sorki była literówka. Nie "jak forma będzie" tylko "jak firma będzie" :)
Na razie jak coś robię to umowa o dzieło.
Wersja do druku
I właśnie o to chodzi , parę groszy nie majątek a śpisz spokojnie.
W budżecie Państwa DUUUża dziura a pieniądze leżą na chodniku , trzeba je posprzątać . A kto to będzie robił ?
Mi nie rozchodzi się o dofinansowanie z UP (UNI ) tylko o te które są do zebrania z szarej strefy.
witajcie!
dostałem takiego maila od fotolii:
One of your files has been sold – Tax Form Formality
Dear Contributor,
We are happy to inform you that one of your files has been sold.
Selling creative content licenses is an economic activity. Income derived from these sales may be subject to U.S. IRS (Internal Revenue Service) Withholding Tax.
It is important that our contributors, and Fotolia, comply with tax law. So, we invite you to visit the Tax Center and to review the information listed on that page.
Until you complete this procedure and the appropriate form is validated, your Fotolia income will be subject to automatic withholding at the appropriate tax rate. By submitting the applicable form, you may benefit from a reduced or zero withholding rate on your income.
We suggest you complete this procedure as soon as possible.
kumam,że to kwestia podatku za sprzedane zdjęcia.
czy ktoś już coś takiego robił przez fotolie?
tam jest tych formularzy ze 150 i za chiny nie wiem który i jak wypełnić.i co dalej? przelać kasę paypalem? gdzie? ile?
dajcie proszę znać jeśli ktoś z Was z takim "problemem" już się uporał...
dzięki!
Może się mylę, ale czy to nie jest próba naciągnięcia? Zdaje się z USA mamy umowe o braku podwójnego opodatkowania, zatem możesz podatek zapłacić w Polsce a nie przez IRS.
Zarejestrowalem sie na shutterstock kilka miesiecy temu i wyslalem te 10 fotek. Niestety tylko jedna przyjeli. Wieszosc byla wedlug nich malo interesujaca i dwie nieostre.
Chce znowu sprobowac. Czy byl by ktos sklonny ocenic kolejne 10 ktore chce wstawic?
Jesli tak to stworze dzis wieczorem galerja online i posle linka do zyczliwych osob.
Wydaje mi sie ze zrozumialem wreszcie czego szukaja i mam nadzieje ze te fotki przejda aczkolwiek wolal bym zaciagnac rady bo nie chcial bym czekac kolejnego miesiaca.
Nie ma sprawy, z moim doświadczeniem z odrzuconymi fotkami ;-) mogę już coś powiedzieć na temat metodologi ich (nie)akceptacji w tym serwisie.
a na innych stock-ach próbowałeś?
podeślij link jak coś może coś podpowiem. Wprawdzie jakimś mega stockerem nie jestem, ale jestem na SS, IS, fotolia, dreamstime, 123RF i BigStock.
ważne żeby fotki nie były monotematyczne. Żeby nie było szumów (najlepiej ISO100), kolory wiadomo dobry BW itd czyli ogólnie technicznie bez zarzut. No i muszę być marketingowo ciekawe że tak powiem, żeby się nadawały do wykorzystania w reklamach, gazetach na www, ale to chyba najtrudniej ocenić :/
Artystyczne fotki odpadają, płytka GO też zwykle się nie sprawdza.
