-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Może pojawi się jakaś ciekawsza wywoływacza niż DPP:
https://www.canonwatch.com/canon-pre...ng-technology/
Od dawna brakuje narzędzia, które wywołuje RAWa w stylu obrazka ze smartfona - w tym pozytywnym sensie - czyli ładnie wyglądającego po jednej komendzie a nie sekwencji czynności obróbkowych.
-
Sigmę C 150-600mm f/5-6,3 DG OS HSM sprzedają z Canon EF-EOS R Mount Adapter https://www.bhphotovideo.com/c/produ..._5_6_3_dg.html
oraz z TC 1.4 https://www.bhphotovideo.com/c/produ...6_3_dg_os.html
więc pewnie działa.
-
1 załącznik(ów)
Canon wkracza agresywnie ze sponsorowanymi artykułami tłumacząc, że to nie jego wina z zamknięciem bagnetu dla producentów niezależnych i że robi to dla dobra swoich użytkowników :mrgreen:
ROTFL!
Zamknięty, znaczy niezawodny
"Często dyskutowanym na forach internetowych oraz w mediach społecznościowych tematem jest to, dlaczego Canon nie pozwala firmom trzecim na projektowanie obiektywów kompatybilnych z mocowaniem RF. Naszym zdaniem odpowiedź jest bardzo prosta. Ponieważ nie mógłby zagwarantować swoim klientom, że wszystkie opisane powyżej funkcje będą wciąż dostępne i będą realizowane poprawnie, (zwłaszcza, po kolejnych aktualizacjach oprogramowania). Siłą zamkniętego systemu Canon EOS R jest w końcu niezawodna współpraca wszystkich jego elementów, gdzie optyka jest nie mniej ważna niż sam aparat."
i dalej w ten sam deseń :mrgreen:
Szerokie wrota systemu RF
Bagnet RF to 12-pasmowa autostrada
Bagnet RF to szybsze śledzenie
Bagnet RF to lepsza stabilizacja
Zamknięty, znaczy niezawodny
Artykuł powstał na zlecenie firmy Canon Polska :mrgreen:
Załącznik 10953
-
ten smutny artykuł dowodzi jedynie, że nie zamierzają iść w ślady konkurencji i się otwierać :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ten smutny artykuł dowodzi jedynie, że nie zamierzają iść w ślady konkurencji i się otwierać :(
Ale o tym to ja już tu pisałem wielokrotnie tutaj. Najgorsze jest przypisywanie bzdurnej ideologi do zamknięcia systemu przed niezależnymi producentami i traktowanie obecnych oraz przyszłych użytkowników systemu jak mało rozgarniętych amatorów, którzy uwierzą w te propagandowe bzdury, że zamknęli bagnet dla ich dobra.
BTW - Artykuł powstał na zlecenie firmy Canon Polska :mrgreen:
ps.
jak mniemam już za chwilę system RF zacznie nas atakować reklamami w radiu, prasie, telewizji i internecie. Być może na ręcznikach plażowych oraz na produktach spożywczych :lol:
Będą wizyty w zakładach pracy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
i traktowanie obecnych oraz przyszłych użytkowników systemu jak mało rozgarniętych amatorów,
To jest zbyt gruby eufmemizm dla traktowania ludzi jak skończonych idiotów :mrgreen:
-
canon miał zawsze zamknięty bagnet, współpraca kundli zawsze byla robiona poprzez reverse engineering (może tamron miał jakąś tajną umowę inni raczej nie) i zawsze to wypadało mniej lub bardziej tragicznie starsze produkty lepiej to znosiły nowsze gorzej - podobnie wygląda model biznesowy apple ma to swoje zalety i ma mnóstwo wad - ponoć nawet implementcja usb-c będzie własna :mrgreen: czyli zrealizują standard bez realizacji standardu.
czy taki model bardzo przeszkadza - moim zdaniem nie pod warunkiem szybkiego rozwoju bazy obiektywów - należy zadać sobie pytanie ile człowiek potrzebuje obiektywów - roznie jeśli robi coś konkretnego to - dwa zoomy - trzy zoomy - jedną stałkę - dwie stałki - trzy stałki - jednego TS - i rybę do tego jedynego zdjęcia co nią zrobi dzień po zakupie :mrgreen: (to rozłączne modele) jeśli robi wszystko czyli nic to zwykle double kit wystarcza ale wydaje mu się że potrzebuje wszystko - czyli wystarczy sobie zadać pytanie ile i jakie obiektywy potrzebuję i sprawdzić czy producent takie dostarcza, dla mnie duże znaczenie ma ogromna baza elek EF które na RFie pracują jeszcze lepiej niż na natywnym EF :mrgreen:
nie demonizowałbym zamknięcia bagnetu w stylu "nie kupię canona bo ma zamknięty bagnet" i tak by nie kupił bo sony ma lepszy DR :mrgreen: i decyzja jest już dawno podjęta, a otwarcie czy zamknięcie bagnetu nic tu nie zmieni
-
Niby tak niby nie. Patrz konkurencja, a tam przynajmniej jeśli chodzi zwierzaki jest lepiej - mają 30mpx+ puchę nie kosztującą miliona, mają stałki, mają dostępne zoomy też nie za miliony. Canon nie ma ani jednego ani drugiego w tym zakresie cenowym.
