Odp: Canon EF 50mm f/1.8 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
mateu-sz
ale chodzi o cenę czy że coś z nim nie tak ?
Ja po prostu uważam, że obiektyw ef 50mm f/1.4 USM nie jest wart swojej ceny. To nie jest wspaniałe szkło i jeśli wersja STM w ogóle ustępuje mu optycznie to niewiele...
https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk
Oczywiście w internecie znajdziecie też filmy udowadniających tezę odwrotną.
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Ja po prostu uważam, że obiektyw ef 50mm f/1.4 USM nie jest wart swojej ceny. To nie jest wspaniałe szkło i jeśli wersja STM w ogóle ustępuje mu optycznie to niewiele...
https://www.youtube.com/watch?v=nYhJK3-4Kgk
Oczywiście w internecie znajdziecie też filmy udowadniających tezę odwrotną.
Dla mnie to głos rozsądku..
Pozdrawiam,
Tylko nie należy zapominać, że 50 1.8 nigdy nie będzie tak jasny jak 50 1.4 więc zależy na czym komu zależy :D
Dobra, ostra sztuka f1.4 nigdy w kategorii światła nie będzie gorsza od f1.8
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Tylko nie należy zapominać, że 50 1.8 nigdy nie będzie tak jasny jak 50 1.4 więc zależy na czym komu zależy :D
Dobra, ostra sztuka f1.4 nigdy w kategorii świuatła nie będzie gorsza od f1.8
Albo tez alternatywnie... jak ktos foci od f/2.8 wzwyz, to dobra sztuka 50/1.4 i tak nie bedzie mniejsza od 50/1.8. Nie zeby to byly jakies wielkie obiektywy, ale 50stm mam w roli nakretki na 100d i to sie miesci w jedna przegrodke na obiektyw w plecaku. z 50/1.4 tego bym juz nie zrobil. W roli taniego sloiczka pod closeupy 50stm jest jednak nie do pobicia
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Tylko nie należy zapominać, że 50 1.8 nigdy nie będzie tak jasny jak 50 1.4 więc zależy na czym komu zależy
Pamiętam, że 50mm F1.4 na F1.8 był jaśniejszy od 50mm F1.8 II. Z wersją STM jest tak samo?
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Albo tez alternatywnie... jak ktos foci od f/2.8 wzwyz, to dobra sztuka 50/1.4 i tak nie bedzie mniejsza od 50/1.8. Nie zeby to byly jakies wielkie obiektywy, ale 50stm mam w roli nakretki na 100d i to sie miesci w jedna przegrodke na obiektyw w plecaku. z 50/1.4 tego bym juz nie zrobil. W roli taniego sloiczka pod closeupy 50stm jest jednak nie do pobicia
No właśnie. Czyli wniosek jest taki, że punkt widzenia zależy od potrzeb. I każdy powinien sam sobie odpowiedzieć które szkło dla niego lepsze
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Albo tez alternatywnie... jak ktos foci od f/2.8 wzwyz, to dobra sztuka 50/1.4 i tak nie bedzie mniejsza od 50/1.8. Nie zeby to byly jakies wielkie obiektywy, ale 50stm mam w roli nakretki na 100d i to sie miesci w jedna przegrodke na obiektyw w plecaku. z 50/1.4 tego bym juz nie zrobil.
W roli zatyczki chyba lepiej by się sprawdził naleśnik EF 40/2.8 STM, więc chyba nie dokonałeś optymalnego wyboru :-)
Witam. Chciałabym kupić 50mm F1.8. Jestem początkującą i nie wiem czy lepiej kupić Canona, czy tańszą ale jednak podróbę Yongnuo. Co radzicie? Który jest lepszy? Czytałam że Yongnuo lepiej się spisuje, a jakie jest Wasze zdanie?
Gdzie ktoś napisał coś takiego?
50 1.8 stm najlepszy wybór w tej cenie (od okolo 350zł używany)
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Kupowanie Yongnuo 50/1.8 miało moim zdaniem sens w momencie gdy nie było jeszcze na rynku wersji Canona 50/1.8 z silnikiem STM. W tym momencie lepiej dołożyć do Canona.