moje (na razie bardzo skromne) portfolia:
SS:
http://www.shutterstock.com/cat.mhtm...6955&id=336955
IS:
http://jezykpolski.istockphoto.com/fotoshock
Teraz jestem w pracy ale wieczorkiem podesle linka. Dopiero co zarejestrowalem sie w pracy na fotoli wiec nie mialem okazji nic uploadowac. Popracuje nad tym wieczorem i przez weekend. Mam pomysly na sporo stockow w stylu biurowym i health and safety a ze wlasnie zamowilem sobie chinskie oswietlenie studyjne kilka dni temu... :)
moze ktos mi powie ilw krzyknac za zrobienie fotek dla 100 par butow na strone sklepu obowniczego. wytyczne sa astepujace:
-zdjecia beda robione w studio firmy " x " a wiec lampy i tlo nie sa moje, jedynie moj aparat i moje umiejetnoci do tego moja ewentualna korekta w ps
-ow firma " x " otrzymala zlecenie od klijenta na zrobienie strony www i sfocenie owych butow
wsumie to chyba wszystko. czekam na jakies wypowiedzi. pzdr
No oświetlenie studyjne by mi też sie przydało. NIestety u nie wszystko zależy od dotacji.... :(
to co mam w swoich profilach, co wygląda na "studyjne", to było robione w namiocie bezcieniowym zrobionym z pudła kartonowego i oświetlane dwoma żarówkami energooszczędnymi 18@75W :lol:
Niestety do zdjęci biznesowch itp trzeba miec modeli, ubranie, miejsce itp.
A model relase jakoś tak a wszystkich dział odpychająco, nie mówiąc już o tym ile z nim jest zachodu.. do każdej sesji nowy...
Mam fotogeniczna zone i corke wiec je troche wykorzystam. Sam siebie tez wykorzystam w biznesowych bo ze pracujemy w biurach i tak sie ubieramy na codzien...
Do tego mam kumpele i kumpla ktorzy sie zgodza pomoc wiec powinno byc ok.
To juz chyba wysokie loty :wink:
Ja kupilem szajs z chin ktory ma sluzyc zeby popstrykac pare fotek zonie corce i do paru sesji na moj uzytek. Nic zarobkowego, czysta zabawa.
Kupilem taki wypasiony ;-) zestaw
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...=STRK:MEWAX:IT
Do tego mam softboxa i 2 lampy i blede. Bede sie bawil wieczorami.
heh 2 x w mojej wypowiedzi to ta sama firma. To klijent zlecil firmie zrobienie www i zdjec na nia. Moja fucha to tylko zdjecia:) no i tak wlasnie kiedys czytalem ze studia fot. za takie zlecenia biora okolo 5 zl za zdjecie. Z tego co mowisz 100pln/h to chyba dobra cena zwlaszcza ze oferuja mi 250 zl a sadze ze wlasnie zajelo by mi to z 2,5godziny.. Czy nie tak? ;d
Trochę marny to sklep który daje 250zł na 100 fotek produktów. Żeby dobrze wyeksponować buty potrzeba przynajmniej 3 fotek pary do tego kwestia obróbki wyciągnięcie max ze zdjęcia to nie jest 5min.
Witam, a ja mam taki nietypowy problem. Ostatnimi czasu dużo ludzi chce żebym im zrobił sesje. W rzeczywistości to nic innego jak 'fotki do lansu' na naszą-klase, czy facebooka, ale każdy chce mieć jak najlepsze. Najgorsze jest to, że nikt nawet nie myśli o zapłaceniu za zdjęcia, bo myślą, że to jest proste, a ja robię to dla zajawki i na bank każdemu z chęcią zrobię. Najgorsze, że jestem młody, mam ogrom znajomych, łatwo do mnie dotrzeć i wiadomo każdy by chciał zdjęcia. Powiem szczerze, że nie mam najmniejszej ochoty poświęcać 2 godzin gdzieś w plenerze na robienie zdjęć, a potem jeszcze z 6 godzin na obróbke tylko po to żeby usłyszeć - "ooo, super zdjęcia, dziękuje bardzo." po czym znaleźć je na wszystkich możliwych portalach społecznościowych. Jeśli chce zrobić zdjęcia dla siebie to mogę zaprosić na nie jakąś koleżanke, która mi odpowiada w roli 'modelki'. Myślę czy nie zacząć mówić wszystkim chętnym wprost, że mogę im zrobić zdjęcia, ale nie za darmo. O ile nieznajomym można mówić to bez problemu, to ze znajomkami jest już gorzej.