-
To nie jest wyłącznie kwestia tego, czy Canon ma w ofercie szkła, o które może chodzić, ale ile to kosztuje.
-
@candar
Na początku myślałem że dla żartu spreparowałeś ten artykuł...
ale jednak jest prawdziwy.
Chciałoby się zaskandowaćAutor! Autor!
--- Kolejny post ---
Plus taki, że Canon jest na bieżąco z tym co pisze się o nim na forach internetowych i w mediach społecznościowych.
-
A co mieli napisać, że kasa by się nie zgadzała ;).
Mi to lata i powiewa, wszyskie szkła i tak mam canonowskie.
-
Na DPReview jest wątek o tym, że Cosina Voigtländer Nokton 50mm F1 to pierwszy autoryzowany obiektyw na bagnecie RF.
Obiektyw jest manualny, ale z tego co można wyczytać raportuje wszystkie dane (EXIF itp) protokołem RF.
A jeżeli jest tak, to znaczy, że Canon dostarczył klucze szyfrowania zewnętrznemu dostawcy.
Jak na razie Canon nie chce autoryzować obiektywów AF na bagnet RF.
Może...
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Na DPReview jest wątek o tym, że Cosina Voigtländer Nokton 50mm F1 to pierwszy autoryzowany obiektyw na bagnecie RF.
Obiektyw jest manualny, ale z tego co można wyczytać raportuje wszystkie dane (EXIF itp) protokołem RF.
A jeżeli jest tak, to znaczy, że Canon dostarczył klucze szyfrowania zewnętrznemu dostawcy.
Jak na razie Canon nie chce autoryzować obiektywów AF na bagnet RF.
Może...
p,paw
Canon nie ma problemów z zewnętrznymi producentami obiektywów korzystającymi z mocowania RF, o ile nie mają one automatycznego ustawiania ostrości. Nie wierzę, że canon dostarczył klucze szyfrowania bagnetu RF zewnętrznemu dostawcy.
Kompletna lista wszystkich obiektywów Canon RF (w tym innych producentów z MF)
"Było kilka obiektywów AF innych firm, ale naruszają one patenty protokołów mocowania firmy Canon i zostały usunięte. Nie oczekuj, że zobaczysz obiektywy AF dla Canona, chyba że firma licencjonuje tę technologię. Zanim kupisz obiektyw RF innej firmy, myśląc, że oszczędzasz pieniądze, jest kilka rzeczy, o których powinieneś wiedzieć. Aparaty canona nie będą miały oprogramowania układowego dla obiektywów innych firm, a korpusy aparatów nie będą automatycznie dostosowywać się do przesunięć kolorów, zniekształceń lub winietowania, tak jak ma to miejsce w przypadku oficjalnych obiektywów RF."
"Czasami w przypadku obiektywów Canon RF innych firm możemy zaobserwować dziwne aberracje, takie jak fioletowe przesunięcia koloru w zewnętrznych obszarach matrycy, zauważyliśmy ulepszenia w przypadku nowych korpusów), dlatego ważne jest, aby szukać recenzji obiektywu, który wybierzesz. rozważ aparat, które masz. Ponieważ niektóre korpusy mają więcej problemów z niektórymi obiektywami, jak Canon R miał znacznie bardziej agresywne przesunięcie fioletu w rogach niż Canon R5 i R6 – prawdopodobnie Canon poprawił filtr przed matrycą."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Canon nie ma problemów z zewnętrznymi producentami obiektywów korzystającymi z mocowania RF, o ile nie mają one automatycznego ustawiania ostrości. Nie wierzę, że canon dostarczył klucze szyfrowania bagnetu RF zewnętrznemu dostawcy.
Do tej pory Canon nie miał z tym problemu o ile obiektywy korzystały z protokołu EF.
Tym razem producent twierdzi, że jest to autoryzowany dostęp do RF - co oznacza, że muszą mieć albo klucze albo chip'a od Canona.
Oczywiście może być też tak, że Canon zaimplementował klucze dające dostęp tylko do niektórych funkcji protokołu komunikacyjnego RF.
Zobaczymy co i jak.
p,paw
-
No to mam pytanie- od kiedy to producenta samochodu boli rzyć, jakie opony sobie do niego klient założy, albo jakiego paliwa naleje?
To, czy obiektywy producentów niezależnych, będą w systemie R pracować poprawnie, nie jest zmartwieniem Canona, tylko wręcz przeciwnie- oni chcą, aby nie pracowały wcale, a najlepszym rozwiązaniem dla nich jest, aby ich w ogóle nie było. Jest tu tak bezczelna hipokryzja, że rynce opadajom!
-
Wiadomo jak jest z tym RF. Trzeba sobie zrobić listę na prawo zalety na lewo wady i zdecydować. Czy zostać w Canonie czy też zmienić na coś innego. Żaden system, producent, nie zatrzyma Klienta jeśli minusy przeważą.
