Czy to oznacz.że czerwony kwadracik i pipnięcie potwierdzające ostrość to też ściema?
Wersja do druku
Czy to oznacz.że czerwony kwadracik i pipnięcie potwierdzające ostrość to też ściema?
Wrzuciłem scan w png, a nie jpeg i dlatego plik "wcięło", bo był zbyt opasły.
Czerwony kwadracik to aktywny punkt AF.
może słowo klucz to w tym przypadku
?
Chociaż jak na to patrzę to mam wrażenie że AF ostrzył na jakiś 1m podczas gdy drzewa były jakieś 10m od fotografa. Dziwne.
Może jakiś ciek wodny? ;)
Na pocieszenie powiem Ci że eLkom też to się zdarza 8-)
Przed chwilą wykonałem test. Poprosiłem synka, aby potańczył, poskakał, no i w ogóle poruszał się. Podpiąłem lampę, włączyłem M, ustawiłem czas naświetlania na 1/80, ISO1600, przysłonę na f1.8, AL SERVO, korektę kompensacji lampy na EV+1.
Nie wiem, czy parametry ustawiłem prawidłowo (mój pierwszy ślub za miesiąc), ale zdjęcia wyszły ładne i ostre.
PS ekspozycja wykonana przy zgaszonych światłach i zapalonej jednej lampce nocnej. Przy częstych zmianach ogniskowych.
że zacytuję sam siebie ostrzone na drzewo w pierwszym planie i przekadrowane
Póki co raz, ale niestety nie wziąłem eLki, i masę zdjęć do kosza poszła, teraz na pewno będę miał oba szkła, a tą Sigmę kupiłem specjalnie pod reportaż, co ciekawe 135L dawało radę w tych samych warunkach
tzn. na tej samej sali i z tymi samymi warunkami oświetleniowymi? może ktoś powkręcał jakieś syfiste LED-y zamiast żarówek i dlatego AF zgłupiał w body.
nie no mam nadzieje że kolega nie przekadrowuje bo ostrość może uciec.
W reporterce użyty raz jak pisałem, reszta zdjęć już raczej dla siebie, ale na sali mogły być ledy, mam nadzieję, że to był problem, ale błędy zdarzają się i w dobrym świetle. Przekadrowuje tylko statyczne sceny, naprawde nie rozmawiamy to o podstawach :-) ale dzięki za podpowiedz z ledami, mam nadzieję, że to było to bo szkło bardzo zacne
Wysłane z mojego MOMO19HD przy użyciu Tapatalka
Obiektyw wykonał kolejne 400 zdjęć, i jest tak, w świetle naturalnym niezbyt kontrastowym, ostatnio dużo w pomieszczeniach sprawdza się bardzo dobrze, chociaż do L daleko, ale potrafi gubić się w bardzo jasnych scenach podobnie jak w ciemnych, świetny obrazek, ale jednak trzeba wziąć pod uwagę kapryśny AF
Jak to Sigma z Canonem.
Ehhh to jest genialne szkło, ma tylko jedną zasadniczą dużą wadę,... nie jest pod FF :( :( :(