-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dziś fotografowałem Rką mecz młodego. AF servo daje radę. Największym dla mnie ograniczeniem było to że po przyłożeniu do oka wizjer potrzebuje chwili by odpalić, czego w lustrze z oczywistych względów nie ma. Jest to dość istotne ograniczenie, ale odpowiednio się przygotowując można to zniwelować.
Mimo tego zdjęcia wyszły jak chciałem.
Widzę, że ciągle jesteś zadowolony :) pytanie odnośnie AFu przy fotografii dzieciaków jasnymi stałkami. Lepiej to trafia niż 6d2? w ogóle zostawiasz sobie mimo wszystko 6d2?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To bdb fotograf. Nawet R-ką potrafi zrobić świetne zdjęcie ;) ale przyznaję, że mnie zaskoczyłeś, bo zawsze go kojarzyłem właśnie z nikonem (i tą modelką ;) )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
(...)Lepiej to trafia niż 6d2? w ogóle zostawiasz sobie mimo wszystko 6d2?
IMHO lepiej, ale trzeba pamiętać o ograniczeniach, o czym pisałem w kontekście meczu i "odpalania" wizjera.
Tryb SERVO ze śledzeniem działa bardzo dobrze i seria z priorytetem ostrości (ta wolniejsza) również, przy szybkiej serii trochę się gubi, ale bez tragedii.
Przy jasnych stałkach duże znaczenie ma też IMHO technika robienia zdjęć i pilnowanie by z GO nie uciec po prostu.
Na razie 6d2 zostaje, czy zostanie do jej starości zdecyduję się pod koniec roku. Zostaje w zasadzie przez samoloty, bo gdyby nie one to bym 6d2 też sprzedał, a na razie nie miałme okazji Rki sprawdzić na pokazach.
-
Bawiłem się Rką i co mi się rzuciło w oczy to "bardzo" duże lagi nim zdjęcie pojawiło się na wyświetlaczu po jego zrobieniu. Dla porównania w xt-2/3 zupełnie to nie występuje. Af wydaje się być ok w tej puszcze, taki po prostu w sam raz na obecne czasy :)
-
Dokladnie , lagi straszne .... wylaczylem funkcje podgladu automatycznego po zrobieniu zdjecia , i robie to recznie wciskajac na strzalke . Moze cos zmieni sie z nowym FW
-
A po co Ci podgląd zdjęcia w bezlusterkowcu? ;)
-
Cześć
Mam 70D i zapragnąłem przesiąść się na pełną klatkę.
Zastanawiam się między 5D Mark IV a Canon R. Słucham sobie i czytam. Mam pytanka.
1. Canon R nie klapie lustrem tylko jest migawka, czy strzał jest cichszy od lusterkowców ? W moim 70d a kiedyś w 400D strzał jest głośny i niestety płoszy sarny z około 100 metrów. Kiedyś natknąłem się na lisa , który szedł w moim kierunku i usłyszał strzał jak był prawie cały w kadrze, ale teraz będę miał na swojej 400L 5,6 400 a nie 640 więc będę musiał być bardziej niewidoczny/cichszy.
2 Na jednym z komentarzy YT znalazłem taki post :
"To me its a no brainer.The 5Div can only use EF lenses whereas the EOS R can use the EF & EF-S lenses AND the brilliant RF lenses. Also, since it's obvious that Canon is going to go fully into mirrorless why buy an "old" style camera when you can pay less for a similar camera as mirrorless??"
i odpowiedź do tego posta innego uzytkownika:
"You save money until you go ahead and buy the RF Lenses where they make the money back. Don’t forget that the efs lenses has a crop to them. Other than that, I’ll wait on the pro version of a mirrorless since the eye AF would make life much easier and less likely to miss focus"
Mój angielski nie jest dobry i nie bardzo rozumiem tej odpowiedzi, chodzi mi o ten fragment:
"Don’t forget that the efs lenses has a crop to them"
O co chodzi z tymi starymi szkłami podpinanymi do bezlusterkowca ? W zasadzie to cała ta odpowiedź jest dla mnie nie zrozumiała, ech stary jestem i słabo z angielskim
I ostatnie pytanko teoretyczne :)
Aparaty Canona na pełnej klatce nie mają możliwości symulacji matrycy APSC. Czy ktoś sprawdził gdzie jest lepszy obraz : z pełnej matrycy i wycinanie obrazka aby mieć ekwiwalent 640 (jak w małoobrazkowych lustrzankach) czy focenie lustrzanką APSC ? To w przypadku gdyby na pełnej klatce zwierzak byłby daleko i nie wypełniłby całego lub prawie całego kadru i brakłoby go wyciąć.