Co wy o tym sądzicie, czy ktoś przechodził przez coś podobnego? Jeśli mówić, że zdjęcia za pieniądze to ile? 50zł za sesje? A może 100zł, w końcu jest to niełatwe i czasochłonne, a wydaje mi się, że zdjęcia nie najgorsze. Polecam zajrzeć na mojego bloga )jest w stopce) , mam tam trochę świeżych zdjęć tego typu. Oceńcie ile mógłbym brać za takie sesje i jak rozwiązać ten dziwny, ale kłopotliwy problem.
50zl? zartujesz :) wycen swoja godzine pracy na przedzial 75-500zl w zaleznosci od tego jak dobry jestes. plenerowa sesja slubna (4godzinna) to koszt minmum 1000zl ... a czym te sesje roznia sie od slubnych, oprocz tego ze nie ma sukni slubnej? ;)
Każda relacja ze znajomymi powinna być bez niedomówień, od poczatku do końca. Jeśli czujesz dyskomfort, robiąc takie sesje za darmo, czemu o tym nie powiedziec?
Zrób to tak samo szczerze, jak napisaleś tutaj. Powiedz, że to Ciebie kosztuje kupe czasu (sesja, dojazd, obróbka), że sprzet kosztuje, oprogramowanie kosztuje i nie dostałeś tego za darmo. Powiedz to tak, jak sam chcialbyś usłyszeć, zeby nie poczuć się źle.
A jeśli ktos tego nie akceptuje, są aparaty w telefonach i można poprosic przechodnia na ulicy, żeby cyknął fotę.
on ma 17 lat , robi to nielegalnie ( w sensie braku DG ) , wiec porownanie do komercyjnej sesji slubnej troche nie bardzo ;]
bierz 200 zl od sesji ( bez wizazu itp rzeczy ), oddawaj z 10-15 zdjec , a jak dla kogos 200 zl to duzo to niech buja sie na drzewo , inaczej bedziesz mial co dzien prosby o zdjecia za "50 zl" ...
Brak DG i wiek poniżej 18 lat nie oznacza niemożności rozliczenia się z US a więc nie implikuje nielegalności.
"Nieletnie dzieci, które osiągnęły dochody z tytułu umów cywilno-prawnych, zobowiązane są rozliczyć się samodzielnie tak jak osoba dorosła. Dochodów tych nie łączy się z dochodami rodziców. Nieletnie dziecko powinno złożyć zeznanie na formularzu PIT-37 ze swoimi danymi osobowymi oraz swoim numerem NIP. Zeznanie to podpisuje w imieniu dziecka rodzic."
Nie jest to łatwe, ale prędzej czy później musisz zacząć stawiać sprawę jasno. Jeżeli sam wyliczyłeś, że wychodzi Ci 8 godzin pracy z jedną sesją, to mów o tym wprost. To kupa czasu, żeby go poświęcać na działania charytatywne.
Inna sprawa, że teraz Twoi znajomi myślą o naszej-klasie czy facebooku, a za kilka lat przyjdzie czas ślubów. Jak myślisz, do kogo przyjdą, gdy zamiast wydawać kilka tysiaków za ceremonię, plener, itp. będą mogli mieć ładne zdjęcia za darmo?
Tak tylko krótko wtrącę, że po przeczytaniu pierwszych 30 stron wątku właśnie zarejestrował...bym się na iStock'u. Chcąc nadesłać pierwsze 3 fotki testowe wywaliło mi:
"Service Unavailable - DNS failure
The server is temporarily unable to service your request. Please try again later.
Reference #11.6c1cdbc1.1268254980.93f35e9 "
Trzymajcie kciuki tak ogółem ;)
Kiedys robilem sesje 2 dalszym znajomym dziewczynom - jakies 1,5-2h chodzenia z aparatem, zdjecia na CD bez obrobki poza 2szt - wzialem 80zl za to.
