Odp: Canon 40 f2,8 pancake.
Nie za bardzo się zgodzę. Nie widzę kompaktowości na FF. Jedynie mogę się doczepić do nieco niespokojnego bokeh po rogach, trzeba uważniej tło wybierać. U mnie jest jeszcze lekki frontfocus na trzech górnych punktach AF z tym szkłem, ale pozostałe 58 działa ok :)
To znaczy co? Na FF ten obiektyw jest wiekszy niz na APS-C?
Samo body z gripem jest spore...
A z lampa jeszcze wieksze, ale co to ma wspolnego z kompaktowoscia 40-ki?
Pisałem o 'kompaktowym' obrazku, nie o kompaktowych rozmiarach :P
OK, to odszczekuje, to co napisalem hau hau hau ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
krzykik
Moze napiszcie coś złego o tym placku bo coraz bardziej mam na niego chęć:twisted:
wady? - chwyt - nie ma za co... :D
Wadą jest ze tubus nie zawsze się chowa. Trzeba uruchamiac aparat i samemu chować.
Cytat:
Zamieszczone przez
namoamo
Brak plastyki. Daje bardzo "kompaktowy" obrazek, ostry ale bez tego czegoś.
Większość ludzi plastykę rozumie jako rozmywanie tła dlatego 50/1.4 będzie tu oczywiście bardziej plastyczne :) Ale co ja wiem, nigdy nie byłem dobry z plastyki. Mam to szkło, miałem 50/1.4 nawet kilka sztuk i sprzedałem bo naleśnik bardziej mi się podoba. Gdy będę potrzebował światła na pewno nie kupię 50/1.4 tylko pomyślę nad 35/1.4 bo Canona 50/1.4 jest bardziej niż cienkie, a nie mam parcia na tą ogniskową. Naleśnik znacznie bardziej winietuje więc jeśli komuś to przeszkadza to jest to wada.
i stało sie, szkiełko kupione, a czy warto kupić do niego osłonę przeciwsłoneczną ??