Iso 6400 w E-P3? Szaleństwo...
Wersja do druku
Iso 6400 w E-P3? Szaleństwo...
Ale ja nie chcę NEX-7, CZ24, Voitków czy Summiluxów ... Mam już NEX-3 i ja chcę 24mm lub 30mm/2.8 o wielkości, jakości i cenie E-16 i może jeszcze nie za drogi systemowy 50mm też może być f=2.8 byle był mały ...
Jakie piękne ISO 6400 ma ten E-P3, normalnie można się zakochać - zero ochydnego, cyfrowego budyniu.
ładne to szumna nazwa ;)
W jakości obrazka NEXy wcale tak nie górują nad micro43 wg Optycznych (przynajmniej NEX-C3). Dopiero najnowsze matryce (NEX-5n) są lepsze. Widać m43 tez potrzebuje nowszej technologii by dogonić najnowsze NEX-e.
Test NEX-C3 na optycznych:
http://www.optyczne.pl/163.9-Test_ap...sumowanie.html
"Nie są mocno wyostrzone, ale niestety są odszumione i nie sposób jest wyłączyć tej funkcji. Dlatego o ile u konkurencji, jaką jest system Mikro 4/3, na zdjęciach wykonanych na wysokiej czułości widać szum, o tyle zdjęcia z Sony są gładkie, ale z zatartymi szczegółami. Oczywiście im wyższe ISO, tym mocniejszy efekt działania odszumiania. "
"Jakość RAW-ów z NEX-C3 utrzymuje się mniej więcej na poziomie tego, na co stać konkurencję, jaką jest system Mikro 4/3. Szum na zdjęciach z C3 pojawia się powyżej czułości ISO 400–800, a minimalnych różnic między Sony a Olympusem, czy Panasonikiem – w praktyce jednak raczej trudno zauważalnych – można doszukiwać się na najwyższych czułościach. Porównanie wykresów pokazuje bowiem, że średni poziom szumu na zdjęciach z NEX-C3 jest porównywalny z G3 i tylko nieznacznie mniejszy od E-P3 i E-PL2. "
"Sony NEX-C3 nie może pochwalić się najwyższą dynamiką tonalną. Nie jest jednak najgorzej, bo dla najlepszej jakości obrazu sięga ona poziomu 6.2 EV. Jest to wynik podobny do Olympusa E-PL2 i E-P3, nieco mniejszy od Samsunga NX100 i zdecydowanie lepszy od Panasonika G3. "