--- Kolejny post ---
W moim przypadku, zalety na razie przewyzdmszają wady. Jedną z zalet dla mnie jest np. format skompresowany craw gdzie wielkość pliku jest mniejsza niż jpg z fuji. Ilość zalet i wad przeważyło np o tym że w tym kwartale zniknie u mnie ze stopki Fuji. Jakby co chętnych na Fuji z mojej stopki zapraszam na priv.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No to mam pytanie- od kiedy to producenta samochodu boli rzyć, jakie opony sobie do niego klient założy, albo jakiego paliwa naleje?
To, czy obiektywy producentów niezależnych, będą w systemie R pracować poprawnie, nie jest zmartwieniem Canona, tylko wręcz przeciwnie- oni chcą, aby nie pracowały wcale, a najlepszym rozwiązaniem dla nich jest, aby ich w ogóle nie było. Jest tu tak bezczelna hipokryzja, że rynce opadajom!
Na prawdę nikt Ci nie każe używać Canona. Sprzedaj, kup coś innego i będziesz szczęśliwy. Nie podoba się polityka marki to dowidzenia. Tak działa rynek.
Mnie mnie wali, bo ja kundli nigdy nie kupowałem. Każdy ma wybór. Canon na pewno jest tego świadomy.
p,paw
-
RF 135mm F1.8 L IS USM
https://asobinet-com.translate.goog/..._x_tr_pto=wapp
Problem z dostawami Canon RF135mm F1.8 L IS USM zostały rozwiązane,
przy jednoczesnym kontynuowaniu niedoborów „R7”, „R8” i „R6 II” .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Na prawdę nikt Ci nie każe używać Canona. Sprzedaj, kup coś innego i będziesz szczęśliwy. Nie podoba się polityka marki to dowidzenia. Tak działa rynek.
Mnie mnie wali, bo ja kundli nigdy nie kupowałem. Każdy ma wybór. Canon na pewno jest tego świadomy.
p,paw
Twoja postawa wywołuje u mnie odruchy wymiotne, bo nie rozumiem, ja można się tak godzić na politykę firmy i tłumaczyć to jeszcze jej interesem?!
Od 33 lat jestem użytkownikiem systemu EOS głównie dlatego, że był to system na początku bardzo otwarty, potem zaczął się przymykać, ale nadal jednak był otwarty, a teraz kompletnie się zamyka na optykę innych producentów stosowaną inaczej, niż przez adapter, a zmierza w kierunku totalnego zamknięcia. Biznes Canona to nie jest biznes jego nabywcy, który uwiązuje się do tego systemu bardziej, niżby sobie tego życzył, bo traci możliwości wyboru inną drogą, niż całkowita zmiana systemu.
Wyznacznikiem postaw biznesowych, które są równocześnie etyczne, jest dla mnie postępowanie innych producentów.
Poza tym, jak widzę, brak etyki i moralności firmy, prątkuje na jej zagorzałych wielbicieli, bo ja nie obserwuję wśród użytkowników innych systemów bezczelnego określania niezależnej optyki mianem "kundli", a w wśród tych "kundli" jest optyka i Zeissa, i Voigtlaendera, które istniały zanim powstała firma Canon, a "kundle" świetnie sobie radzą na innych korpusach, tylko nie na Canona, i nie z ich winy tak się dzieje.
Mam więc nadzieję, że rynek zadziała, także w moim przypadku, i obecna polityka odbije się Canonowi czkawką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Twoja postawa wywołuje u mnie odruchy wymiotne, bo nie rozumiem, ja można się tak godzić na politykę firmy i tłumaczyć to jeszcze jej interesem?!
Raczej Twoja postawa jako męczennika systemowego jest godna podziwu ;). Ja bym dawno zmienił system a nie wypłakiwał się na forach
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Mam więc nadzieję, że rynek zadziała, także w moim przypadku, i obecna polityka odbije się Canonowi czkawką.
Słyszę to od dekad. Jakoś jednak wbrew ekspertom z internetu model biznesowy prezentowany przez Canona się sprawdza i przynosi oczekiwane efekty - w postaci udziałów w sprzedaży ;)....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ale co to znaczy nie godzić się na politykę firmy. Nie godzić, to ja się mogę na politykę polityków, których wybrałem.
Co mi do tego co robi prywatna firma. Ma prawo robić co jej się podoba, dopóki nie łamie prawa (dla mnie również tego naturalnego/moralnego - co kto woli).
Do tego co robią mają prawo a ja mam prawo wyboru. 10 lat temu zrezygnowałem, bo uznałem, że nie spełniają moich oczekiwać. A dwa lata temu do nich wróciłem, bo uznałem, że zrozumieli swój błąd i go naprawili.
Wolny rynek takie rzeczy reguluje - choć patrząc na pomysły niektórych (na przykład co do jedzenia) to chyba dużo nam tej wolności już nie zostało.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Raczej Twoja postawa jako męczennika systemowego jest godna podziwu ;). Ja bym dawno zmienił system a nie wypłakiwał się na forach
Słyszę to od dekad. Jakoś jednak wbrew ekspertom z internetu model biznesowy prezentowany przez Canona się sprawdza i przynosi oczekiwane efekty - w postaci udziałów w sprzedaży ;)....
