oddech, nie zmieniaj systemu !!! Ja, po krótkim "skoku w bok" (Olek E-300), wróciłem do Canona (30D), Olka przekazując żonie. Taka to ze mnie szuja - z własnej żony zrobiłem Olympusowca ;)
Wersja do druku
oddech, nie zmieniaj systemu !!! Ja, po krótkim "skoku w bok" (Olek E-300), wróciłem do Canona (30D), Olka przekazując żonie. Taka to ze mnie szuja - z własnej żony zrobiłem Olympusowca ;)
Oddech jeśli kupisz to będzie fajnie pomacam Twój sprzęt ale tym zakupem oddalasz się od 5D.
Biorąc pod uwagę wszystkie pros i cons:
Nie kupię 30D. Wolę się bujać z 350D i marzyć o następcy 30D.
Nie kupię 5D ponieważ nie potrzebuję takiego cuda, a poza tym to już zobowiązuje.
Póki co nic nie kupię. Jednak ciągle najwyżej w klasyfikacji stoi Pentax K10D, ewentualnie jego tańszy bliźniak Samsung GX10 (tego drugiego nawet nie można zobaczyć na żywo).
W sumie decyzja bardzo logiczna, pomęczysz 350D do września i przeskoczysz na 40D (hipotetyczne) a wcześniej zwydatkuj środki na dobre szkła, przydadzą się do nowej puszki.
Pentax/Samsung myślę, że nieco potanieją w ajbliższym czasie ale nie będzie to jakaś spektakularna obniżka ceny.
Tiaaa... Jakby od Canona były tańsze... Bez fetyszyzowania proszę. Dobre szkła w każdym systemie są drogie. Tak na dobrą sprawę to akurat w tym momencie wybór D200 jest tańszy, ze względu na dużą ilość szkieł DX (które są dobre i tańsze niż ich odpowiedniki na pełną klatkę i lepsze niż odpowiedniki u Canona). Canon nie rozwija jakoś wyjątkowo serii szkieł pod cropa.
Edit: swoją drogą ja mam nadzieję zmienić system na Pentaxa. Po ostatnich zapowiedziach w końcu brak dobrych AF szkieł u Pentaxa nie będzie przeszkodą.
Nie wiem, czy zauważyłeś, że oddech ma już Canona i jakiś tam system pod niego. To nieco zmienia sytuację, nieprawdaż? A wchodzenie w D200 z pośrednimi szkłami nie będzie miało wielkiego sensu, szkła trzeba będzie kupić dobre. Nigdzie nie napisałem, że Canon jest tańszy (choć czasem jest).
Spokojnie Panowie.
Nikon dla mnie, to jednak Nikon. Niby nic nie mam przeciwko jego szkłom, czy puszkom, jednak poraża mnie marka. To taka Canonowska ortodoksja.
Jeśli chodzi o resztę, to do Canona mam sigmę 55-200 (nic nadzwyczajnego) i pożyczonego tamrona 28-70 (super szkiełko jak na swoją cenę). Nie wspomną o kicie. Do tego grip, aku i jakies detale.
Jednak tematem jest Pentax K10D. Wertowałem internet we wszystkie strony. Trudno znaleźć złą wypowiedź na temat tego aparatu. Jednyny minus, to nieostre zdjęcia w jpg. Wszyscy polecają robić to w rawach (co i w Canonie robię już od dawna).
Zastanawiam się nad tym pudełkiem i myślę, że fajnie by było podczepiać pod nie manuale. Jeśli zaś chodzi o samsunga, to wolę dopłacić te 10% za nazwę Pentax. I tu rodzi się pytanie, która puszka Canona cieszy się takim zaufaniem wśród użytkoników innych systemów.
Nikoniarze, Canonierzy i M42 wypowiadają się w samych superlatywach o tym modelu. Nie słyszałem i nie czytałem takich wypowiezi na temat Canona, Nikona, czy może Olympusa. Miałem to w rękach, bawiłem się tym i ciągle się zastanawiam nad sprzęcikiem.
Na dzisiaj wiem, że wart jest swojej ceny i znacznie przewyższa modele D80 i 30D, a także myślę, że mógłby powalczyć z D200. Do FF z 5D raczej bałbym się go porównać.
Przeceniasz te 5D.
To nie zadne cudo, tylko bardzo prosty i surowy aparat o świetnej jakości produkowanych obrazów.
IMHO do niczego on też nie zobowiązuje - normalny, nieułomny aparat (w przeciwieństwie do całej reszty crop ułomnych).
Powiem tak: na jednej szali połóż K10D oraz D200, a na drugiej 5D.
Pentax do spółki z Nikonem mają wszystko oprócz dobrej matrycy, Canon nie ma nic z wyjątkiem dobrej matrycy.
Po czesci zgadzam sie z gwodziem, dlatego 2 miesiace temu wybralem K10D.
P.S. Ostatnio temu aparatowi przybyl nowy niespodziewany "fejczer"... Otoz jeden z pracownikow Pentax Korea puscil farbe i do sieci wyciekla kombinacja klawiszy otwierajaca menu serwisowe... W menu tym znajduja sie takie cuda jak dla przykladu sprzetowa kalibracja body pod konkretny obiektyw (samemu mozna rozwiazac problem BF/FF jezeli wystepuje). Zgrywanie na karte romow aparatu oraz obiektywu to w tej chwili sprawa banalna. Osobiscie oczekuje modyfikacji oprogramowania aparatu w stylu "Wasiaware", mozliwe ze juz niedlugo aparat bedzie posiadal opcje zapisu predefiniowanych ustawien dla kazdego obiektywu, itp. itd.