Tak, to prawda i jest to jakiś bonus dla posiadaczy ostrych teleobiektywów.
Wersja do druku
No nieeee!!! Uważaj bo popsujesz całą zabawę!! W tym wątku NIE WOLNO pisać, że jest się zadowolonym posiadaczem 7D!! :mrgreen: Możesz wspomnieć jedynie jak wielkie szumy generuje ta przeklęta matryca a jak już opublikujesz sampla to sam odpowiedz sobie na pytanie czemu zamieściłeś go z tak jasnymi partiami zamiast zdjęcia prześcieradła pod kołdrą (przy wyłączonym świetle). Zresztą AF i tak by się pogubił bo to badziew totalny :mrgreen:
Sorry za OT ale bawi mnie ten wątek nieprzeciętnie :-D
Hmmm... A wolno jeszcze fotografować 350D, czy już trzeba z tym zejść do konspiracji?
to nie jest dobra reklama AF w 7D :-) kilka metrów za zawodniczki poszło
a wracajac do pomniejszonych zdjec to dla mnie sa one tak samo wazne jak zdjecia w 1:1. Pokazuja mozliwości obrobki i ocene jakosci po zmniejszeniu do neta a to dla mnie najwazniejsze. 99,9% zdjec wszyscy i tak publikuja tylko w internecie.
Ale dobra dla jakości zdjęć, gdyby obiektyw trafił to zdecydowanie można z tego zestawu więcej wyciągnąć. A kwestia AF to raczej pokazuje moje słabe umiejętności i nic więcej :)
To się nie liczy! To się nie liczy! Piłki nie ma w kadrze, a ona szumi jak leci! Nagłaśniałem kiedyś pokazy walk wschodnich w przerwie meczu i miałem salę obstawiona mikrofonami na potrzeby jakiejś lokalnej telewizji to wiem. Słyszałem na słuchawkach!
;D
Piłka jest, ucięta w połowie :)
tu crop 100% 7D ISO 2000
to crop z 1D3 ISO 3200
kto widzi jakie roznice? ciekaw jestem Waszych spostrzezen
Przedstaw nam swoje. Masz chyba największe doświadczenie. A najlepiej wpadnij dzisiaj na mecz :D
ok, to teraz proszę mi powiedzieć z jakiego to aparatu jest crop?
taki mały quiz
C350d
Seba nie zabawiaj się naszym kosztem :) Napisz swoje wnioski.
bo to jest fotka z 1D3 ISO 3200 i jak ktoś wyzej zauwazylem zwiekszona do 200%, czyli do 20 Mpix
nie chodzi tu o zabawianie sie z kimkolwiek, czy Wy naprawde nie widzicie, że zdjecia z 7D wygladaja jakby były skalowane w gore? Może nie do 200% ale o 160% prznajmniej.
Zdjęcia z 7D wgladaja jak z kompaktu (zachowujac proporcje ISO), poszarpane krawedzie i szum, ktory nie jest na zdjeciu ale jest jakby integralną czescia zdjecia.
dla przykladu porownajcie sobie zdjecie z G11 z ISO 400
http://www.imaging-resource.com/PROD...11hSLI0400.HTM
i z 7D z ISO 1600
http://www.imaging-resource.com/PROD...1600_NR_2D.HTM
fotki wygladaja IDENTYCZNIE, identyczna struktura szumu w cieniach, jakbym dał cropy nikt by nie zgadł, która fotka jest z jakiego aparatu.
A przecież sensem kupna lustrzanki jest własnie jakość i "inny", nie kompaktowy, lepszy wyglad zdjęć, dlatego ludzie przerzucaja sie na lustrzanki, prawda?
Seba, czyli twierdzisz, że 7D nie da się zrobić dobrych zdjęć? Czy twierdzisz, że crop 100% z 7D jest do d..?
Jeszcze nie widziałem żadnego zdjęcia wykonywanego jakimkolwiek aparatem na wysokich ISO, w którym zdjęcia byłyby ostre na cropach. Każdy aparat traci szczegóły wraz ze wzrostem ISO. 7D nie jest tu żadnym wyjątkiem. Jasne, że na APS-C, gdzie piksele są mniejsze, będzie to bardziej widoczne niż na FF, czy APS-H. Nie mam problemu emocjonalnego z zaakceptowaniem tego faktu.