I tu się z Tobą całkowicie zgadzam- moja postawa jako męczennika systemu jest naprawdę godna podziwu- jestem w nim w związku raptem 6 lat krócej, niż z własną babą :mrgreen:
Tymczasem Canon na nowej drodze życia poczynił zaledwie mały kroczek, ale może się to skończyć ostrym zjazdem gołą d.u.pą po nieheblowanej desce, i oby :mrgreen:
Zobaczymy ich "model biznesowy" za parę lat. Póki co gross użytkowników systemu R jedzie na szkłach EF i Canona, i nie-Canona, a za parę lat pogłowie jeleni, którzy będą mieli chęć wejścia w tak hermetyczny system, może zmaleć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dokładnie tak. Jeżeli ktoś w dalszym ciągu żyje w przekonaniu, że Canonowi chodzi o cokolwiek innego niż zarabiania kasy, to chyba ma problem z postrzeganiem świata.
A jak na razie na swojej polityce wychodzą doskonale. I zapewne jeżeli męczennicy by zaczęli na prawdę coś robić zamiast tylko marudzić, to może wypłynęło by to na ich wyniki = rewizję polityki.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Dokładnie tak. Jeżeli ktoś w dalszym ciągu żyje w przekonaniu, że Canonowi chodzi o cokolwiek innego niż zarabiania kasy, to chyba ma problem z postrzeganiem świata.
A jak na razie na swojej polityce wychodzą doskonale. I zapewne jeżeli męczennicy by zaczęli na prawdę coś robić zamiast tylko marudzić, to może wypłynęło by to na ich wyniki = rewizję polityki.
p,paw
Ależ ja RZECZYWIŚCIE COŚ ROBIĘ!
Ostatnią nową rzeczą od Canona, jaką kupiłem, był C 80D w lutym 2017 roku, i na nic innego się nie zanosi :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ależ ja RZECZYWIŚCIE COŚ ROBIĘ!
Ostatnią nową rzeczą od Canona, jaką kupiłem, był C 80D w lutym 2017 roku, i na nic innego się nie zanosi :mrgreen:
Więc nie bardzo wiem po co narzekasz, skoro nie jesteś już od dawna klientem tej firmy :)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Więc nie bardzo wiem po co narzekasz, skoro nie jesteś już od dawna klientem tej firmy :)
p,paw
Ma prawo.
Lepsze produkty w innych markach -to większa konkurencja
i w efekcie lepsze produkty używanej przeze mnie marki
...a może nawet niższe ceny.
-
szczęśliwi ci, którzy nie potrzebowali innych szkieł niż systemowe :shock:
u mnie Canon przez długi czas nie miał sporej listy szkieł, albo z zakresu ogniskowych, albo jakościowo:
- Sigma 12-24
- Tamron 28-300 (wersja Canona 3x większa, 3x cięższa i 3x droższa, nie nadawała się na wycieczki)
- Tamron 70-300 (12 lat temu wersja canonowska to była taka bida że szkoda gadać)
- Sigma 150-600, 60-600 - Canon od 10 lat nie ma ani jednego podobnego szkła
Pierwsze 3 pozycje nadrobili lata później, choć w cenach 1.5x za dużych, ale RF 70-300 nie ma do tej pory. O 4tej pozycji nic nie powiem bo wszyscy wiedzą, że temat jest olany od góry do dołu, a jedyne co mamy to ciemnice f11, Lki w cenie auta i pełen kompromisów 100-500 za kosmiczne pieniądze.
-
EF 70-300 mm f/4-5.6 IS II USM -ten z wyświetlaczem jest chyba w porządku?
https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1393&add1=1439
-
ten jest ok, ale on pojawił się lata po tym gdy go potrzebowałem :P Tamron jest z 2010 lub 2011, nie pamiętam dokładnie, na Optycznych jest błąd, bo używałem go w II poł. 2011.
EDIT: wrzuciłeś jakąś wersją na rynek japoński, ja miałem tego (i porównanie z większą i kilkukrotnie droższą Lką)
https://www.optyczne.pl/porownaj.php...=1393&add2=916
-
-
Jeszcze w erze fotografii na filmach koniami roboczymi u mnie były Sigma 28-135/3,5-5,6 oraz Vivitar 100 mm f/3,5 macro, a z optyki canonowskiej EF 50 mm f/1,8.
Do pierwszego DSLR (550D) dokupiłem tylko 2 wersje EF-S 55-250, a potem już Tamron 100-400.
Do 6D używam 30-letniego EF 28-70/3,5-4,5, 50/1,8, i manualne szkła Tamrona i Olympusa, bo one mają charaktery, który mi pasują, a z używanych rzeczy C 7D II za mniej, niż 1/3 jego początkowej ceny, oraz EF 100-400L II duuużo taniej, niż kosztuje nowy.
Obiektywy kupuję, bo mam korpusy, a korpusy kupuję, bo mam obiektywy, i tak to się kręci. Wdepnięcie w system tak właśnie wygląda.
Żeby zmienić system w aspekcie, który mnie najbardziej interesuje, czyli jeden korpus plus jeden konkretny obiektyw do przyrody, musiałbym powyprzedawać wszystko, i jeszcze by brakło, a na wyprzedaż wszystkiego jakoś nie mam ochoty, bo do byle jakich zdjęć byle czego te moje Canony się dalej nadają :mrgreen:
-
Człowiek sobie robi spokojnie zdjęcia, jest zadowolony. Ale wejdzie na jakieś forum czy grupę dyskusyjną i dowiaduje się że to co ma już od wielu lat nie ma prawa robić zdjęć. No fizycy powiedzieli ze trzmiel nie ma prawa latać. Jednak lata. Kto się pomylił?