Innym razem roziblem zdjecia bardzo bliskim znajomym i wzialem 50zl za sesyjke trwajaca ok 1-1,5h ale tez wiecej posiedzialem przed kompem. Ktos powie ze malo ale od czegos trzeba zaczac i przy okazji na kims pocwiczyc ;) Od tamtej pory sie troszke zmienilo moje myslenie i wyposazenie i raczej bym nie wzial mniej jak 100zl za wyjscie ze sprzetem z domu ale tez oddal bym mniej zdjec i nieco bardziej obrobionych - poprostu postawilbym na jakosc zdjec niz na ich ilosc.
Co do konkretnej odpowiedzi na Twoje pytanie to musisz sam znalezc jakas rownowage i wziasc tyle zeby znajomi nie popatrzeli na Ciebie jak na chama ale i z 2giej strony bys nie musial doplacac do tego ;) Zawsze tez mozesz na ich propozycje powiedziec ze za tyle to Ci sie nie oplaca wychodzic z domu itp.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jako ciekawostke tylko dodam ze 1dnemu znajomemu corce zrobilem 12 zdjec pod kosciolem z okazji komunii + pozniejsza ich obrobka - nie chcialem za to nic (mimo wszystko wcisnal mi za to conieco) - teraz przyszlo do tego ze jego starsza corka bedzie miala wesele i przyszli do mnie w tej sprawie - zapytali o cene - podalem im "normalna" jaka panuje na rynku i bez zadnych ale sie zgodzili wiec czasem takze "darmowa reklama" moze zaskutkowac tym ze przyjda do ciebie pozniej i zostawia wieksze pieniadze bo beda Ci ufali i beda woleli zaplacic Tobie niz jakiejs firmie x.
Po 3 dniach wtescie zarobilem 1.26 kredytu na fotolii cokolwiek to oznacza ;)
Co mnie dziwi te same fotki poslalem do dreamstocka i wszystko odrzucili.
Czy to normalne czekac 5 dni na ocene 3 fotek na istocu?
Dobra, kwestia sesji portretowych już załatwiona. Narazie stawką minimum 100zł i jeśli ktoś naprawdę będzie chciał to sie zgodzi, a tym, którzy szukają zdjęć za darmo pozostanie szukanie kogoś innego. Ale teraz mam inny dylemat. Otóż mam propozycje robienia zdjęć na ślubie w czerwcu, ale nie wiem jaką stawkę zaproponować. Ślubu jeszcze nie robiłem, ale myślę, że dam sobie radę (wierze w siebie :D) Do tego czasu będę miał 5D + 17-40L + 50/1.4 + 85/1.8, lampe, karty, akumulatory i pożyczę 40D od znajomego jako backup. Czy mogli byście doradzić ile sobie za to zawołać? Wiadomo, ze nie mogę krzyknąć ceny rynkowej, bo nie mam doświadczenia, a zależy mi na tym ślubie, bo to i trochę grosza i doświadczenie i reklama jakby nie patrzeć. Nie będę tu podawał mojej propozycji, zdam się narazie na wasze sugestie :) Mam czas do jutra na odpowiedź co do stawki za to. Będzie to wskazówka na dalsze śluby bo prawdopodobnie będę miał w tym roku jeszcze z 2.
Aha, ma to byś cały dzień, czyli przygotowania, ceremonia, plener, wesele. Liczę na waszą pomoc.
Slub we Wronkach? Czy inna miejscowosc?
Znajomi czy obca osoba?
Trudno dac jednoznaczna odpowiedz.
Tak jak napisano wyzej - sama sesja/slub to nie tylko dzien zdjeciowy. Pozniej obrobka to kolejne godziny.. wiele godzin.
Chyba ze dajesz plytke z tym co puszka zrobila i juz (nie polecam).
Jesli jednak podac jakas kwote - to w zalenosci od miejsca i cen rynkowych - powiedzialbym 1000pln.
