No fajna sprawa z tymi lampami, ale jedna 2400 + wyzwalacz to pewnie drożej niż pockety. I tym wyzwalaczem chyba studyjnej nie odpalimy, ale tego do końca nie wiem.
Wersja do druku
no właśnie, strasznie drogi ten nowy system canona. fajny, ale IMHO za drogi.
natomiast studyjną możesz zawsze odpalić błyskiem ustawionym gdzieś w kącie na 1/128.
ja w ogóle ze studia wywaliłem wszystkie radiówki i kable i odpalam studyjne lampą na sankach, palnik w tył albo w górę - dzięki temu mam wspomaganie AF, bo przy samych pilotach czasami dość ciemno jest. dla mnie porażka, że nowy nadajnik nie ma wspomagania AF jak stary ST-E2. :?
Proponuję Phottix Odin - już jedną sesję w hangarze mam za sobą - dla mnie rewelacja, lampy błyskały za każdym razem (na 300 zdjęć dwa czarne - ale mój bład - seria włączona)
w plener to już nie będą lampy studyjne tylko plenerowe. :mrgreen:
wtedy "bele-jaki" chińczyk radiowy i w drogę. 8-)
niemniej jednak OIDP z jakimiś RF-602 czy czymś innym był na 5D2 problem - wpięte w stopkę zakłócały pracę matrycy i na zdjęciach pojawiały się czasami szlaczki - ciekawe czy z 5D3 też to może się zdarzyć? :neutral:
sprawdzony Shoot
:confused: Panowie - offtop do 5 D Mark III już sie zrobił totalny....
W sumie to może drogi, ale chyba nie wyjdzie drożej niż pockety tak coś mi się wydaje. Dla mojego zastosowania myślałem najpierw o dwóch 580 + 2x tt5i na body tt1. lampy to około 1700zł sztuka, tt5 950zł sztuka, tt1 850 sztuka. Całość wychodzi około 6150zł
A lampy 600 po 2500zł + nadajnik na body 1100zł = 6100zł
Cena taka sama tylko co będzie jak plenerową lampe ktoś by chciał do tego zestawu. Jak tu ją odpalać.....
Rozumiem, że tylko PW z TTL nie działają z 5d3?
Tak, wyzwalanie lamp studyjnych dziala idealnie w PW.
Dla przykladu, Bowensowski wyzwalacz radiowy, do ichnich lamp studyjnych - Pulsar TX nie synchronizuje MK III z czasem 1/200 sekundy. Zostaje ciemny pasek.
PW spokojnie ten czas synchronizacji osiagaja. Sprawdzone empirycznie w studiu.
Niby MkIII jest lepszy od D800 na wyższym ISO? Jakoś nie wygląda na to.
http://www.youtube.com/watch?&v=j2_RyKKk_Xc
Wygląda na to:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41711533
Sam poziom szumów jest niemal identyczny, ale w Canonie czerń dłużej pozostaje czernią, a w Nikonie zaczyna wpadać w purpurę (dokładnie tak, jak w 5DII).
Zabawne jest to, że DXO wyliczyli, że poziom szumów w 5DIII na iso 2293 jest taki sam, jak D800 na iso 2853. Chyba tam wszyscy u nich oślepli...
Ostatnio podpiąłem pod mk3 manualną lufę 500 mm i ożyła! Pod 40d nie wyglądało to ciekawie .
Dzięki wysokiej neatywnej czułosci można takie szkła z powodzeniem odkrywać
Porównania szumów...hmmm...
Po prostu trzeba wybrać sobie ten test, który pasuje do własnej opinii.
Np. test w Popular Photography pokazuje, że ISO 3200 w Nicponie jest ciut gorsze niż 25600 w Kanonie.
A o tym jak świetną puszką jest Canon świadczy to, że za największą wadę uznano brak wbudowanej lampy.
Weźcie pod uwagę, że testy DxO są robione na przeskalowanych plikach 8MPx, tam trzeba kliknąć screen, żeby mieć 1:1. Tyle, że też nie ma sensu porównywać w 1:1 matrycy 22MPx i tej większej nie wiem ile tam nikon ma ;)
Dopiero po przeskalowaniu zdjęć z D800 do tego rozmiaru, co w 5DIII, Nikon pokazuje podobny poziom szumów. Bez skalowania szumy ma wyższe per piksel.
Odnoszę wrażenie, że wszelkie testy porównawcze do D800 chcą pokazać, że 5DIII nie da się robić zdjęć bo jedna wielka szumopuszka.
z doświadczenia powiem-bzdura. Zawsze gdy podciągam cienie na wyższym ISO w Canonie purpura świeci w oczy według mnie od znacznie niższego poziomi niż w Nikonie .Cytat:
Sam poziom szumów jest niemal identyczny, ale w Canonie czerń dłużej pozostaje czernią, a w Nikonie zaczyna wpadać w purpurę (dokładnie tak, jak w 5DII)
Uważam ponadto, że jest wiele powodów żeby przyczepić się do 5d3, ale do szumu bym się nie przyczepił w standardowym niewyciąganym zdjęciu. Po prostu myślę, że jest to ogólnie akceptowalny poziom, który daje satysfakcję użytkownikowi. Pewnie-można lepiej-ale nie sądzę żeby to było to aż tak potrzebne. Są obszary, który wymagają zdecydowanie większej koncentracji jeżeli chodzi o matrycę.