Pozdrawiam
-
Do pełnej klatki 5d iv nie podepniesz szkieł ef-s.
-
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
A po co Ci podgląd zdjęcia w bezlusterkowcu? ;)
A po ci podglad w lusterkowcu ? :)
-
2 załącznik(ów)
Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurpś
O co chodzi z tymi starymi szkłami podpinanymi do bezlusterkowca ? W zasadzie to cała ta odpowiedź jest dla mnie nie zrozumiała, ech stary jestem i słabo z angielskim
Krótko i jasno pisząc rozchodzi się o odległość w bezlusterkowcach między bagnetem mocowania obiektywu a matrycą światłoczułą :) Po angielsku to Flange focal distance https://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
Załącznik 2247
Jeśli się o to pytasz to chyba nie masz manualnych szkieł :( Osoby, które takowe mają już od bardzo dawna używają bezluster do których da się podpiąć nawet słoik po ogórkach przez odpowiedni adapter i robić fajne zdjęcia ;) Polecam pomacać jakieś belzustro i przespać temat - bo warto :) W zasadzie nie ma ograniczeń do międzysystemowej wymiany szkieł przez odpowiednie adaptery (są również AF-owe)
Załącznik 2248
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurpś
Cześć
Mam 70D i zapragnąłem przesiąść się na pełną klatkę.
Zastanawiam się między 5D Mark IV a Canon R. Słucham sobie i czytam. Mam pytanka.
1. Canon R nie klapie lustrem tylko jest migawka, czy strzał jest cichszy od lusterkowców ? W moim 70d a kiedyś w 400D strzał jest głośny i niestety płoszy sarny z około 100 metrów. Kiedyś natknąłem się na lisa , który szedł w moim kierunku i usłyszał strzał jak był prawie cały w kadrze, ale teraz będę miał na swojej 400L 5,6 400 a nie 640 więc będę musiał być bardziej niewidoczny/cichszy.
2 Na jednym z komentarzy YT znalazłem taki post :
"To me its a no brainer.The 5Div can only use EF lenses whereas the EOS R can use the EF & EF-S lenses AND the brilliant RF lenses. Also, since it's obvious that Canon is going to go fully into mirrorless why buy an "old" style camera when you can pay less for a similar camera as mirrorless??"
i odpowiedź do tego posta innego uzytkownika:
"You save money until you go ahead and buy the RF Lenses where they make the money back. Don’t forget that the efs lenses has a crop to them. Other than that, I’ll wait on the pro version of a mirrorless since the eye AF would make life much easier and less likely to miss focus"
Mój angielski nie jest dobry i nie bardzo rozumiem tej odpowiedzi, chodzi mi o ten fragment:
"Don’t forget that the efs lenses has a crop to them"
Aparaty Canona na pełnej klatce nie mają możliwości symulacji matrycy APSC. Czy ktoś sprawdził gdzie jest lepszy obraz : z pełnej matrycy i wycinanie obrazka aby mieć ekwiwalent 640 (jak w małoobrazkowych lustrzankach) czy focenie lustrzanką APSC ? To w przypadku gdyby na pełnej klatce zwierzak byłby daleko i nie wypełniłby całego lub prawie całego kadru i brakłoby go wyciąć.
Pozdrawiam
Chodzi o to że do lustrzanki nie podepniesz obiektywów EFS (pod cropa), natomiast do R podepniesz bez problemu (przez dedykowany adapter Canona) i sam aparat automatycznie wytnie z matrycy FF cropa apsc. Oczywiście wynikowa rozdzielczość spadnie, bo będzie to wycinek środka matrycy - nie pamiętam już jaka będzie rozdzielczość ale to łatwo sprawdzić.
