no to chyba coś skopali bo mimo, że nie mam wykalibrowanego monitora to u mnie nie widze zadnej dominanty
Wersja do druku
kolega prosił o sugestie odnośnie portretu, bardzo fajna fotka przyjemnie zapogowała dziecina, słowami lepiej bym tego nie opisał:)
pozdrawiam
ps. jak chcesz znać szczegóły obróbki to wyślę ci psd
Ok, dziękuję wszystkim za informację. Tylko co mogli skopać, skoro korekt nie było? No i zastanawia mnie fakt, że o Vertisie to na tym forum same pochlebne opinie były (ciągle szukam swojego błędu). No chyba, że taka własność printera/papieru, że gubi czerwienie (lub podbija zieleń), ale w takim razie na proofie też mi to powinno pokazać, nie? :-?
wlanie też miałem takie wrażenie, i ogólnie mi sie wydaje że lekko nie ostre jest, a starałem się jak to na forum pisza "ostrzyć na oczy", a i tak coś nie tak jest.
A co powiecie na temat ekspozycij, BW itp ? może być ?
poprawiony kadr:
VanMurder, od jakiegoś czasu oglądam Twoje prace i jestem pod wrażeniem ;) Ciekawi mnie bardzo czy z każdym zdjęciem bawisz się osobno w PSie, czy jak robisz coś ze zdjęciem to zawsze dla całego kadru czy czasami korygujesz tylko część zdjęcia? Gdzie się wszystkiego nauczyłeś ;) ? Fotka tej małej 2 posty wyżej od razu nabrała życia ^^ Jak Ty to robisz?
Pozdrówka!
fotografia cyfrowa i post proces to moja obsesja, 95% wolnego czasu spędzam z puszką w reku lub w PSie ... kilka lat praktyki nieprzespane noce, dziesiątki przeczytanych książek, setki przeczytanych artykułów w internecie, godziny spędzone na analizie prac innych fotografów, siedząc po turecku w księgarni z albumami mistrzów na kolanach i kubkiem kawy w ręce ... a reszta jakoś sama przyszła :)
obrabiam w PSie tylko te zdjęcia które muszę, czyli te spieprzone w procesie muszą być podciągnięte w post procesie, staram się uczyć na błędach (swoich i innych), wychodzę z założenia że dobra fotka musi powstać najpierw w głowie a dopiero później w postaci binarnej lub chemicznej... a cała reszta to rzemiosło ....
ps. jak patrzę na zachód słońca to widzę krzywe i histogram, jak patrzę na twarz znajomego to zastanawiam się jak go ustawić względem głównego światła, gdzie postawić blendę jak go dodatkowo doświetlić jak rozproszyć światło itd ... jednym słowem zboczenie połączone z uzależnieniem, lub początek choroby psychicznej ...;)
pozdrawiam
Van a mozna prosic Psd z obrobki tego zdjecia ? Jestem ciekaw co tam namieszales ;-)