Odp: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
Levon
Wiecie może czym jest spowodowany większy wewnętrzy hałas R6MII w porównaniu do R6? R6 jest bezgłośna, w R6MII ewidentnie coś w środku jakby szumi, a chyba nie ma tam wentylatora?
Jest to dobrze zobrazowane na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=sFdxWDhuBy4&t=764s
Teraz na spokojnie popatrzyłem na ten fragment filmu co zalinkowałeś. Przy tym nagrywaniu dźwięku jakie wydaje body w R6II stabilizacja na obiektywie jest na ON, przy R6 na OFF. Przypadek? Nie sądzę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Wracając jeszcze do kwestii "uceglenia" body przy aktualizacji to na grupie na FB 18.11.2025 r. pojawił się kolejny przypadek i analogiczne podejście Proclub, któremu zaczął jeszcze wtórować Canon Polska...
Mi się co prawda udało bez problemu zrobić aktualizację i ogólnie jestem bardzo zadowolony z aparatu, ale to jest po prostu jakaś kpina.
No kpina.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Aż wziąłem pod obserwację swoją R6m2 - jest delikatny "szum" ... Wszystko działa jak należy, rób zdjęcia.
Dzięki za sprawdzenie i dobrą radę, tak zrobię! :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Teraz na spokojnie popatrzyłem na ten fragment filmu co zalinkowałeś. Przy tym nagrywaniu dźwięku jakie wydaje body w R6II stabilizacja na obiektywie jest na ON, przy R6 na OFF. Przypadek? Nie sądzę ;
Wiem, wiem, bo później poczytałem komentarze pod tym filmem i sam autor mówi, że nie ma to znaczenia tak w skrócie. Bo 1) tak samo się dzieje i bez podpiętego obiektywu więc nie ma znaczenia żadne ON/OFF, 2) Szum w R6 jest po prostu zwyczajnie mniej słyszalny przy takich samych ustawieniach więc znowu ON/OFF nie ma znaczenia.
Normalnie tego nie słychać, chyba, że b. cichy pokój. Albo wystarczy przyłożyć ucho od lewej strony tam gdzie są gumki albo pod ekranem i jest słyszalne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Levon
Dzięki za sprawdzenie i dobrą radę, tak zrobię! :)
Wiem, wiem, bo później poczytałem komentarze pod tym filmem i sam autor mówi, że nie ma to znaczenia tak w skrócie. Bo 1) tak samo się dzieje i bez podpiętego obiektywu więc nie ma znaczenia żadne ON/OFF, 2) Szum w R6 jest po prostu zwyczajnie mniej słyszalny przy takich samych ustawieniach więc znowu ON/OFF nie ma znaczenia.
Normalnie tego nie słychać, chyba, że b. cichy pokój. Albo wystarczy przyłożyć ucho od lewej strony tam gdzie są gumki albo pod ekranem i jest słyszalne.
Pewnie że nie ma znaczenia on/off bo stabilizacja musi utrzymać matrycę nieruchomo w jednej pozycji przy "off" w przeciwnym razie matryca będzie latać po korpusie tak jak po wyłączeniu zasilania.
Ma znaczenie. Jeśli obiektyw jest systemowy RF ze stabilizacja to po podpięciu go do body ze stabilizacja matrycy i przełączeniu obiektywu w tryb "IS OF" wyłączają się obie stabilizacje. W przypadku obiektywów RF i body z IS albo pracują obie na raz, albo w ogóle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Ma znaczenie. Jeśli obiektyw jest systemowy RF ze stabilizacja to po podpięciu go do body ze stabilizacja matrycy i przełączeniu obiektywu w tryb "IS OF" wyłączają się obie stabilizacje. W przypadku obiektywów RF i body z IS albo pracują obie na raz, albo w ogóle.
A właśnie że nie. Obraz nie jest stabilizowany ale stabilizacja matrycy pracuje nadal utrzymując ją nieruchomo. "Tester" powinien to wiedzieć.
No i na BF pojawił się w najniższej cenie dotychczas - w Media Expert przy zakupie na raty i z cashbackiem wychodzi trochę ponad 7700 :)
Widzę, że wszyscy obniżyli, ale ME sponsoruje 2 raty przy zakupie na 30 rat 0%.
Odp: Re: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
czyzby mk III na horyzoncie?
W/g różnych rumorsów ponoć Q1 2025.
p,paw