Seba jest taki lekarz, ten no ... może coś pomoże. Nie bądź taki sfrustrowany i wrzuć na luz Mistrzu :D
1. Nie każemy Ci kupować 7D.
2. Są osoby (a na dodatek Polacy!!) zadowoleni z 7D!!
A jak już dostaniesz siódemkę na walentynki to zawsze możesz po kryjomu sprzedać na allegro. Nikt się z forum nie dowie że dotykałeś tego badziewia.. a fujj ...
A wszystkim którym ciśnienie skacze na myśl o 7D polecam policzyć szum na zamieszczonych wyżej cropach - kto pierwszy zliczy kolorowe kropki dostanie ode mnie nagrodę niespodziankę.
pozdr
wik
oczywiście, że się da, dlaczego miało by się nie dać
zdjęcia 1:1 są z 7D zenujaco slabe i koniec kropka,
zaraz ktoś napisze ze przeciez to 18Mpix i można zmniejszyc, ale jaki jest sens wtedy tych 18Mpix? w dodatku DR na wyzszym ISO to juz jest straszna porazka
jakby te body miało doszlifowana matryce max 10 Mpix pewnie bym juz go kupil jako 3 aparat
"Obatrzy" kropy z poprzedniej strony są mało użyteczne. Jaki jest sens kupowania aparatu za ponad 10kzł, skoro zdjęcia 1:1, oglądane pod szkłem powiększającym są tak marne?
Oj... Co jo godom...?
seba.. ale wyobraz Ty sobie, ze dla uzywania ISO1600 jest naprawde niewiele sytuacji w zyciu, chyba ze ktos trzaska sluby lub robi zdjecia sportowe w hali, ale.... a skoro twirdzisz, ze i tak wazne jest jak wyglada zdjecie o dlugosci boku 600pix to co za roznica jak to szumi? :mrgreen:
Tak jak obiecałem wrzucam sample z możliwości cropowania matrycy 7D - w ramach odskoczni od dyskusji o szumach ;)
Szkło: Sigma 70-200/2.8
1. pełny kadr (200mm)
2. wykadrowane
3. crop 1:1
Pozdrawiam.
Miałem napisać jakie szkło, ale doczytałem... miło, że wzrok nie zawodzi ;)
sebcio: jaki sens miałoby skalowanie na Digicu? I tak roboty jest na dwóch.
Kolaj: mnie się wydaje, że moja fotka (6400 to nie 12800 fakt, ale też high iso) z 100L IS jest ostra, dynamika siadła (6400!) i nie ma tyle szczegółów w czerni, ale ostrości odmówić jej nie można.
sebcio ale rozumiem że masz 7d i mówisz o zdjęciach które sam robiłeś
pytam bo w dalszym ciągu się zastanawiam nad zakupem i wolę wiedzieć czy opinie pochodzą od osoby która ocenia zdjęcia robione przez siebie przy pomocy interesującego mnie urządzenia bo wtedy wiem czy traktować je poważnie czy mniej poważnie
A nie jest to bez znaczenia ponieważ sam mocno narzekałem na 18-55 dopóki pewien kolega nie pokazał mi co z tego szkła można wycisnąć - potem sam zacząłem próbować według jego wskazówek i okazało się że dotychczasowe efekty były beznadziejne bo nie potrafiłem się zapoznać ze sprzętem i odpowiedni go używać :)))
A ja miałem wczoraj pierwszy problem z 7d a mianowicie-zawiesił mi się nie chcial się włączyć.Dopiero wyjęcie akumulatora na ok 1 min pomogło.Wyjąłem go na chwilę i nic to nie dało i już się załamałem że coś już mi padło ale na szczęście działa.Zobaczymy co będzie dalej :)
Jak np. ja
Na forum lotnictwa przedstawiałem niedawno kilka sampli na różnych czułościach z zestawu 7d + 100-400 L, nie będę kopiował postów, podam jedynie link dla zainteresowanych:
Sampelki
Mam też kilka zdjęć z zestawu 7d + 18-55 IS, jpegi z puszki nie są złe, zaś RAWów jeszcze nawet nie oglądałem. Może jutro coś wrzucę.
