonalna, mocniejsza, ...) ale juz N-1 spokojnie udzwignie ta wage i da duzy komfort pracy. ale mozna tez obejrzec alternatywy - jakies Sirui z serii G albo ktores Triopo...