-
w przypadku astfa jest akurat odwrotnie - hejtuje każdą nowość, że nie dorasta do pięt jego 30-letnim konstrukcjom :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ten jest ok, ale on pojawił się lata po tym gdy go potrzebowałem :P Tamron jest z 2010 lub 2011, nie pamiętam dokładnie, na Optycznych jest błąd, bo używałem go w II poł. 2011.
Optyczne przetestowały tego EF 70-300 IS II, ale nie przetestowały czemuś EF-S 55-250 STM, bo by się okazało, że na APS-C jest on po prostu lepszy od niego, a jest mniejszy, tańszy i dużo lżejszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Optyczne przetestowały tego EF 70-300 IS II, ale nie przetestowały czemuś EF-S 55-250 STM, bo by się okazało, że na APS-C jest on po prostu lepszy od niego, a jest mniejszy, tańszy i dużo lżejszy.
A jest lepszy?
https://www.the-digital-picture.com/...mp=3&APIComp=1
Edit
-zmieniłem link na poprawny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
w przypadku astfa jest akurat odwrotnie - hejtuje każdą nowość, że nie dorasta do pięt jego 30-letnim konstrukcjom :)
Jak myślisz, czy ja bym marudził, gdyby RF 100-500 kosztował 6k PLN, skoro Sigma 150-600C kosztuje 4k? Raczej bym nie marudził, tylko sławił pod niebiosa, i jeszcze próbował żyć z nim, i z tą porażką R10.:mrgreen:
A sam do R6 zapinasz Sigmę, RF 100-500 za drogi i jeszcze za długi na krótkim końcu, etc.
Składając do kupy jakość obrazka z body, możliwości tego body, jakość obrazka z obiektywu, koszty tego wszystkiego, i jeszcze ERGONOMIĘ zestawu- to powodów do marudzenia znalazłbym więcej, także u konkurencji, ale mam tylko Canony, więc na co mam marudzić?
Na konkurencję nie narzekam, bo jej raz, że nie posiadam, a dwa, że budzi ona u mnie większe nadzieje.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Oczywiście, że jest. Nie drastycznie lepszy, ale jednak lepszy.
-
No to ja mam zdecydowanie lepiej, bo ja nigdy ani żadnego body ani szkła nie potrzebowałem.
Jedynie chciałem mieć. Dla mnie to tylko hobby, a że mnie stać to czemu nie. Nigdy grosza nie zarobiłem na zdjęciu (może poza kilkoma lotami w kabinie pilotów) - więc pewnie nie powinienem się wypowiadać.
W mojej dziedzinie zawodowej integracja systemów to sprawa kluczowa i doskonale wiem, że rozwiązania jednego producenta z definicji integrują się lepiej niż rozwiązania obce, a w szczególności te pracujące na bazie wiedzy zdobytej metodą reverse-engineering'u. Pewnie przekłada mi się to na sprzęt foto.
W mojej dziedzinie otwartość interfejsów nabiera znaczenia - może będzie taki czas, że w fotografii też. Z drugiej strony takie podejście wymaga popytu - w wypadku fotografii raczej spodziewam się ciągłego spadku i kompletnego uniszowienia tej dziedziny.
W dalszym ciągu jednak uważam, że presja typu "ponarzekam na forum" to żadna presja. Przejście na inny system, to realna presja - bo obniża wynik finansowy porzucanej marki.
Patrząc na wyniki Canona, to nie jest dla nich żaden (na razie) problem.
p,paw
-
Zgadzam się z Pawłem Gurajem, że Canon widocznie ma dobrą politykę (wg ich księgowych), skoro zarabia pieniądze i są zyski. Ogólnie jest teraz spory boom (z tego co czytam na facebooku np - wiele osób jest zainteresowana przesiadką na system R - mowa o posiadaczach starych aparatów Canona - , pewnie spora część kupi body nowe w sklepie). Pytanie brzmi - co zrobi Canon, jak już lwia część potencjalnych klientów się skończy i sprzedaż R spowolni. Myślę (mam nadzieję w sumie), że Canon trzyma asa w postaci uwolnienia systemu innym producentom na chudsze lata. Póki hajs się zgadza - nie uwolnią. Marże na obiektywach bankowo są prze ogromne (skoro mają "monopol" na własny system).