A tak na marginesie, nie dla wszystkich szumy są wyznacznikiem jakości aparatu.
a robił ktoś porównanie 5D ( nie Mk II) i 7D. co do jakości obrazowania?
zastanawiam się czy nie zmienić na 5D mkI zamiast 7D. mam możliwośc łyknięcia 5D z przebiegiem poniżej 5k zdjęć :-)
a no można - powoduje to ograniczony zasób gotówkowy :-) i specyfika zdjęć. tzn lubie architekture itp ale zdazają mi się portretowe i slubne (ale tu raczkuje) i boje się że 5D w ciemnej sali sobie nie da rady.
Body da radę, gorzej może być z fotografem :) Ja też nie rozumiem tematów w stylu 7D czy 5D, ja bym chciał mieć to i to, bo zupełnie do czego innego by miały u mnie zastosowania.
7D bo nowy a 5D bo uzywany... tu jest miejsce ;)
choć różnica się troche zaciera bo ten 5D jest w cenie 5200 PLN no i ma malutki przebieg 2k klatek. Ale teraz się wacham czy dołozyc do 5DmkII czy nie. za 5d MKII przemawia dla mnie szerszy zakres iso, mikrokalibracja itd. troszeczke różnic jest.
7d brałbym przede wszystkim pod sport. Szybkie serie + sprawny AF. Oczywiście będzie też miał zastosowanie w architekturze, portretach, studio itp. W 5d AF chyba nie radzi sobie najlepiej z szybkimi kadrami - ale opieram swoją wypowiedź wyłącznie na opiniach usłyszanych na CB bo sam piątką się nie bawiłem.
własnie sprtawdziłem swoją 40stkę... i widzę że pstrykam albo tylko pojedyńcze shoty albo w serii wolniejszej (~3,5 klatki/s jak dobrze pamiętam) i powiem Wam że nie pamiętam kiedy ostatni raz używałem 6.3 fps. Czyli szybko strzelność nie jest wazna. wazniejsze jest celowanie dobre.
Dzisiaj miałem w ręku 5D Mk I i jakiś taki nie dosyt mam troche... no zobaczymy co wyjdzie. wiem że skapią mi spokojnie moje 40D z gripem bez problemu :)
a wogóle to przepraszam z oftopa :)
Dokładnie jak poprzednicy już pisali. Mam obie puszki i są spore różnice w obrazowaniu. Jakość z FF jest naprawdę bardzo dobra, jeśli chodzi o szczegółowość, szumy, plastykę. Foty z 7D są dobre, choć z pewnością jakiś niedosyt jest (głównie spowodowany tym, że mam już jakiś czas FF i się do niego przyzwyczaiłem). Można przede wszystkim narzekać na mRAWy, które nie mają tej rozdzielczości co powinny, a RAW z tej puszki są naprawdę wielkie, więc nie bardzo się nadają do szybkich shotów (wtedy gdy ma się zamiar zrobić sporą ilość zdjęć, np. na imprezie). Strasznie zamulają komputer przy obróbce. Co do kolorków nie ma zastrzeżeń. Szumy jak na puszkę o takim upakowaniu niezłe, choć z pewnością trzeba uważać na robienie w ciemnych pomieszczeniach. Wtedy dynamika daje swoje.
Z pewnością nada się na zdjęcia sportowe, nawet te wykonywane w hali. Sala jest w miarę jasna, a podbicie iso w tym wypadku nie wpłynie zbyt negatywnie na jakość zdjęć.
ps. nadmieniam, że mam 5D mrkII, ale jakościowo obrazek jest zbliżony do mrkI
Spostrzeżenie po kolejnych dniach użytkowania, 7D mniej wybacza błędy w ekspozycji, nawet obsuwa o 2/3 przysłony przy iso ponad 640 generuje widoczny szum, szumek z 7D jest jednak dośc "przyjemny" takie fajne ziarenko. Kwestia obiektywów, w 50D wraz z 100-400 często af nie trafiał, z 70-200 f/4 IS było o wiele lepiej. W 7D takiej rozbieżności nie dostrzegam, poziom jest jednakowo dobry. Natomiast różnica w jakości obrazka jest bardziej na korzyśc krótszego zoo-ma niż to miało miejsce z 50D.
Może już czas zmienić temat tego wątku, na :
"1000 powodów - dlaczego nie warto kupować Canona 7D ? ":D