;)
O oddaniu nieobrobionych fot oczywiście nie ma mowy, no bez przesady :D
Ślub we Wronkach, ludzie są mi nie znajomi, póki co tylko rozmowa telefoniczna, w najbliższym czasie mam się z nimi spotkać w jakimś lokalu i porozmawiać przy herbatce. Myślę, że pogadam z nimi żeby dopłacili do ceny mojej usługi jakąś kwotę, która w całości pójdzie na druk odbitek 21x15 albo 30x20 (ile będą chcieli i jakie będą chcieli) w jakimś porządnym labie, po przygotowaniu zdjęć do druku, w tym konkretnym labie, żeby efekty były jak najlepsze, a nie przypadkowe.
No to powodzenia na spotkaniu i pochwal sie wynikiem ;D
Jesli w Twojej miejscowosci bedzie slub i sa to obce osoby to cena od 800zl w zwyz za same zrobienie zdjec lacznie z ich obrobka i nagraniem na CD. Mysle ze max co mozna wziasc to jakies 3/4 tego co biora lokalne zaklady tym sie zajmujace.
I pamietaj by z ksiedzem za wczasu pogadac i/lub ew zrobic kurs liturgiczny by nie bylo niespodzianki w dniu slubu
Jeśli chodzi o wyceny usług to jak już się w tym trochę siedzi jest łatwiej bo liczysz sobie:
20k zainwestowane w sprzęcie
20% od ceny oddajesz US
spędzasz X godzin przy kompie
ponosisz koszty w postaci materiałów, czasu i dojazdów
Mówisz to wszystko znajomym i mają już pogląd, że to nie jest takie sobie "cykanie".
Zazwyczaj mówię cenę jaką biorę od klienta, a potem przedstawiam im ofertę "po znajomości". Zazwyczaj nie ma przykrego wyciągania usługi za grosze.
Inna sprawa, że staram się od niedawna robić po znajomości tylko plenery ślubne. To jest zazwyczaj prezent. Robienie po znajomości jest na dłuższą metę męczące.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
te 20k jest oczywiście przykładowe
A czy ktoś może podpowiedzieć jak wycenić usługę - robienie regularne zdjęć ubrań do sklepu internetowego. Po mojej stronie modelka, wizaż, zdjęcia.
Jedna sesja tygodniowo i od kilku do kilkunastu ubrań.
Klienta interesuje ile by płacił za zdjęcie - ale to nie bardzo rozwiązanie dobre gdyż w jednym tygodniu mogę mieć 5 ubrań w następnym 10.
Ogólnie czy ktoś wykonuje podobne sesje? proszę o jakąś informację aby podejść do tematu aby klient był zadowolony i ja :)
70 zł/zdjęcie , publikacja na net bez ograniczeń , tyle ja bym wziął najmniej przy tej ilośći zdjęć tzn powiedzmy min te 5 na sesje + koszta modelka/wizaż
przy większej ilośći 50-60 zł/zdjęcie
MM - czyli 70 * 5 = 350, wizazystka i modelka ile dostaną?
a to zależy chyba jak dobra modelka jest i wizażystka , wizaż lekką reką 80-100 zł min.
Czyli liczyć powinienem 50-70 za fotkę plus koszty dodatkowe czyli wizażystka 100 - modelka - właśnie ile można zapłacić modelce - prawdopodobnie będę brał dziewczyny które znam więc nie mówimy o cenie z agencji
drugie tyle modelce i w sumie zostaje Ci niewiele. Chyba ze komercyjne TFP :)
jakie zostaje nie wiele ?
skoro znasz , spytaj się ile chcą , na tym to polega w końcu
350 - 100 wizaz - 100 modelka = 150zł. Twoj czas na obrobke, sprzet.. to duzo? zwlaszcza ze zdjec tylko 5, ale przygotowania do sesji tez swoje zajmuja. ciezko mi powiedziec - nie robie komercyjnie takich zdjec wiec nie wiem ile czasu zajmie zarobienie 150zł - podatek i inne koszta?