Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
Matówka jest elementem "czystym" na nim nic nie ma- mowa tytaj o matówce standardowej są matówki z liniami poziomymi i pionowymi, pomiędzy matówką a pryzmatem/ukradłem luster w tańszych modelach - znajduje się szybka Af - soczewka, jest to szkiełko na którym są umieszczone punkty af - na tym elemencie podświetlane są punkty, niektóre modele aparatów ( różnych producentów ) mają również punkty naniesione "elektronicznie" wówczas wyświetlaniem ich można sterować. W 6d jest ono na "stałe" wiem bo sam już wymieniałem matówkę w 6d.
masz racje, dzieki za korekte!
nie wiem czy bym sie szarpnal na drapanie tego szkla, bo to ni cholery nie wygodne nie jest, a jeszcze sie potencjalnie syf robi w komorze matrycy... ale powinno byc faktycznie do zrobienia
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
masz racje, dzieki za korekte!
nie wiem czy bym sie szarpnal na drapanie tego szkla, bo to ni cholery nie wygodne nie jest, a jeszcze sie potencjalnie syf robi w komorze matrycy... ale powinno byc faktycznie do zrobienia
Żeby wymienić matówkę i nie zasyfić bardziej trzeba mieć już jakieś doświadczenie, nie polecam tam zaglądać jak się nie wie jak to robić, ja już to kilkanaście razy robiłem w różnych aparatach.
Usuwanie puntów AF z soczewki AF to "strzał w kolano" lepiej przyzwyczaić się do nich. :)
Nie mam zamiaru niczego usuwać mechanicznie :D Po prostu w 7d z tego co pamiętam (albo źle pamiętam ale mi to nie przeszkadzało tak jak w 6d) można było chyba wyłączyć ''kwadraciki'' nieaktywnych pkt AF? Może to przez to, ze i wizjer był troche większy i jakoś mnie to tak nie raziło? No trudno w każdym razie nie pozostaje nic jak się przyzwyczaić.
W 7D jest większy wizjer niż 6D? na pewno? hmm... chyba raczej będzie mniejszy, nigdy nie miałem/używałem 7D.
Jak przykładałem oko do 5dmkII a drugie oko do 6D - to w 6D był minimalnie mniejszy wizjer, a 7D raczej tak dużego nie ma, przecież to crop, a co za tym idzie mniejsze lustro, mniejsza matówka.
Az musiałem sprawdzić :D 7d ma pokrycie 100% + powiększenie 1.0, 6d kryje 97% i 0.71x.
Z tego poniżej wynika że 7D ma mniejszy wizjer.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
Żeby wymienić matówkę i nie zasyfić bardziej trzeba mieć już jakieś doświadczenie, nie polecam tam zaglądać jak się nie wie jak to robić,
Chyba troche przesadzasz. Wraz z matowka dostajesz chwytak/klucz i wymiana jest banalnie prosta.
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
w 7d z tego co pamiętam (albo źle pamiętam ale mi to nie przeszkadzało tak jak w 6d) można było chyba wyłączyć ''kwadraciki'' nieaktywnych pkt AF?
zgadza się - w 7d można wyłączyć nieaktywne punkty AF , w 6D tej opcji nie znalazłem
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Chyba troche przesadzasz. Wraz z matowka dostajesz chwytak/klucz i wymiana jest banalnie prosta.
Matówki kupuję z serwisu z Krakowa, same matówki bez tych specjalnych kleszczy za to kosztują ponad połowę taniej, wymiana jest prosta ale bardzo łatwo zanieczyścić bardziej niż było przed wymianą.
Cytat:
Zamieszczone przez
pajlot
zgadza się - w 7d można wyłączyć nieaktywne punkty AF , w 6D tej opcji nie znalazłem
Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka, nie są wyświetlane, wiem bo już w kilku puszkach grzebałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yaru
Nie ma takiej opcji bo jest to niemożliwe, jak pisałem wcześniej te punkty są naniesione na stałe na soczewce pomiędzy pryzmatem a matówka, nie są wyświetlane, wiem bo już w kilku puszkach grzebałem.
Yaru proponuję instrukcję do 7D strona 213 funkcja C.Fn III - 9 - wyświetl wszystkie pukty AF
Nie teoretyzuje - mam przed sobą obydwa body.