Witajcie,
Mam 2 sprawy:
1. Co to jest ta optymalizacja jasności? Zauważyłem że miałem domyślnie włączone na standard. Zostawić, wyłączyć?
2. Nie wiem czy top kwestia wyświetlacza czy zmiennych punktów AF, ale zauważyłem, że m3 daje cieplejszy BW. Robiłem ostatnio plener ślubny, m2 nie mógł poradzić sobie z ostrością na f1.2, przepiąłem do m3: zdjęcie zrobione bez problemy, ale bw dużo cieplejszy. Też tak miewacie?
Wysłane via Tapatalk z Galaxy S+
ad 1- wieksza kontrola przed prześwietleniem, czyli więcej szczgółów w światłach
np: w 50D po właczeniu tej funkcji iso zaczynało sie od 200, sprawdz jak jest 5DIII, czy działa to już od iso 100
generalizując: w canonach przydatne, szczególnie w słoneczne dni
tkosiada: mylisz funkcje, to o czym piszesz to "priorytet jasnych partii obrazu"
te dwie funkcje nie idą w parze i kiedy jedna jest włączona to druga domyślnie jest wyłączana.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
woyd: ta funkcja działa na JPGi, automatyczna kontrola kontrastu.
Strona 142 w instrukcj.
Optymalizator jasności podciąga cienie bez wpływu na iso. W rawach nie działa, jedynie w jpegach. Jeśli ktoś używa jpegów, a chce mieć większy DR kosztem szumów w cieniach, to taka opcja jest właśnie dla niego.
Nowy firmware do nowej 5tki: http://www.canonrumors.com/2012/06/c...irmware-1-1-3/
Na stronie Canon Polska też już jest:
http://www.canon.pl/Support/Consumer...ownload&page=1
Chyba nie ma prawa, bo 5D3 nie ma natywnego ISO 50, wiec nie moze sie zaczynac od 100 (dlatego wtedy zaczyna sie od 200). Gdyby przy tej funkcji zaczynalo sie od 100 bez natywnego iso 50 to ta opcja przeczyla by samej siebie (przepalic 1ev aby potem uratowac "przepalenia" ?)
koledzy, czy mógłby mi jakiś użytkownik 5d3 i pocketów wyjaśnić co tam dokładnie nie gra w tym zestawie ?? pisałem już wcześniej, że chcę kupić pockety i dwie 580 i jakąś plenerową lampe albo te nowe lampy 600ex ale tymi nowymi nie odpale plenerowej lampy raczej. Czy pockety działają z krótkimi czasami ale nie działają w e-ttl jak to dokładnie wygląda ?? podpowiedzcie bo ciepło się zrobiło i chcę w plener z lampami ruszyć :-)
Nie wiem co masz na myśli pisząc o krótkich czasach.
Ma pewno nie działa TTL, a tym samym radio daje się użyć tak samo jak każdy inny wyzwalacz manualny. Nie sprawdzałem w studio czy działa czysto na 1/200 czy niżej, bo od tego mam inne radiówki. Niemniej jeśli jesteś dopiero przed zakupem i chcesz radiówki z TTL na już to pomyśl o Pixel Odin. Ripek wymienił pockety na tego Pixela właśnie i zdaje się być zadowolony. No i cena sporo atrakcyjniejsza.
Po tygodniach szczerego entuzjazmu, dzis pierwszy powazny zawod..
Aparat przestal ragowac na przyciski z tylu body - menu, selektor pkt. ostrosci, joy.. Gorny wyswietlacz - na chodzie. W wizjerze na stale - czego bym nie robil - aktywna kropka potwierdzenia ostrosci, choc af nie reagowal na nacisniecie spustu. Martwy punkt.
Wylaczanie i wlaczanie, zmiana szkla - nic nie dalo.
Wyjecie baterii na 10 min pomoglo, ale dzis moglem sobie na to pozwolic, to byly zabawy w domu. Gdyby to sie stalo na reportazu, bylbym srogo vqr...
Mial ktos takie przeboje?
U mnie na razie bez zwiech. To po wgraniu najnowszego firmware?
Nie, fabryczne 1.0.7
Z doświadczenia z Magic Lantern i inną puszką, jak się zwiesi wystarczy wyjąć na 4s aku i włożyć i śmiga ;)
Więc może jest podobnie ?
Ani 4s ani nawet 40 nie pomagalo.
Z najnowszym fw dziala ok.
"FOTO" wskazało na Canona 5dmk3 jako na lepszego od Nikona 800.Wskazala na za i przeciw obu puszek . Jednak punktów dała więcej Canonowi. Dla napawających się matrycą N-800. Nazwano ją "matrycą na sterydach"
i coś w tym jest .
Mam pytanie do użytkowników trójki .Czy mozna zmieniać z pozycji menu aby pomiar światła był powiązany lub tez nie z punktem af??
Moze otworzymy nowy wątek dla posiadaczy nowej piątki, bo tutaj tryliard postow nie na temat.
Uzytkownicy mogli by tam rozmawiac o konkretnych ustawieniach itp.
Już taki jest. Piszę z komórki, więc nie dam rady wkleić, ale Czacha go założył w takim właśnie celu jak opisałeś.
Edit: Jednak mój android coś pokiełbasił, ale w poście poniżej jest poprawny link.
Jest już taki wątek:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=83118