"Strzał" z R jest cichszy, dodatkowo możesz ustawić w nim tryb bardzo cichy - prawie niesłyszalny.
To tak w skrócie ;). Jak coś jest niejasne pytaj 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurpś
Cześć
Pozdrawiam
W 5Ds i 5DsR mialem taka funkcje , wiec funkcja takowa w C DSLR FF istnieje
W 1Dx tego nie mam fakt ..
Eos R komunikuje sie z EF , Ef-s i RF wiec obsluguje wszystkie , narazie uzywam R z EF Super tele +Zoom ( Control ring) i RF Zoom -> (mega szklo musze powiedziec) wiec nie wypowiem sie odnosnie Ef-s
-
Dzięki wielkie.
Już chyba rozumiem. Ja akurat mam 50 1.4 , 400L 5,6 i kitową 18-55 do D70.
Te najważniejsze dla mnie stałki mają bagnet EF czyli rozumiem że Canon R będzie je traktował jak szkła do pełnej ramki tak ? Tylko kit jest EFS więc przejściówka jego dotyczy.
Czyli stałki, które mam nie podpina się przez ten adapter jak EFS tylko bezpośrednio do Canona R ?
Candar, zainteresowałeś mnie tymi obiektywami manualnymi. Ostrzenia ręcznego się nie boję jeśli nie focę ptactwa w locie.
Czy mógłbyś mi podać jakieś przykłady takich od ogniskowych 400 w górę na którymi warto się zastanowić ?
Rozumiem, że tutaj pewnie jst dużo takich skoro można podpiąć obiektywy manualne dla innych systemów.
Dzięki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurpś
Dzięki wielkie.
Już chyba rozumiem. Ja akurat mam 50 1.4 , 400L 5,6 i kitową 18-55 do D70.
Te najważniejsze dla mnie stałki mają bagnet EF czyli rozumiem że Canon R będzie je traktował jak szkła do pełnej ramki tak ? Tylko kit jest EFS więc przejściówka jego dotyczy.
Czyli stałki, które mam nie podpina się przez ten adapter jak EFS tylko bezpośrednio do Canona R ?
Dzięki
Szkła EF i tak musisz podpinać poprzez adapter do R.
-
Eligiusz Lesniak w lusterkowcu nie wiem jakie wyjdzie zdjęcie (jeśli chodzi o ekspozycję, bo to czy wyszło ostre to inna sprawa) więc pogląd wskazany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kurpś
Candar, zainteresowałeś mnie tymi obiektywami manualnymi. Ostrzenia ręcznego się nie boję jeśli nie focę ptactwa w locie.
Czy mógłbyś mi podać jakieś przykłady takich od ogniskowych 400 w górę na którymi warto się zastanowić ?
Rozumiem, że tutaj pewnie jst dużo takich skoro można podpiąć obiektywy manualne dla innych systemów.
Dzięki
Nawet w systemie Canona jest mnóstwo doskonałych teleobiektywów manualnych. Kiedyś długo używałem obiektywu Canon New FD 85-300mm f/4.5 http://www.mir.com.my/rb/photography...ooms/85300.htm Po prostu kawał genialnego szkła! Tu fota z niego https://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,majtek,12191.html :)
Nawet obecnie sprzedaję Canona FD 200 mm f/2.8 https://sprzedajemy.pl/obiektyw-cano...0c9-nr59156479 a tutaj wycinek 100% kadru na f/2.8 z niego podpiętego wczoraj do Sony A7 https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/10...-512221382.jpg oraz małe conieco o tym szkle http://www.mir.com.my/rb/photography...nses/200mm.htm
Dodam, że im jaśniejsze i lepsze optycznie szkło tym większy sens będzie podpięcia do niego konwertera x1.4, albo x2 https://archiwum.allegro.pl/oferta/p...547911364.html
Można polować np. na Canona New FD 500mm f/4.5L http://www.mir.com.my/rb/photography...nses/500mm.htm :)
Wracając na ziemię możesz eksperymentować z obiektywmi lustrzanymi (mają bardzo specyficzny bokeh (tzw. obwarzanki http://pl.pixelpeeper.com/lenses/?lens=13734 :) np. lustrzany Samyang 500mm MC f/8,0 https://dcfoto.pl/obiektyw-lustrzany...f80-p1840.html albo lustrzana Sigma 600mm f/8 https://archiwum.allegro.pl/oferta/o...810572157.html Mżna też iść na całość i pomyśleć o szkle Samyang 800 mm Mirror MC f/8.0 https://www.bemixmedia.pl/obiektyw-s...edium=referral
Ale jak już masz 400L 5,6 ... ;)
-
-
-
Wczoraj podczas komunii mojego Młodego odkryłem kolejną zaletę Rki, dając ją "laikowi" z prośbą o zrobienie zdjęcia, laik daje radę... co z lustrem nie zawsze było możliwie, szczególnie przy kombinowanych kadrach laicy mieli czasem problem z trafieniem z ostrością.
