Witam,
jak próbuję sparować przez wifi 6d z win8 64bit wyskakuje : wft firewall settings przestał działać .
Czy ktoś ma ten problem ?
Wersja do druku
Witam,
jak próbuję sparować przez wifi 6d z win8 64bit wyskakuje : wft firewall settings przestał działać .
Czy ktoś ma ten problem ?
W typowych reporterskich warunkach nie ma to najmniejszego znaczenia. Ślubów raczej w tropikalnym słońcu nie robię, innych repo również ;)
W ostatnie wakacje, w chorwackim ostrym słońcu, przy mocno otwartych stałkach 1/4000 dawało radę. Poza wieloma plusami w stosunku do 5dmkII, minus w postaci 1/4000, to dla mnie nie minus.
P.S. dawno mnie nie było, to trochę odkopałem; )
Zawsze niby jest sztuczne ISO 50. Ale większej rozpiętości tonalnej to nie daje. W porównaniu do 5d mk2 w 6d nie podoba mi się ciepła tonacja. Gorzej mi się balans bieli ustawia.
1+2. Używam w 80% centralnego. Bocznych czasami, wiedząc że są gorsze.
Czasem nie da się zrobić centralnym jednak dobrego ujęcia. W fotografii koncertowej i teatralnej boczne się sprawdzają jeśli nie fotografuję mało kontrastowej sceny i nie robię idealnie pod światło.
3. Należy się nauczyć kadrować, by nie trzeba było ciąć w komputerze :)
Ja chyba częściej korzystam z bocznych niż ze środkowego, albo po równo, nie przywiązuję do tego jakiejś wagi za bardzo, bardzo dużo ostrzę ręcznie poza tym. Landszafty ostrzę na hiperfokalną z reguły. Kadruję tylko jeśli potrzebuję wydruku o innych proporcjach niż 3:2, no nie po to mam ff, żeby wycinać z niej. Często robię wręcz odwrotnie, trzy fotki składam w jedną, ale to jak wiem, że duże wydruki będą potrzebne.
A ja często wycinam z FF to co mi pasuje, bo ilość szczegółu i tak jest większa niż na aps-c. Pokrycie punktów AF jest rzadkie. 11-pktów w przypadku FF to słabe osiągnięcie. 5D3 ma więcej punktów w jednej grupie.
Widzę wpis o braku czasu 1/8000s. W przypadku posiadacza jasnych stałek ten czas to ostatnia sprawa na jaką bym zwracał uwagę. 1/4000s używam średnio raz na 2 lata, a jasnych obiektywów nie mam :).
No a ja na przykład 1/8000 używam bardzo często w plenerze.
Jak jest piękna pogoda, i jak się chce focic w pełnym słońcu to przy f/2.0 to nie ma opcji - trzeba zjechać migawką do 1/8000 aby uniknąć przepaleń.
Jakbym miał wymieniać ograniczenia 6D, to właśnie zakres migawki zaraz po ilości punktów AF byłby na szczycie listy.
Czytając te wszystkie opinie wnioskuję, że canonem 6d nie da się robić zdjęć. :-)
ograniczenie czasu do 1/4000s bywa upierdliwe przy jasnych szkłach (a w chwili obecnej mam tylko dwa szkła f2.0) ale ja używam filtrów polaryzacyjnych - nie dosyć, że mogą wiele poprawić w samym zdjęciu to jeszcze "kradną" ze 2EV...
Mam co prawda tylko 85/1.8 jako najjasniejsze, ale problemow nie mialem w Egipcie nigdy. W sloncu zawsze polar i przy iso 100 czasy maks 1/2000.