Myślę, że Canon wie co robi. Pozostaje nam niestety czekać. Strzelam, że generalnie jest znacznie więcej osób zainteresowanych zakupem R (starych "canonowców", którzy mają już jakieś stare aparaty Canona) niż osób, które mają Canony i myślą o zmianie systemu. Sami wiecie, że zmiana systemu nie jest taka łatwa, jak np sprzedaż Skody i przesiadka na Hyundaia. Szklarnia jaką posiadają użytkownicy Canona, Nikona, Sony itd itp to w pewien sposób szach w rozgrywce partii szachów :). Ciężko się przesiąść, ale nie jest to niemożliwe. W zasadzie wystarczy mieć pewien budżet np na aparat + jakikolwiek obiektyw (na start, przecież każdy z nas tak zaczynał, od jakiś kitowych obiektywów, czy stałek 50tek) a swój stary sprzęt powoli sprzedawać na OLX, na spokojnie. Po kilku miesiącach/tygodniach pewnie się wyprzeda wszystko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
trudno powiedzieć które z tych mydeł jest lepsze :mrgreen: i warto ustawic test na długi koniec bo tele jak sama nazwa wskazuje kupuje się ze względu na długi koniec
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
pełen kompromisów 100-500 za kosmiczne pieniądze.
co masz na myśli pisząc kompromisy (telekonwerter? jasność na 500mm?), bo kosmiczne pieniądze to akurat rozumiem? wydaje się że to niezłe szkło - takie przedłużone 100-400.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
co masz na myśli pisząc kompromisy (telekonwerter? jasność na 500mm?), bo kosmiczne pieniądze to akurat rozumiem? wydaje się że to niezłe szkło - takie przedłużone 100-400.
Hm. Miałem oba Canonowskie 100-400. Potem miałem Sony 100-400, który oba bił bez dyskusji.
Teraz mam 100-500 i z tego kompletu jest najlepszy. Nie wiem jak MTF bo mnie to nie obchodzi - obrazek jest najpięknieszy. Ostry w punkcie a do tego przepiękny łagodny bokeh.
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
trudno powiedzieć które z tych mydeł jest lepsze :mrgreen:
Idąc tropem Twojego postrzegania ostrości, to EF 100-400L II też jest mydłem w tym zestawieniu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Strzelam, że generalnie jest znacznie więcej osób zainteresowanych zakupem R (starych "canonowców", którzy mają już jakieś stare aparaty Canona) niż osób, które mają Canony i myślą o zmianie systemu.
No i spudłowałeś ;) Nie "zainteresowanie", lub też posiadanie "jakiś starych aparatów Canona" decyduje o wyborze nowego systemu RF canona :!: Wejście w dany system ZAWSZE determinują korpusy z określonym parametrami i osiągami matrycy światłoczułej oraz obiektywy, których przyszły użytkownik systemu będzie potrzebował do realizacji swoich projektów. Lwia część takich kupujących to tzw. ŚWIADOMI UŻYTKOWNICY aparatu fotograficznego, którzy dokładnie sprawdzą ile kosztują natywne systemowe szkła oraz jak wygląda dostępność potrzebnych ogniskowych wraz z możliwością podpięcia optyki innych producentów (a tu canon odpada w przedbiegach).
Podążając Twoim tokiem myślenia to posiadając stare analogowe aparaty i obiektywy canona (oraz cyfrowe Ixusy canona) powininiem wejść z marszu w system canona RF - co jest kosmicznym nieporozumieniem :mrgreen:
Oczywiście są też tzw. niedzielni "fotografowie" oraz inni publikujący fotki wyłącznie w social mediach, jak również kręcący blogi na YT, którym wystarcza jeden byle jaki obiektyw, lub kitowy zoom. Tyle tylko, że takie osoby nie są i nigdy nie będą owymi ŚWIADOMYMI UŻYTKOWNIKAMI aparatu fotograficznego. Ostatnio (jak widać w wątku smartfonowym) grupa ta rezygnuje z profesjonalnych aparatów foto na rzecz smartfonów.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Sami wiecie, że zmiana systemu nie jest taka łatwa, jak np sprzedaż Skody i przesiadka na Hyundaia. Szklarnia jaką posiadają użytkownicy Canona, Nikona, Sony itd itp to w pewien sposób szach w rozgrywce partii szachów :). Ciężko się przesiąść, ale nie jest to niemożliwe. W zasadzie wystarczy mieć pewien budżet np na aparat + jakikolwiek obiektyw (na start, przecież każdy z nas tak zaczynał, od jakiś kitowych obiektywów, czy stałek 50tek) a swój stary sprzęt powoli sprzedawać na OLX, na spokojnie. Po kilku miesiącach/tygodniach pewnie się wyprzeda wszystko.
:confused:
No i znowu jakieś powielanie stereotypów wziętych z szafy. Obecnie wysyłasz (lub zawozisz) cały sprzęt z danego systemu do dowolnego dużego internetowego sklepu fotograficznego celem wyceny i po jej uzyskaniu dopłacasz różnicę do nowego (lub używanego z komisu tego sklepu) innego systemu będącego w ofercie tego sklepu.
Dwa razy w ten sposób zmieniałem cały system i w ciągu tygodnia miałem wszystko co potrzebowałem. Nie wyobrażam sobie sprzedania czegoś miesiącami na portalach sprzedażowych, lub komisach foto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
tak dokładnie to co napisałeś, plus brak wewn. ogniskowania i ten brak 100mm. Gdyby to było 100-600 z f7.1 na długim koncu, z zamkniętą optyką, cena byłaby dla mnie uzasadniona, no ale wypuścili takiego frankensztajna..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
tak dokładnie to co napisałeś, plus brak wewn. ogniskowania i ten brak 100mm. Gdyby to było 100-600 z f7.1 na długim koncu, z zamkniętą optyką, cena byłaby dla mnie uzasadniona, no ale wypuścili takiego frankensztajna..