Tutaj wystarczyło powiedzieć, że twarz "sama się złapie" w biały kwadracik i wtedy rób zdjęcie, no i robili :) Tak, wiem, kompakty też to mają i niektóre lustra również ;)
-
Witam. Panowie pytanie jest. Po wakacjach mam zamiar kupić eos R. Mam teraz okazję tanio odkupić obiektyw 135L i tutaj proszę o podpowiedź, czy warto w tej perspektywie kupować szkła EF, czy może poczekać na wersję RF?
-
135 L to moje ulubione szkło; ja polecam. Z R współpracuje bez zastrzeżeń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
Witam. Panowie pytanie jest. Po wakacjach mam zamiar kupić eos R. Mam teraz okazję tanio odkupić obiektyw 135L i tutaj proszę o podpowiedź, czy warto w tej perspektywie kupować szkła EF, czy może poczekać na wersję RF?
Wersja RF ze światłem 1.8 pojawi się pewnie w przyszłym roku. I też pewnie nie pomylę się gdy powiem, że optycznie będzie to killer. Jedyny problem jaki widzę to, że cena tego słoja będzie prawdopodobnie bardzo wysoka. Póki co wszystkie jasne szkła RF to wypas optyczny i cenowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
135 L to moje ulubione szkło; ja polecam. Z R współpracuje bez zastrzeżeń.
Ja czasami używam Sigmę 135 1.8 Art z EOS R i 5D4. O ile z 5D AF strzela fochy czasami to z EOS R ta Sigma działa wspaniale.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wersja RF ze światłem 1.8 pojawi się pewnie w przyszłym roku. I też pewnie nie pomylę się gdy powiem, że optycznie będzie to killer. Jedyny problem jaki widzę to, że cena tego słoja będzie prawdopodobnie bardzo wysoka. Póki co wszystkie jasne szkła RF to wypas optyczny i cenowy.
135RF za względu na trochę mniejszą uniwersalność i popularność będzie na pewno trochę tańsza niż 85RF, ale obstawiam, że to i tak będzie przedział 7-9k zł. No chyba, że zrobią z IS-em to wtedy 11-15k zł :) w EF135L brakuje jedynie tego IS-a. Choć nie wszystkim i nie zawsze to przeszkadza. Ja bardzo polecam szczególnie przy dzisiejszych cenach za używkę 2500-2900zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja bardzo polecam szczególnie przy dzisiejszych cenach za używkę 2500-2900zł.
Za 2950 są nówki.
Wczoraj dojechała do mnie eRka. Pierwsze wrażenie takie, że AF trafia bez problemu tam,gdzie mając pod ręką dslr nawet bym aparatu z plecaka nie wyciągał.
Minus największy to, że przy podpinaniu szkieł EF przez adapter środek ciężkości całego zestawu przesuwa się mocno do przodu powodując, że nadgarstek musi mocniej pracować. Pod kątem balansu ideałem dla mnie jest 6d2 (spośród tych, z którymi miałem do czynienia).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Za 2950 są nówki.
Wczoraj dojechała do mnie eRka. Pierwsze wrażenie takie, że AF trafia bez problemu tam,gdzie mając pod ręką dslr nawet bym aparatu z plecaka nie wyciągał.
