Odp: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
To nie Nikon Panie :D Albo przepał i detale w cieniach, albo brak przepału i niedoświetlenie :)
Pierwsze zdjęcie to przykład największego hardcore dla obiektywów w teście pracy pod światło.
Zwróć uwagę, że część słońca jest zakryta metalową barierką mostu.
W takich warunkach powstają największe flary i inne syfy.
Nawet optyczne.pl testują w ten sposób obiektywy pod kątem pracy pod światło.
To jest ustawiając się tak, aby część słońca była zakryta np. ścianą budynku, a pozostały blask wpadał bezpośrednio w obiektyw.
Sigma 35/1.4 też coś tam złapała, owszem - ale jak dla mnie taka praca pod światło jest bez zastrzeżeń i nie do osiągnięcia przez jakikolwiek zoom i większość stałek.
jest taki plugin , ktory to poprawia .
wystarczy przepuscic a zdjecie bedzie nie do poznania,
jesli chcesz to moge pierwsze przepuscic, lepiej byloby z rawu , ale maly jpg daje tez pojecie .
A ja bardzo lubię to szkło i gadajcie co chcecie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Jak się zwie ten plugin?
firma ktora go produkuje nazywa sie onone czy oneon , cos takiego , mam akurat zdeinstalowane po ostatnim zainfekowaniu komputera.
znajdziesz .
zestaw do korekty expozycji.
ale najlepszy plugin nazywa sie "hand made"
No i jak tam po dziesięciu latach od założenia wątku? :mrgreen: Kolega Cichy dalej preferuje 50/1.4 a nie 50/1.2? (sorry że tak publicznie pytam). Bo w Canonie w temacie pięćdziesiątek to niewiele się zmieniło od tego czasu jeżeli nie liczyć 50 STM.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
No i jak tam po dziesięciu latach od założenia wątku? :mrgreen: Kolega Cichy dalej preferuje 50/1.4 a nie 50/1.2? (sorry że tak publicznie pytam). Bo w Canonie w temacie pięćdziesiątek to niewiele się zmieniło od tego czasu jeżeli nie liczyć 50 STM.
Kilka lat później...;) w teście sigmy 50/1.4 art określił ją jako najlepszą z AF-em do canona.