A kąt widzenia to co?
Wersja do druku
A kąt widzenia to co?
A dlaczego EP3 a nie EPL3?
Ten drugi jest mnieszy, lżejszy, tańszy, ma w środku tą samą elektronikę (matryca, AF). Nie ma co prawda lampki wbudowanej, ale w zestawie jest podobna dołączana na stopkę. Ma chyba jedno kółko i dwa przyciski mniej. Ekran to nie dotykowy OLED, ale gorszy LCD, ale za to ruchomy.
Co do obiektywów - zgoda.
17/2.8 olkowe jest małe ale nie za dobre (optycznie na poziomie zooma-kita).
Zostają jednak opcje dwóch stałek od Panasonica:
- 20mm f/1.7 (ekw. 40mm to nie tak daleko znowu od ekw. 35mm)
- 25mm f/1.4 oznaczony jako Leica (co prawda nie ekw. 35mm ale 50mm), jakość wykonania bez zarzutu (jak wszystko co dostaje znaczek "Leica"), optycznie lepszy jeszcze od 20/1.7 i pół działki jaśniejszy
Steve Huff dostał w swoje łapki 7demkę z CZesławem. Pierwsze video dosyć wyraźnie pokazuje kto ma lepszy AF ;)
Do PEN'ów teraz można kupić ultra fajne narzędzie do macro: Nanoha 5X ultra macro lens, więc jak komuś mało macro w PanaLajce teraz za pięć $tówek może sobie sprawić małego mrówkojada.
gavin, jak zwykle jedziesz po bandzie :wink:
NEX system jest tak wygłodniały na jakiekolwiek szkło, że wszystko pójdzie ... sam czekam na coś w okolicy 30mm, już byłem zdecydowany na Sony 30mm/3.5 macro, ale jeśli będzie Sigma 30mm/2.8 to czemu nie, było nie było nieco jaśniejsza. Ale nie rozumiem Sigmy ma 30mm/1.4 pod wszystkie bagnety lustrzane, nie mogła by zrobić ją w wersji m4/3 i E-Sony i nawet niech by było ogórem.
High iso nex-7 ep3 x100
http://www.stevehuffphoto.com/2011/1...les-and-crops/
Bawiłem się ostatnio ep3 i epl3 z 12 2:0 i panasa 20 1,7 podpiąłem 45 1,8. Wrażenia bardzo pozytywne. Małe, szybkie aparaty, małe obiektywy, doskonały obrazek i kolory.
Muszę wam zdradzić tajemnice, jeżeli wyjdziecie robić zdjęcia na zewnątrz nie będzie was interesowało iso powyżej 400.