Minus największy to, że przy podpinaniu szkieł EF przez adapter środek ciężkości całego zestawu przesuwa się mocno do przodu powodując, że nadgarstek musi mocniej pracować. Pod kątem balansu ideałem dla mnie jest 6d2 (spośród tych, z którymi miałem do czynienia).
I tak jest git w porównaniu do sony. To teraz ja czekam na Twoje testy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Za 2950 są nówki.
Gdzie mianowicie?
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Gdzie mianowicie?
sprawdz priva
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Za 2950 są nówki.
A używki za 2.150 zł na giełdzie FB (gość sprzedaje dość dużo sprzętu foto)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Za 2950 są nówki.
Ja też poproszę o informację gdzie to mozna kupić.
Z góry dziekuję.
-
Ok, moje pierwsze wnioski na temat AF w R po jednym dniu testowania.
- zrobiłem ogólem 178 zdjęć testowych (one shot, pojedynczy punkt/wykrywanie twarzy),
- obiektyw 35L ii, wszystko na 1.4,
- zdjęcia wykonywane w świetle dziennym i sztucznym,
- bliskie i dalekie dystanse,
- statyczne foty bez poruszających się obiektów.
Wnioski:
- 2 zdjęcia do wyrzucenia - AF z jakiegoś powodu nie trafił z ostrością,
- 5 zdjęć z minimalnym ff - widoczny tylko przy powiększeniu do 100% i przeanalizowaniu punktu ostrości. Przy 5d2/6d/6d2, które miałem/mam zdjęcia uznałbym za w pełni akceptowalne,
- pozostałe 171 zdjęć w punkt.
- ok połowa zdjęć była wykonana w oświetleniu sztucznym, w na prawdę trudnych warunkach, gdzie wcześniej testowałem 5d2 i 6d1 i ostre były pojedyncze zdjęcia. Zresztą nawet w świetle dziennym w prostych fotach AF w dslrach potrafi się bez powodu pomylić.
Także w kwestii AFa jest przepaść.
-
Kolejny dzień, kolejne wnioski:
1.Porównanie ilości szumu na iso 1600 w posiadanych 6d, 6d2, R.
Procedura:
- zdjęcia ze statywu,
- ten sam obiektyw (16-35/4L),
- ten sam kadr(16mm),
- rawy,
- manual - te same nastawy na wszystkich body,
- eksport rawów z LR bez żadnej korekcji bezpośrednio do PSa,
- zeskalowanie zdjęć z 6d2 i R do wielkości pliku z 6d1,
- porównanie cropów 100%.
Wnioski:
Najmniej na iso 1600 szumi R, bardzo porównywalnie 6d2, troszkę gorzej 6d. Różnice ogólnie pomiędzy wszystkimi aparatami niewielkie.
Kolejny test:
2. Ten sam raw ale w LR +3EV oraz suwak od kolorowego szumu ustawiony na wartość 75.
Procedura: eksport do PSa oraz zeskalowanie plików z 6d2 i R do wielkości zdjęcia z 6d1. Ocena cropów 100%
Wnioski:
Najmniej szumi R, zero kolorowego szumu, ogólnie najładniejszy szum spośród wszystkich aparatów.
Drugie miejsce 6d1, zauważalnie gorzej niż R, trochę kolorowego szumu nadal widocznego. No i trzecie miejsce oczywiście 6d2, z tym, że różnica do 6d1 niewielka, natomiast 6d1 i 6d2 do R widoczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Kolejny dzień, kolejne wnioski:
najładniejszy szum spośród wszystkich aparatów.
Canon Mistrzem Świata :mrgreen:
I po co tyle testów, jeśli całe kilkudniowe testowisko da się zamknąć w trzech słowach ? 8-)
-
Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon Mistrzem Świata :mrgreen:
I po co tyle testów, jeśli całe kilkudniowe testowisko da się zamknąć w trzech słowach ? 8-)
Trolu zamilcz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Ok, moje pierwsze wnioski na temat AF w R po jednym dniu testowania.