Każdy kij ma dwa końce. SONY zrobiło FE 200-600 z wewnętrznym zoomem, efektem czego jest dużo dłuższy obiektyw, a przez to mniej pakowny, niż Sigma 150-600C.
-
#Candar - nie? Powiedz to dziesiątkom osób, które szukały informacji na temat "przesiadka z Canona 6D". Sam byłem w tej ekipie i znalazłem dziesiątki zapytań i nadal znajduję podobne zapytania. Wejdź sobie też na Facebooka na grupy fotograficzne - jest mnóstwo zapytań w stylu "na co zmienić xxx" gdzie "xxx" to model zazwyczaj czegoś z 6D, 5D mk1-3, czy też jakieś modele APS-C". I najwięcej odpowiedzi jest "zmień na R, zmień na R6, na RP, R7" itd itp. Nikt praktycznie nie poleca już lustrzanek. Także sorry, ale Twoje widzi mi się, a to co da się przeczytać na grupach to zupełnie inna bajka.
I przypominam - mówimy o osobach, które już posiadają coś z sprzętu Canona. O nowych, chcących zacząć swoją przygodę osobach nie mam pojęcia. Na pewno jest wtedy jak mówisz - dużo czytają, jednak wydanie 3000-6000zł (z takim budżetem często są zapytania) to nie takie hop siup i wolą zakupić świadomie. Natomiast umówmy się - bardziej wtedy czyta się o samym body (a Canon ma FF 30mpix jak Rka przykładowo) niż o obiektywach. A jeszcze dodatkowo - nawet jeśli potencjalny kupiec zobaczy, że obiektywy RF mają poyeane ceny, to zawsze pojawi się komentarz w stylu "ale nie musisz kupować obiektywów RF, jest mnóstwo obiektywów EF, podłączasz przez adapter i działają jeszcze lepiej niż na lustrzankach, a na rynku wtórnym jest mnóstwo takich obiektywów!". Taka wiadomość mocno zachęca "nowego fotografa" do zakupu EOS R. Kolejny plus dla R to jednak ceny body. RP to strzał w dziesiątkę Canona wg mnie, bo ktoś widzi, że może dostać FF bezlustro w cenie 4500zł (aktualna cena, pewnie było taniej nawet), który ma dobre recenzje to wygląda to zacnie.
A Sony? (od razu mówię, że nie jestem fanboyem Canona, jest mi obojętne jaki mam znaczek na aparacie) sprzedaje dobry, ale jednak już dość stary A7 III w cenie.... 7500zł. A6400 też ok w cenie jak RP, ale jest to APS-C jak czytam. "Nowy fotograf" jednak czytał, że pełna klatka jest "lepsza". Z całym szacunkiem ale potencjalny "nowy fotograf" (nie miał nigdy aparatu w ręce, ale czuje, że ma talent... :D takich jest mnóstwo) nie będzie się jakoś super bardzo zagłębiał w temat. "Nowy fotograf" to zazwyczaj 20-kilku latek, a nie koleś 30+ bardziej obeznany życiowo.
Fajnie, że 2 razy tak zmieniałeś system, ale idę o zakład, że więcej osób wystawi sprzęt na olx, czy na facebooka niż pomyśli o takiej wymianie sprzętu. Są to zwyczajnie bardziej popularne metody. Osobiście nawet nie wiedziałem, że sklepy skupują sprzęt foto - to raz, dwa - sporo osób nie kupuje aparatu w sklepach stricte fotograficznych, tylko w sieciówkach typu Media Expert, gdzie takiej opcji zapewne nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#Candar - nie? Powiedz to dziesiątkom osób, które szukały informacji na temat "przesiadka z Canona 6D". Sam byłem w tej ekipie i znalazłem dziesiątki zapytań i nadal znajduję podobne zapytania. Wejdź sobie też na Facebooka na grupy fotograficzne - jest mnóstwo zapytań w stylu "na co zmienić xxx" gdzie "xxx" to model zazwyczaj czegoś z 6D, 5D mk1-3, czy też jakieś modele APS-C". I najwięcej odpowiedzi jest "zmień na R, zmień na R6, na RP, R7" itd itp. Nikt praktycznie nie poleca już lustrzanek. Także sorry, ale Twoje widzi mi się, a to co da się przeczytać na grupach to zupełnie inna bajka.
I przypominam - mówimy o osobach, które już posiadają coś z sprzętu Canona. O nowych, chcących zacząć swoją przygodę osobach nie mam pojęcia. Na pewno jest wtedy jak mówisz - dużo czytają, jednak wydanie 3000-6000zł (z takim budżetem często są zapytania) to nie takie hop siup i wolą zakupić świadomie. Natomiast umówmy się - bardziej wtedy czyta się o samym body (a Canon ma FF 30mpix jak Rka przykładowo) niż o obiektywach. A jeszcze dodatkowo - nawet jeśli potencjalny kupiec zobaczy, że obiektywy RF mają poyeane ceny, to zawsze pojawi się komentarz w stylu "ale nie musisz kupować obiektywów RF, jest mnóstwo obiektywów EF, podłączasz przez adapter i działają jeszcze lepiej niż na lustrzankach, a na rynku wtórnym jest mnóstwo takich obiektywów!". Taka wiadomość mocno zachęca "nowego fotografa" do zakupu EOS R. Kolejny plus dla R to jednak ceny body. RP to strzał w dziesiątkę Canona wg mnie, bo ktoś widzi, że może dostać FF bezlustro w cenie 4500zł (aktualna cena, pewnie było taniej nawet), który ma dobre recenzje to wygląda to zacnie.