- zrobiłem ogólem 178 zdjęć testowych (one shot, pojedynczy punkt/wykrywanie twarzy),
- obiektyw 35L ii, wszystko na 1.4,
Wnioski:
- 2 zdjęcia do wyrzucenia - AF z jakiegoś powodu nie trafił z ostrością,
- 5 zdjęć z minimalnym ff - widoczny tylko przy powiększeniu do 100% i przeanalizowaniu punktu ostrości. Przy 5d2/6d/6d2, które miałem/mam zdjęcia uznałbym za w pełni akceptowalne,
- pozostałe 171 zdjęć w punkt.
- ok połowa zdjęć była wykonana w oświetleniu sztucznym, w na prawdę trudnych warunkach, gdzie wcześniej testowałem 5d2 i 6d1 i ostre były pojedyncze zdjęcia. Zresztą nawet w świetle dziennym w prostych fotach AF w dslrach potrafi się bez powodu pomylić.
Także w kwestii AFa jest przepaść.
Dzięki za testy! Brzmi obiecująco. A jak jest z lekko poruszającymi się obiektami? Nie mówię tu o śledzeniu biegających ludzi, sportów itp. tylko delikatny, spokojny ruch.
Na 6d2 DPAF w takim wypadku działa już słabiej.
-
Wypowiem się z własnego doświadczenia. Z lekko poruszającymi obiektami R poradzi sobie lepiej niż 6D2 jeśli mowa o AF i DPAF. Nie ma co porównywać do 6D2 gdzie korzystając z DPAF musisz lustro podnosić. Kilka zdjęć z mojej Rki.
http://i68.tinypic.com/1zw7zn.jpg http://i65.tinypic.com/2nrk95e.jpg http://i67.tinypic.com/14o0ro3.jpghttp://i63.tinypic.com/23rs5ld.jpg
-
Co do servo - to w ślubnej używam tylko servo i zazwyczaj trafia, nie muszę się o martwić o AF. Wyjątek to 50mm 1.4 (jest już też w miarę stary i zużyty), który sprawa się, że R się gubi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Stanislaw
Co do servo - to w ślubnej używam tylko servo i zazwyczaj trafia, nie muszę się o martwić o AF. Wyjątek to 50mm 1.4 (jest już też w miarę stary i zużyty), który sprawa się, że R się gubi.
U mnie też 50/1.4 wypada najgorzej z pozostałych 3 szkieł, ale i tak o niebo lepiej niż w 6dmk2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Dzięki za testy! Brzmi obiecująco. A jak jest z lekko poruszającymi się obiektami? Nie mówię tu o śledzeniu biegających ludzi, sportów itp. tylko delikatny, spokojny ruch.
Na 6d2 DPAF w takim wypadku działa już słabiej.
Niestety nie mam żadnych doświadczeń w tym temacie póki co. W sobotę wesele, więc po nim będę mógł coś powiedzieć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
U mnie też 50/1.4 wypada najgorzej z pozostałych 3 szkieł, ale i tak o niebo lepiej niż w 6dmk2.
Bo 50 1.4 i poprzednia 50 1.8 to dwa największa gówna jakie canon wypuścił. 50 1.4 na 5d2 i 6d ostrość ustawiała zależnie od fazy księżyca.
-
Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Canon z usługą usunięcia dźwięku kliknięcia przy obiektywie RF. W przypadku obiektywów opłata za usługę wynosi 70 euro netto, a przy adapterze EF-EOS R - 50 euro netto.
Chodzi o dźwięk wytwarzany przez pokrętło sterowania na obiektywie RF i adapterze mocowania EF-EOS R. Canon oferuje usługę usługę usunięcia tego dźwięku, co pozwala cieszyć się cichszą pracą urządzenia. https://www.optyczne.pl/13801-news-C...ktywie_RF.html
-
Odp: Re: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon z usługą usunięcia dźwięku kliknięcia przy obiektywie RF. W przypadku obiektywów opłata za usługę wynosi 70 euro netto, a przy adapterze EF-EOS R - 50 euro netto.