A Sony? (od razu mówię, że nie jestem fanboyem Canona, jest mi obojętne jaki mam znaczek na aparacie) sprzedaje dobry, ale jednak już dość stary A7 III w cenie.... 7500zł. A6400 też ok w cenie jak RP, ale jest to APS-C jak czytam. "Nowy fotograf" jednak czytał, że pełna klatka jest "lepsza". Z całym szacunkiem ale potencjalny "nowy fotograf" (nie miał nigdy aparatu w ręce, ale czuje, że ma talent... :D takich jest mnóstwo) nie będzie się jakoś super bardzo zagłębiał w temat. "Nowy fotograf" to zazwyczaj 20-kilku latek, a nie koleś 30+ bardziej obeznany życiowo.
Fajnie, że 2 razy tak zmieniałeś system, ale idę o zakład, że więcej osób wystawi sprzęt na olx, czy na facebooka niż pomyśli o takiej wymianie sprzętu. Są to zwyczajnie bardziej popularne metody. Osobiście nawet nie wiedziałem, że sklepy skupują sprzęt foto - to raz, dwa - sporo osób nie kupuje aparatu w sklepach stricte fotograficznych, tylko w sieciówkach typu Media Expert, gdzie takiej opcji zapewne nie ma.
Nie mogę reklamować tu sklepów, ale wystarczy wpisać w google: sprzęt foto przyjmujemy w rozliczeniu
Z doświadczenia wiem, że sprzedaż przez np. OLX to słaby pomysł, bo każdy się boi oszustów sprzedających marchewkę w kartoniku zamiast smartfona (były takie przypadki).
Co do dyskusji w grupach FB na temat zakupu kolejnego aparatu masz całkowitą rację, bo faktycznie wiele osób bez zastanowienia poleca pytającym mającym już coś z canona nowe bezlusterkowce z mocowaniem RF. Oczywiście nigdy wcześniej nie mieli w ręku żadnego bezlusterkowca bo cały czas używają starych lustrzanek, ale czują "potrzebę" zabrania głosu. Ale nie brałbym poważnie takich "podpowiedzi" - tym bardziej, że sami pytający nie potrafią określić do jakich celów będą używać aparat foto.
-
Tzn często na tych grupach facebookowych sam pytający sugeruje coś w stylu "Zastanawiam się nad 6d mk2 albo R, co lepsze?"... Odpowiedź może być tylko jedna, jednak. No i też jak np pytający podaje model swojego aparatu (powiedzmy to 6D niech będzie) i zastanawia się nad takim 6d mk2 a R, to nie zasugerujesz mu 6D mk2, bo zmiana będzie niewielka. Troszcząc się o jego zadowolenie jednak polecisz mu R. Dwa - jak ktoś mówi o modelu aparatu jaki posiada podśwaidomie też jednak masz w głowie, że pewnie ma już szklarnię EF. W sumie może trzeba by pytać gościa ile ma tych obiektywów. Bo jak ma np 6d + EF 50mm f1/8 to śmiało możę zmieniać system i coś mu zasugerować z innych producentów. O tym nie pomyślałem :) zapytam następnym razem o szklarnię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
zawsze pojawi się komentarz w stylu "ale nie musisz kupować obiektywów RF, jest mnóstwo obiektywów EF, podłączasz przez adapter i działają jeszcze lepiej niż na lustrzankach, a na rynku wtórnym jest mnóstwo takich obiektywów!".
W związku z powyższym związkiem mam takie oto pytania natury czysto ekonomicznej:
a) po jaki wuj było w ogóle zmieniać bagnet?
b) po jaki wuj było robić nowe obiektywy,
skoro stare jeszcze czeka świetlana przyszłość?
-
a) wymagane to było z powodów konstrukcyjnych
b) każdy kto miał do czynienia z nowymi obiektywami wie, że optycznie zjadają one stare konstrukcje, o wydajności IS czy sprawności i ciszy AF nie wspomnę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
a) wymagane to było z powodów konstrukcyjnych
b) każdy kto miał do czynienia z nowymi obiektywami wie, że optycznie zjadają one stare konstrukcje, o wydajności IS czy sprawności i ciszy AF nie wspomnę
Lepsze zawsze było wrogiem dobrego, tylko czy ktoś o to w ogóle prosił? Jakoś przez całą epokę lustrzanek EOS nikt nie jęczał, że są po całości do chrzanu, a optyka do nich woła o pomstę do nieba.
To, że coś jest lepsze, nie oznacza, że dobre przestało być dobre, a jeszcze mało kogo stać na to lepsze. Na dodatek to "lepsze" to w większości kloce zaprzeczające podstawowej idei bezlusterkowca, albo jakaś bezkompromisowa ciemnica nie grzesząca bynajmniej olśniewającą jakością optyczną.
Póki co segment R jest napędzany optyką nienatywną lub nadziejami na jej użycie.