Chodzi o dźwięk wytwarzany przez pokrętło sterowania na obiektywie RF i adapterze mocowania EF-EOS R. Canon oferuje usługę usługę usunięcia tego dźwięku, co pozwala cieszyć się cichszą pracą urządzenia.
https://www.optyczne.pl/13801-news-C...ktywie_RF.html
powinni jeszcze przejść na system z abonamentem bo to teraz modne - usuwamy klik z 10 ojro na miesiąc
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Chodzi o dźwięk wytwarzany przez pokrętło sterowania na obiektywie RF i adapterze mocowania EF-EOS R. Canon oferuje usługę usługę usunięcia tego dźwięku, co pozwala cieszyć się cichszą pracą urządzenia.
Miszcze marketingu... już czekam na płatną usługę przymykania szkła do f16.
Wracając do AF, ogólnie jest fajnie i ładnie ostrzy ale... Lustro potrafi złapać ostrość pojedyńczym punktem np. na szyciu gdzie ML z dualem musi mieć większe pole do popisu i najlepiej AF ustawiony na strefę.
Przy twarzach wiadomo Eye AF i niczego więcej nie trzeba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Miszcze marketingu... już czekam na płatną usługę przymykania szkła do f16.
Wracając do AF, ogólnie jest fajnie i ładnie ostrzy ale... Lustro potrafi złapać ostrość pojedyńczym punktem np. na szyciu gdzie ML z dualem musi mieć większe pole do popisu i najlepiej AF ustawiony na strefę.
Przy twarzach wiadomo Eye AF i niczego więcej nie trzeba.
i tryb M na abonament bo przecież to nikomu niepotrzebne
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
i tryb M na abonament bo przecież to nikomu niepotrzebne
Właśnie też myślałem o abonamencie, aparat w leasing te sprawy.
Ponoć przyszłe pokolenie nie będzie kupowało aut jak dziś, wszystko będzie na zasadzie wynajmu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Właśnie też myślałem o abonamencie, aparat w leasing te sprawy.
Ponoć przyszłe pokolenie nie będzie kupowało aut jak dziś, wszystko będzie na zasadzie wynajmu.
ale to może mieć tragiczne skutki dla producentów - wyobraź sobie przez moment że jesteś wolny jak taczanka w stepie - bo nic nie masz na własność tylko wynajmujesz - idziesz oddajesz wszystko i bierzesz sony i szeroko jedziesz po autostradzie - to może być bardzo niekorzystne dla niektórych producentów, bardzo niekorzystne - zero przywiązania do marki :mrgreen: - ale się rozmarzyłem - sen niewolnika systemowego normalnie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Jest oczywiste, że ta usługa podobnie jak i wszelkie inne usługi powinna być darmo :shock:
-
Ok, kolejny test AFa eRki.
Tym razem na tapetę poszło 85L II
- zrobiłem ogólem 109 zdjęć (one shot, pojedynczy punkt/wykrywanie twarzy),
- wszystko na f/1.2,
Wnioski:
wszystkie zdjęcia trafione :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Ok, kolejny test AFa eRki.
Tym razem na tapetę poszło 85L II
- zrobiłem ogólem 109 zdjęć (one shot, pojedynczy punkt/wykrywanie twarzy),
- wszystko na f/1.2,
Wnioski:
wszystkie zdjęcia trafione :D
Niemożliwe, weź jeszcze raz przeczytaj co masz napisane na body tuż na obiektywem, nie wierzę, że tam jest 5 liter, najwyżej 4!;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
(...)
Bo 50 1.4 i poprzednia 50 1.8 to dwa największa gówna jakie canon wypuścił. 50 1.4 na 5d2 i 6d ostrość ustawiała zależnie od fazy księżyca.
Może 50/1.4 to gówno, ale jak go bardzo lubię, od 2.8 jest bardzo OK i zrobiłem nim wiele ulubionych zdjęć.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja żadnego kliknięcia u siebie nie zauważyłem w RF 24-105... aż zaraz sprawdzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Może 50/1.4 to gówno, ale jak go bardzo lubię, od 2.8 jest bardzo OK i zrobiłem nim wiele ulubionych zdjęć.
Może te kliknięcia są dodawane softwarowe do filmu ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Już za chwileczkę pojawi się chip tuning od pana Zenka, który podrasuje możliwości pogłośnienia odgłosów klikania, albo całkowitego ich wyciszenia 8-) Czyli tzw. Wasia na RF :mrgreen: